Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mit csináljak, ha már most...

Mit csináljak, ha már most gyötör a létbizonytalanság, pedig még el se kezdtem az egyetemet? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés
Sziasztok! Nagyon szorongom a jövőm miatt, nem tudom, hogy mi legyen. Hamarosan érettségizem, jelentkeztem ilyen "tipikus éhenhalós" bölcsészszakra, amivel félek, hogy sosem tudok elhelyezkedni. Az a terv, hogy érettségi után megcserélem a sorrendet és elmegyek tanárira, amivel nem tudok száz százalékosan azonosulni, de mivel annyira félek, hogy nem tudnék magyarszakos bölcsészdiplomával érvényesülni a munkaerőpiacon, ezért ez tűnik az egyetlen alternatívának, hiába a tanári sem nyújt rendes megélhetést. Igazából úgy vagyok, hogy megöl ez a bizonytalanság és rettegek, hogy valami helyrehozhatatlan hibát követek el az életemmel kapcsolatban, jelenleg a kevésbé rossz alternatívát tudom választani. Az eszem azt mondja, hogy ha már most stresszelek az elhelyezkedésen, akkor ne menjek olyan szakra, de a szívem még nem tudja, mi az, amit tényleg szeretnék. Aki volt már hasonló cipőben, az tudna tanácsot adni?

2021. ápr. 25. 15:20
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Először is esetleg elmehetnél egy pályaválasztási tanácsadásra.

Ha esetleg ezt nem tudod megtenni, akkor pedig elmondom az én példám, hátha segít.

A szüleim nyomására elvégeztem egy szakot, 22 évesen diplomáztam, és nem igazán találtam benne a helyem. Most 30 éves vagyok, és végre összeállt bennem az, hogy mivel is szeretnék foglalkozni, így suliba járok, mellette dolgozom. Ezzel azt akartam megmutatni, hogy nincs világ vége, ha rosszul döntesz 18-20 évesen, nem egy életre szól, tudsz rajta változtatni.

Én mindenképpen azt javaslom, hogy ne szakot válassz magadnak, hanem találd ki, mivel akarsz foglalkozni, milyen munka tetszene. Irodai, terep munka? Szakma vagy diploma? Felvinel egész jó tesztje van rá, és megmutatja milyen szakokon érdemes gondolkodnod.

Ha mindenképp egy bölcsész szak az álmod, én nem engedném el a helyedben, csak találd meg a módját, hogyan tudod hasznosítani.

Nem csak mérnökökre meg infósokra van szükség...

Egyetlen egy dolgot viszont fogadj meg tőlem, aki keresztülment pár dolgon: NE válaszd azt soha, ami nem érdekel! Úgysem leszel olyan jó benne, mint mások és sosem leszel tőle boldog.

Én is örülök, hogy végre csinálhatom azt, amit akarok, és szerencsére még nem késő, de örültem volna, ha 10 évvel ezelőtt csinálom ezt.

2021. ápr. 25. 19:30
 2/4 anonim ***** válasza:
97%

Szia! Másodéves egyetemista vagyok, érettségi óta gyakran felmerül bennem is egy ilyen szorongás a jövővel kapcsolatban (szintén nem 1:1-ben hasznos szakra járok). Pár gondolat, amit az elmúlt 2 évben gyűjtöttem össze, és ezekkel egyre könnyebben vészelem át a szorongós időszakokat:

1. Ha jó vagy valamiben, akkor a "valami" mibenlététől függetlenül tudsz belőle pénzt csinálni és nem fogsz éhen halni.

2. Ha nem tetszik a szak, fél év után(vagy még a félév vége előtt) ingyen otthagyhatod és kezdhetsz egy másikat. Pár éven belül semmit nem fog számítani az az 1 év kihagyás.

3. Több szakma, munkakör van, mint szak. Magyarul, ha van egy x diplomád, nem csak x állást lehet vele betölteni, hanem még jópár másikat.

4. Ha nem elég az alapszak, elvégezhetsz egy mestert, akár levelezőn is (de természetesen csak olyat, amihez elfogadják az alapszakodat).

5. Ha tudsz nyelvet, az mindig előny álláskeresésnél.

6. Ha körbenézel bármelyik álláshirdető portálon, van egy rakás hirdetés, ahova "bármilyen" diplomát várnak. Ha más nem marad, akkor ilyenekre még mindig jelentkezhetsz.

7. Egyetem alatt TDK/szakkollégiumi tagság/Erasmus/jó gyakornoki állás sokat segíthet a későbbi elhelyezkedésben.

+1 Ne menj tanárnak, ha nem vagy elhivatott, nagyon meg fogod bánni.

2021. ápr. 25. 20:10
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Én is valamennyire hasonló helyzetben voltam. Elkezdtem egy szakot, ami nem igazán tetszett, de az általam választottra azt mondták, hogy nem jó semmire, így találtam azt, ami kicsit szimpatikus volt, és jobbnak bizonyultak az elhelyezkedési lehetőségek. Viszont akármennyire is próbálkoztam, nem tudtam szeretni azt a szakot. Teljesen hülyének éreztem magam, a vizsgáim is nagyon rosszul sikerültek, pedig 5-ös átlaggal mentem oda. Az első vizsgaidőszak után döntöttem úgy, hogy otthagyom, és félévet dolgoztam, nyelvet tanultam, aztán elkezdtem azt a szakot, ami eleinte is érdekelt. Itt nagyon jó az átlagom, ösztöndíjat is kaptam már, érzem, hogy tényleg itt a helyem. Bár én még munkalehetőségeket nem néztem, beszélgettem olyanokkal, akik ezt végeztek, és az én tervemmel (szeretnék mesterre is van) úgy tűnik, van esélyem munkát találni.

A hosszú mondandómnak az lett volna a lényege, hogy nagyon hamar tönkremehetsz, ha olyat kell tanulnod, amiben nem érzed otthon magad. Végig csak azon gondolkoznál, hogy mi lett volna, ha... Sok sikert a választáshoz!

2021. ápr. 26. 17:15
 4/4 anonim ***** válasza:
Hogy döntöttél?
2023. aug. 31. 19:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!