SNI-s ember mehet orvosi egyetemre?

Figyelt kérdés
SNI=sajátos nevelésű igényű, most fogok kozepeiskolaba menni szoval meg nem most mennek az egyetemre. De viszont ha addig meg lesz meg az SNI-m akkor lehet attol fuggetlenul eselyem?

2021. márc. 31. 20:39
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
90%
Én olyat ismerek, aki gyógyszerészetire ment SNI-s ként és eddig jól megbírózik a dolgokk,viszont érettségin nem kért semmilyen felmentést/könnyítést és úgy jutott be. Szerintem ez nagyban attól függ, hogy milyen súlyos a helyzet.
2021. márc. 31. 21:14
 2/13 anonim ***** válasza:
93%
Konkrétan mi miatt vagy sni?
2021. márc. 31. 21:17
 3/13 anonim válasza:
90%

a felvételin két dolog számít a kémia és a biológia érettségid eredménye (vagy fizika, de kevesen választják a fizikát)

De alapvetően így lassan 26 éves fejjel azt tudom mondani, hogy bejutni az orvosira alapvetően a legkönnyebb.

Mert ha nem is jön össze egyből, akkor összejön majd rá egy vagy két évre, mint ahogy ez egyáltalán nem egy ritka dolog.

A probléma ott kezdődik, hogy elkötelezed magad 6 évre egy szak mellett, és egy életre egy hivatás mellett, ahol alapvetően a szorgalom és a szabálykövetés a legfontosabb.

Ez nem egy kreatív impulzív szakma, úgyhogy előbb azt kéne letisztázni, hogy mit vársz ettől a pályától, milyen munkát szeretnél végezni.

2021. márc. 31. 21:48
 4/13 anonim válasza:
64%

Ha nem látszik rajtad, és nem jelent problémát (el tudod titkolni...), akkor simán.

Különben semmilyen egyetemi szakkal ne próbálkozz meg, főleg ne egy orvosival - mert nagyon hamar úgy fognak kezelni, mint egy idiótát, mind a szaktársaid, mind a tanáraid.

Rossz híred fog köztük terjedni, hiába vagy amúgy jó képességű - és nyújtasz a szaktársaiddal összehasonlítható eredményt, akár a jegyeid, akár a tudásod alapján is. Soha, senki sem fog elismerni, és akár csak egyetlen esélyt adni, hogy kibontakozz.

Tapasztalatból beszélek, sajnos. (Én ugyan "csak" TTK-ra járok, és autista vagyok - rajtam (jelenleg is) elég nyilvánvalóan látszik, hogy valami nem oké.)

2021. ápr. 1. 03:53
 5/13 anonim válasza:
57%
Most miért lettem lepontozva...?
2021. ápr. 1. 15:27
 6/13 anonim ***** válasza:
71%

A munkaerőpiacon nincs második esély.

Kedves #5-ös, nem diagnosztizált asperegeresként jártam egyetemre. A matekos szakon sikerült, informatikán nem sikerült beilleszkednem. Utána nem akartak alkalmazni, el kellett mennem egy rövid időre közmunkásnak, hogy tiszta lapot kaphassak. A diagnózis után megértőbbek lettek a munkáltatók, így munkát is kaptam.

2021. ápr. 1. 17:20
 7/13 anonim válasza:
100%
#6 és a szakmában dolgozol?
2021. ápr. 1. 18:12
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
#7: Igen.
2021. ápr. 1. 19:20
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Sokokból lehetsz SNI-s, tudni kéne, milyen okból vagy az. Nekem enyhén autisztikus hajlamaim vannak, kisgyerekként jártam korai fejlesztőbe, valamint talán ADHD-ra (?) akartak is gyógyszert adni, de anyám nem engedte. Már nem emlékszem pontosan. Orvosira mentem, mert érdekelt. Az egyetemen be tudtam illeszkedni, megtaláltam a társaságom. El is végeztem 6 év alatt, az eredményeis sem voltak rosszak, igaz, a problémámból eredő fixáltságom okozott némi nehézséget, főleg felsőben, amikor már nagyon szeparáltak voltak a tárgyak, és sokat kellett olyan szakágak vizsgáira tanulni, amik a lehető legmesszebb állnak az én érdeklődési területemtől. Ez persze egy teljesen "normális" embernek is nehéz, ilyen problémával nehezebb. De le lehetett küzdeni. A rezidensségben már az érdeklődésemnek megfelelő iránnyal tudok haladni. Ott az a nehéz, de szerintem ez is olyan, ami "normális" embernek sem könnyű, hogy gyakorlati helyek közt vándorolni, mindig új helyekre beilleszkedni...Nem tudom, talán most az a PC erre a "normális" jelzőre, hogy neurodiverz és neurotipikus, de lehet, hogy csak az autizmus-spektrumban. Akárhogy is, ha értelmes vagy, célod és szeretnéd, próbálkozz. Szakirányt válassz gondosan, mert pl. ha problémáid vannak a kommunikációval, más emberek érzéseinek, motivációinak, hangulatainak megértésével, akkor nem feltétlenül klinikai szakma való neked. De orvosi végzettséggel nem csak azt lehet.
2021. ápr. 1. 19:59
 10/13 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen az eddigi valaszokat. Nekem enyhe szovegertesi problemam van de ahogy egyre idosodok annal kevesbe "latszik" meg ez. En vagy sebesz szeretnek lenni, vagy gerinc orvos.
2021. ápr. 1. 20:38
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!