Melyik szakot lenne érdesebb választanom?
A gyógyszerész és pénzügy és számvitel szak között vacillálok.
A gyógyszerészetire azért gondoltam, mert szeretem a kémiát és a biológiát érdekel az emberi test működése, már általánosban is gyógyszerész szerettem volna lenni, egy előadáshatására. Ellenben nincsennek megbecsülve az emberek kb. egy sima eladónak nézik őket, a gyógyszertárakban kötelező az éjszakai ügyelet.
A pénzügy és számvitel szak a gimnáziumban kezdett el érdekelni, mikor a gazdasági folyamatokról tanultunk. Az alapképzés után még szeretném elvégezni a közgazdasági elemző szakot, de ezt már levelezőn munka mellett .
Melyik szak éri meg jobban elhelyezkedés szempontjából?
Hol lehet jobb fizetésre számítani rövidebb és hosszabb távon?
Melyik nehezebb/érdekesebb?
Bármilyen egyéb tanács és szempont érdekel, ami megkönnyíti a választást.
Dönts te egy kis segitség:
Gyógyszerész: Nagyon amgas ponthatár,hosszú képzési idő,rendkivül magas az egyetemi kibukási arány (jelentkezők 1-2% tesz állam vizsgát a tervidőn belül,4-5% a tesz államvizsgát (ez 92-3% os kibukási arány). Egyetem után: ha van ismerősöd aki lényegében átadná a praxisát ugy rohadt sokat lehet keresni, de a valóság ismerettség nélkül: vagy elmész magáncéghez kezdőként 200-300 nettós fizetésért fehérjét gyártani, vagy becsicskulsz egy gyógyszertárba és 30 évvel később milliókat keresel addig 150 nettó.
Pénz ügy és számvitel: Könnyű bekerülni (fizetősre) állami hely szinte nincs. Kibukási arány alacsony olyan 40-45%. és a hallgatók 10%-a tesz állam vizsgát időn belül. A tan anyag nem teljesithetetlen soka a habi tárgy (beadandók,ppt-k készitése)
Egyetem után: multi cégnél 230-250 nettós kezdő fizetés jutatásokkal előrelépéssel pénzügyi szektorban,nyithatsz saját könyvelő irodát de kockázatos és meglévő ügyfél kör nélkül végkép.
Végeredményül: Ha csak szereted a bioszt és kémiát, de amugy nem tanultál emelt szinten, biologiát, kémiát, matekot!, (ergo nem tudnal emelt érettségin 80+% ot elérni) ne menny gyógyszerészetire spórolj magadnak 2 év szenvedést mert kifogsz bukni.
Ha viszont élsz halsz a fentebbi 3 tárgyért,van ismerősöd és érdekel a gyógyszerészet hajrá!
"vagy becsicskulsz egy gyógyszertárba és 30 évvel később milliókat keresel addig 150 nettó."
Na ne, hogy addig csak 150 ezer nettót keresnek. Hihetetlen.
Emelt biológia érettségim van, azért kérdeztem, hogy érdemes lenne - e megcsinálni a kémia emeltet vagy hagyjam, mert most jelentkeztem pénzügy és számvitel FOSZK-ra, hiszen a biosz emeltet nem fogadják el az alapképzésen, így nem kell újra érettségiznem, se évet kihagynom, hanem FOSZk után mehetek bsc-re és kb. 4 év alatt befejezem az alapképzést.
A kérdés lényege, tehát annyi, hogy érdemes lenne-e ősszel megcsinálni a kémia emeltet vagy hagyjam és menjek el gazdasági vonalra?
1-es válaszoló köszönöm a segítséget, sajnos nincs ismerősöm gyógyszerész körökben a bioszért "élek-halok", viszont a kémiáért már nem annyira vágyok oda, a fizetés, pedig siralmas.
A válaszod alapján jobban járnék a pénzügy és számvitellel.
Pénzügy és számvitel szakon tanultam. A leírtak közül a fizetésen kívül semmi nem stimmel, az is csak vidéken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!