Miért van ez kb minden valamilyen egyetemi szakkal kapcsolatos kérdésnél?
Valaki tuti beírja:
a) ezzel nem lehet elhelyezkedni
b) büfészak, meki
Azért, mert leginkább olyanok szólalnak meg, akik tévhitekben és romantikus elképzelésekben gondolkodnak, de fogalmuk sincs az adott szakma valóságáról. Nagyon sokszor eleve rossz szempontok szerint értékelnek. Például csakis azt lesik, hogy (szerintük) mennyit lehet majd keresni egy adott szakmában, de azon nem gondolkodnak el, hogy ezt reálisan el is lehet-e érni, illetve mennyi idő alatt, mennyi erőfeszítéssel.
Tipikusan ilyen az összes IT szakma. Mindenki veri a nyálát, hogy húúú azzal mennyi temérdek pénz jön majd össze, csak seggelj sok-sok évig és tuti jó lesz! Hát, pont nem. Százból egy embernek jön össze az, amit ők elképzelnek. Nem véletlenül van krónikus szakemberhiány, pedig ontják az egyetemek a frissen végzett programozókat.
Mindenkinek más tapasztalatai vannak. (Egyetemi ismerőseim, szaktársam és az én tapasztalatom írom le.)
Például, tanári szaknál vagy a tervezőgrafikusoknál van olyan, hogy bár kereset szakma, de nincs megfizetve. A tervezőgrafosoknál pedig úgy mond "tömeg" szakma. ( Kb. minden félévben jön az egyetemre 20-30 jelentkező rá)
És, ott van a mérnök, informatikus, ezzel a szakmával jól keres az ember, keresett szakma.
Én média szakon vagyok. Tehát, majd mehetnék TV-hez, újsághoz, stb dolgozni. De, sok ismerősömtől hallani, akik szintén ezzel a szakmával foglalkoznak, hogy alig lehet el helyezkedni. Az ismerősöm csak úgy tüdőt munkát találni az RTL-nél hogy a szülei ott dolgoznak, de viszont annyira nem szabad a hétvégéjük. A másik jó ismerősöm testvére a TV2-nél dolgozott (vagyis csak akart) mint operatőr. 1 évig csak kávét, szendvicseket hozzatak vele, mondván hogy "tapasztalatlan".
Minden szak más. Szerintem, ezeknél a kérdéseknél, amire vonatkozik is a kiírt kérdésed, csak olyanok válaszolnak, akik jártasak a szakmában vagy van tapasztalatuk vele kapcsolatban.
(helyesírási hibákért elnézést, autocorrect miatt vannak)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!