Pontosan miben, mennyire különböznek ezek a mérnök szakmák?
Szia! ÉN villamosmérnök vagyok, nyilván ezt ismerem a legjobban. Kicsit utána kellett néznem az energetikai mérnöknek, hogy az mit is takar valójában. Úgy látom, hogy a képzésen belül vannak specializációk, amelyeket más-más intézet gondoz. Ezek nagyon különböző szakterületek. Értem ez alatt, hogy az egyik az atomenergetikával, míg mások épület, hő, villamos, vegyipari energetikával foglalkoznak. A mechatronikai mérnök tulajdonképpen vegyíti a gépész, és a villamos szakterületet. A villamosmérnök képzésen belül is vannak specializációk, pl. energetika, automatika, híradástecnika, műszer-automatika. Azt akarom ezzel mondani, hogy még a villamosmérnök képzésen is nagyok a különbségek az egyes szakirányok között, nemhogy az egyes mérnöki irányvonalak között. A mechatronikán gondolom sok a gépészet, a villamosmérnökin elhanyagolható. És ez csak egy példa.
Remélem tudtam segíteni.
Kívánom, hogy döntésedet ne bánd meg, sikeres felvételit, és egyetemi éveket kívánok.
Szia!
Segítek, ami szóba jöhet (szerintem): gépész/villamos/mérnökinfó. Ezekkel a szakmákkal el tudsz helyezkedni, gépészként vagy villamosmérnökként dolgozhatsz az energetikai szektorban, viszont energetikai mérnökként soha nem fognak alkalmazni pl. gyártás területén. A mechatro a gépész és a villamosmérnök között van, igazából mindkettő (vagy egyik sem?!).
Manapság mindenki a mérnökinfót nyomja, ahogy a szaktársaid is (logikusan, hiszen a programozókra óriási a kereslet), viszont említetted, hogy fontos a munkád szeretete, a programozóknál nem ritka pár év után a "kiégés" és a pályaváltás. Egyébként a BME villamosmérnök részén is elég erősen jelen van a programozás rész, szinte már megkerülhetetlen.
Összefoglalva: Ha nem tudod pontosan, hogy merre húz a szíved, válassz egy "általánosabb" szakot, és a képzés során tudsz orientálódni a szíved húzásának irányába. Ne szűkítsd be a lehetőségeidet egy nagyon "specializált" szak elvégzésével. Specializálódni majd tudsz MSc-n.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!