Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » 2 hét múlva le kell adnom a...

2 hét múlva le kell adnom a felvételi jelentkezést, hová kellene beadnom? (nemzetközi gazd./jog/nemzetközi tanulmányok)

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy eddig tudtam, hogy hová szeretném biztosan első helyen beadni a jelentkezésemet (Nemzetközi gazdálkodás alapszak), viszont most bővebb információkat is kaptam és teljes káosz alakult ki.

Olyan munkát szeretnék, ahol a logikus gondolkodásomat fel tudom majd használni. Nagyon szimpatizálok a külüggyel, jobban érdekelne az állami szféra, mint egy cégnél elhelyezkedés (a nemzetközi gazdálkodással pedig inkább cégekhez tudnék menni).

Sokan mondták, hogy a jogász szakot is fontoljam meg, hiszen mesterképzésben lenne lehetőségem nemzetközi és európai üzleti jogot tanulni, amivel akár az Európai Parlamentben is elhelyezkedhetek. Erre felcsillant a szemem, de nem tudom, hogy egy jogászként mennyire tudnék kibontakozni, mennyire tudnám a logikus gondolkodásmódot érvényesíteni, az összefüggéseket keresni.

Továbbá érdekel a kriminológia is, ami szintén a jogász utáni egyik mesterképzés.

Nagyon szeretnék EU-s/nemzetközi intézményeknél vagy a külügyben elhelyezkedni. Viszont nem tudom, melyik szakot lenne érdemes elvégezni hozzá.

Jobban érdekel a politikai része a dolgoknak mint a gazdasági/pénzügyi, viszont amint mondtam, szeretem az összefüggéseket keresni a dolgokban. Elemzőként lehet ilyen szektorban dolgozni? Vagy hogy működik ez?:DD

Nagyon szerettem volna Erasmussal külföldön is tanulni, de egy jogász szakkal ezt nem igazán tehetném meg, tehát ez is egy negatívum.

Akinek van esetleg tapasztalata ezekkel a szakokkal kapcsolatban, kérem segítsen, mert kb. 2 hetem van eldönteni. :D

Eddig opció tehát a Nemzetközi gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok, jogász, utolsó helyekre pedig a politológia is. Nagyon összezavarodtam, mert mindent is szeretnék tanulni, de csak 1-et lehet választani most.

Ui.: angol és német felsőfokú nyelvtudással indulok neki az egyetemnek +szeretnék majd egy 3. nyelvet is megtanulni,

2021. jan. 28. 12:04
 1/9 anonim ***** válasza:
86%

Politikához akkor fogsz közel kerülni, ha vannak ismerőseid, akik által meg tudsz csípni valami jó helyet. Ha csak kitanulod a dolgokat, az még semmit sem jelent. Szerinted a Fidelitasban, meg úgy általában az egyetemeken (főleg ELTE ÁJK) mennyi fiatal van, aki ilyen munkát akar? Rengeteg, valamivel ki is kell tűnni, ha ezt akarod csinálni.

Nemzetközi gazdálkodás egy jó közgázos szak, talán az egyik legjobb, 2 nyelvvizsga is kimeneti követelmény. Bankoknak, MNB-be, nagy cégekhez simán mehetsz vele, azért egy multinál sokkal jobban lehet keresni, mint az állami szektorban.

Politológia felejtős, piacképtelen szak. Ott tenyleg csak az marad meg, aki csókos-koma.

2021. jan. 28. 12:27
 2/9 anonim ***** válasza:
76%

mennyire tudnám a logikus gondolkodásmódot érvényesíteni, az összefüggéseket keresni....

mondja ezt egy kis naiv, érettségi előtt álló a világról még valódi tapasztalattal nem rendelkező leányka/fiúcska, aki még a saját jövőjéről sem képes dönteni.

Egyelőre az a feladat, hogy próbálj az egyetemre bekerülni és lehetőség szerint bent is maradni. Nemzetközi gazdálkodás egy jó szak szerintem is.

2021. jan. 28. 12:55
 3/9 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem ne azt nézd elsősorban, hogy milyen szakkal tudsz elhelyezkedni az Európai Parlamentbe, mert az ilyen helyekre elsősorban ismeretség alapján vesznek fel embereket, még akkor is,ha neked mondjuk több odapasszoló papírod lenne. Ha még valakit fel is vesznek ismeretség nélkül, őt sem pályakezdőként,hanem hosszú évtizednyi tapasztalatokkal különböző cégektől.

Azt nézd inkább, hogy mi az ami nagyon érdekel-->de reális kereteken belül.

2021. jan. 28. 13:16
 4/9 anonim ***** válasza:
70%
Ha az én gyerekem lennél a jog fele terelgetnélek - nagyon jó "alapszakma". Innen a többi irányba még továbbképezheted magad, de a jog mint opció lezárul ha a többit választod. A politológiát felejtsd el teljesen. Amit javaslok: írj be mindent, ami szóba jöhet, később lesz még lehetőséged új sorrendet felállítani - talán egyszer változtathatsz. De új szakot már nem vehetsz fel a listára, csak azt variálhatod amit most beírsz. A pontszámokkal sose törődj, a sorrend alapja az legyen, hogy mit szeretnél legjobban.
2021. jan. 28. 13:34
 5/9 A kérdező kommentje:

Sajnálom, hogy nem rendelkezek elég tapasztalattal még 18 évesen az ilyen témákban. Nem véletlenül írtam ki ezt a kérdést sem, tudom, hogy tapasztalatlan vagyok.

Ettől függetlenül nem tartom magam egy buta embernek, leírtam, hogy szeretek így gondolkodni inkább, mint magolni (ami egy jogon mondjuk elég gyakori lenne).

Tudok dönteni az életemről, csak szeretném ezt helyesen is tenni. Megfontolt vagyok, a legjobb opciót szeretném választani.

2021. jan. 28. 13:56
 6/9 anonim ***** válasza:
81%
#3 vagyok, egy tipp: Nézz bele a szimpatikus szakok tanmeneteibe, hogy milyen óráid lennének egy adott szakon, ez is sokat segíthet.
2021. jan. 28. 13:57
 7/9 anonim ***** válasza:
87%
Jogra járok (ELTE), és valóban a jog magolós, de gondolkodás nélkül nem megy. Pláne a mai állandóan változó jogszabályok viharában. Jó jogásznak kell a logika, de valóban van egy nagyon erős magolós oldala. Ha neked abszolút kizáró ok a sok magolás, ülés, akkor felejtős, viszont amiket leírtál, mind inkább a jog mellé valóak, tehát ezek szintén felejtősek akkor. Így ilyen gazdálkodó-matekos vonalon indulnék el a helyedben az megmaradt opciók közül. Mondanám még az informatikát-mérnökit, de gondolom ezekben egyáltalán nem gondolkodsz.
2021. febr. 1. 10:21
 8/9 anonim ***** válasza:
75%
Szia! Alapvetően az összes szak, amit írtál, jó lehet a Külügyminisztériumhoz és az EU-s munkákhoz is. Az a lényeg, hogy már célirányos legyél egyetem alatt is. Én a Külügyminisztériumban dolgozom, és megcáfolnám azt, hogy csak is kapcsolatokon keresztül lehet diplomata az ember. Ha érdekel esetleg bővebben, írj nyugodtan.
2021. febr. 1. 17:20
 9/9 A kérdező kommentje:
Mindenkinek hálásan köszönöm a válaszokat!:)
2021. febr. 4. 18:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!