Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Jár valami költséggel a...

Jár valami költséggel a felvin iskolákba jelentkezés?

Figyelt kérdés

Szeretnék "bepróbálkozni" dolgozó emberként levelezőre járni és ezért jelentkeznék egyetemre.

Olyan kérdésem lenne, hogy ha 2 egyetemre jelentkezek, pénzbe kerül-e, illetve jár-e kötelezettséggel, pl: ha felvettek muszáj elkezdeni/bejelentkezni/befejezni? (gondolok itt arra, hogy valami közbejön és nem lesz időm/energiám/pénzem)

*Elég furára sikerült a kérdés, de komolyan érdekelne a dolog!

Köszönöm a segítséget!

2021. jan. 27. 12:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

3 helyet ingyenesen jelölhetsz meg. E felett kell valamennyit fizetni.

Nem, nem muszáj beiratkozni akkor sem ha felvettek valahova.

2021. jan. 27. 12:49
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

3 felsőoktatási intézmény megjelölése ingyenes, szóval igen a 2 még ingyenes.

(Külön szakok 1 egyetem belül is beleszámít, összesen 6-ot lehet, a 4., 5. , 6.-ra való jelentkezés egyenként 2000 Forint.)

2021. jan. 27. 12:50
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

3 helyre (annak állami és önköltséges formájára is,azaz így 6) ingyen jelentkezhetsz. Ha alap vagy osztatlan képzésre jelentkezel, akkor kell minimum egy emelt érettségi (ha még nincs akkor arra, külön a kormányhivatalban szintén február 15-ig kell jelentkezni, kb.40-42.000 ft lesz). Amennyiben az adott szak előír emelt érettségit, akkor abból kell vizsgázni) Ha 2006 előtt érettségiztél,amikor még nem volt emelt, akkor a meglévő tárgyaid bármelyikéből tehetsz szakmai felvételi vizsgát, amely kiváltja az emelt érettségi, csak erre a felvételi eljárásra érvényes, viszont ingyenes. Ha van már diplomás az kiváltja az emelt érettségi vizsgát.

Ha mesterképzésre jelentkezel diplomásként akkor egyes helyeken kell fizetni a felvételi vizsgáért, illetve a kreditelismerési eljárásért, amennyiben szükséges.

Összefoglalva, ha te 2006 után érettségiztél, tettél emelt vizsgát és az megfelelő a kiszemelt szakhoz, vagy annál a szaknál csak a felvételi eljáráshoz kötelező emelt kell és max. 3 helyre jelentkezel, akkor neked a felvételi eljárás ingyenes.

Ha jelentkezel és júliusban felvételt nyersz valamelyik képzésre, akkor is csak akkor keletkezik hallgatói jogviszony, ha ténylegesen beiratkozol. Amennyiben állami finanszírozásba nyersz felvételt, akkor az első (osztatlan képzés esetén második) félév után minden kötelezettség nélkül kiiratkozhatsz az egyetemről.

2021. jan. 27. 12:51
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Maga a felvin a jelentkezés nem jár költséggel, illetve, ha 3-nál több szakot jelölsz meg, akkor a 3 fölöttiért 2000-2000Ft-ot kell fizetni.

Viszont 2020-tol kezdve mindenhová kötelező legalább egy emet szintű érettségi. Ha ilyened nincs, akkor azt le kell tenni, aminek költsége várhatoan 40.000Ft fölött lesz egy kicsivel.

Ha 2005 előtt érettségiztél, akkor az emelt helyett tehetsz ún. felsőoktatási szakmai felvételi vizsgát is. HA érdekel, jelezd, leírom ennek a szabályait.

2021. jan. 27. 13:50
 5/13 A kérdező kommentje:

Köszi a segítséget!

Sajnos csak középfokú az érettségim, kötelező egy emelt szintű érettségit csinálni, ahogy belenézegettem a 2020. emelt szintű érettségikbe talán az angol az ami menni fog (bár nyelvvizsgám nincs, de elvileg az a legkönnyebb)

(Viszont 2020-tól kezdve mindenhová kötelező legalább egy emelt szintű érettségi... bakker miért nem előbb kezdtem bele)

2012ben érettségiztem, akkor nem nagyon érdekeltek a jegyek ugye "csak az a lényeg, hogy meglegyen" már bánom

Top3:

Történelem 52%

Angol 66%

Informatika 64%

+Rendelkezem egy ECDL vizsgával és van egy 55 szintű okj-m.

Most beszéltem az egyetemmel, azt mondták, hogy elméletileg az informatikát nem tudják beszámítani mert nem "informatikai ismeretek" néven fut... Bár nem tudom, hogy csak azért mert az más, vagy annó egy néven futott

Ha nem fogadják el legrosszabb esetben ott van a (Történelem + Angol)x2 (52+66)x2=236 ha jól tudom erre jön rá az emeltből a +50 ugye és így lenne 286 pontom. Jól gondolom?

Ecdl nem tudom ér e pontot elfelejtettem megkérdezni, okj pedig kérdéses

Köszi a segítséget még egyszer!

2021. jan. 27. 14:24
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

ECDL-re nem adnak pontot, gyakorlatilag semmit nem ér az a vizsga.

286 ponttal biztos akarsz felsőoktatásba járni? Gyakorlatilag semmire nem elég. Újra kellene érettségini szinte mindenből.

2021. jan. 27. 14:34
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos nem egészen így számolnak. Csak akkor kapsz az emelt szintű érettségiért 50 pontot, ha abból számolják a felvételi pontokat. Milyen szakra szeretnél menni?
2021. jan. 27. 15:04
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Ezekkel az eredményekkel a Foszk képzésbe tudsz bejutni. Igaz nem ad diplomát, de nem kell emelt érettségi és az ott szerzett krediteket beszámítódik az alapképzésbe, amely már ad diplomát. Egyelőre nem kerülheted el az emelt érettségi vizsgát, még akkor sem ha elvégzed ezt a 2 éves képzést, de nem kizárt, hogy ezen is változtatnak.

A foszk képzésre a bármelyik 2 érettségi tárgyat számolják. Ez is lehet egy megoldás, mivel ugyanazon,de csak a könnyebb tárgyak vannak, mint az alapképzésben.

2021. jan. 27. 15:27
 9/13 A kérdező kommentje:

Hát ha az alap felállás stimmelt volna akkor 260 érettségi + 32 okj, +50 emelt érettségi akkor 342 pont lett volna, de sajna nem biztos hogy az okj-t elfogadják, ezért minimummal számolok

Angolt és történelmet elfogadják biztosan, de hogy melyik szak azt eltitkolnám (tudom úgysem derülne ki, de biztos ami biztos)

Foszk-ról még nem hallottam, kicsit kifejtenéd? Felvin van ez is?

Illetve még egy olyan kérdésem lett volna, hogy van-e olyan / melyik az az főiskola/egyetem ami "olcsó"/"legkönnyebben elvégezhető"/"nem kell sok pont"? (próbáltam valami táblázatot keresni a felvin, amiben lehetne szűrni pl ponthatár alapján, de nem találtam)

Köszönöm az eddigi válaszokat sokat segítettetek!

2021. jan. 27. 16:24
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

7-es vagyok. Amíg nincs meg az emelt angolod, nem tudsz pontot számolni, ugyanis olyan nincs, hogy a közép angol pontjaidat számolják,, duplázzák, mellé pedig megkapod az emeltért a plusz 50 pontot. Csak akkor kapod meg az emeltért a +50pontot, ha

felvételi tárgy a szakon

legalább 45%-ra sikerül.

Ebben az esetben pedig az EMELT érettségi eredményéhez adják hozzá a törit, azt eredményt duplázzák, hozzáadodik a +50 az emeltért, és esetleg a 32 az okj-ért.

HA még nem jártál egyetemre/főiskolára, akkor vannak államis féléveid, ebben az esetben a képzésért nem kell fizetned. Persze bizonyos szakokon alacsonyabb bejutni önköltségesre, ott a legtöbb helyen 300.000Ft/félév a tandíj.

2021. jan. 27. 17:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!