Megéri matematika alapszakra menni? Milyen a képzés és milyen lehetőségeim lesznek utána?
Nem.
"Megéri" alapon nem érdemes matematikát tanulni.
"Megéri" alapon legyél könyvtáros, vagy szállítási szakember, ott nem kell annyit utánképezned magad, mint matekben és ugyanúgy dicsekedhetsz diplomáddal.
Szerintem nem voltam elég egyértelmű. Abszolút nem dicsekedni akarok a diplomával, mivel szerintem csak ezért semmi értelme nincsen a felsőoktatásba tanulni.
Én a "megérivel" arra céloztam, hogy tudnám-e valahol azt a tudást hasznosítani a munkaerőpiacon. Találnék-e munkát vele kapcsolatban?
A képzés nagyon nehéz, de nem kifejezetten munkaigényes. Ha megvannak a képességeid, akkor átlagos mennyiségű ráfordított idővel teljesíthető, ha nincsenek meg, akkor szinte lehetetlen.
A munkaerőpiac kifejezetten szereti a matek diplomát, én nem ismerek olyan matematikust, akinek ne lett volna átlag fölötti a kezdőfizetése, vagy gondja lett volna az álláskereséssel.
Bankok, biztosítók és minden pénzintézet tömegével vesz föl matematikusokat.
A másik terület, ahol rengeteg matematikus van, az AI fejlesztés.
Néhány terület, ahol vannak matematikus ismerőseim: szoftverfejlesztés, bioinformatika, robotika, közlekedésmodellezés.
Én is egy New Yorki banknak dolgozom, soha nem tanultam közgazdaságtant, de még csak pénzügyi matematikát sem (számítástudományt tanultam). Az első hónapomban a betanítás részeként elolvastam (munkaidőben) egy ~600 oldalas szakkönyvet a munkámhoz közvetlenül kapcsolódó közgazdasági elméletről, azóta az elég.
Robotika esetében nyilván az emberek döntő többsége mérnök, de van neki komoly matekos része is, szóval ha azt szeretnéd csinálni, akkor felvesznek matematikusként is, legfeljebb az első időkben pótolsz egy kis fizikát/mérnöki tudományt.
Nagyon megéri matek szakra menni, az egyik legjobb alapozás a következőkhöz:
- programozás egyes területei (kriptográfia stb.), de egyébként sima programozó is lehetsz vele
- adattudomány / data science (ezen belül machine learning engineer, data engineer, data scientist stb.) (sajnos csak külföldön van ehhez mesterszak, de legalább van online is)
- banki és biztosítási matek (van ehhez mesterszak)
- ezen felül rátolsz egy MBA-t és lehetsz vele bármilyen menedzser. Nekem is van két matematikus kollégám (német multinál vagyok menedzser)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!