Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen szakma passzolhatna...

Milyen szakma passzolhatna hozzám?

Figyelt kérdés

Tavaly érettségiztem és jelentkeztem felsőoktatásba, de úgy érzem mellé lőttem a szakkal kapcsolatban. Villamosmérnökire jelentkeztem, ahol az első féléven vagyok és elbizonytalanodtam a szakkal kapcsolatban. A helyzet:

A vizsgákat sikeresen teljesítettem ( BME-VIK, 32 kredit és 3,2-s átlag) és most az első félév végén ugye, ha váltok nem fogynak az államis féléveim, így releváns a kérdés. Igazából nem nagyon tetszik a szak csak a matek része illetve a programozás része... Igazából nem is értem, hogy miért jelöltem meg ezt a szakot, talán azért mert mindenképpen valami matekkal foglalkozó szakmát szerettem volna, de pld az elektronika teljesen hidegen hagy, a különböző flip-flopok szintén, és még sorolhatnám. Pályaválasztás előtt gazdasági illetve matematika szakon gondolkodtam de hamar eltántorítottak a gazdasági résztől a rokonok mivel, hogy több villamosmérnök is van a családban és szerintük ez büfészak, bár engem mégis csak jobban vonz a matematika,elemzés, gazdasági folyamatok, hitelek,.. Igazából nem tudom mi tévő legyek, tudom hogy elég kuszán fogalmaztam ezt meg így nehéz a tanácsadás. Talán, ha leírok magamról pár főbb tulajdonságot/eredményeim tudtok talán segíteni tanácsot adni/hozzászólást, bármilyen kompetens szakkal kapcsolatban.

Leginkább a következőkőn gondolkodtam:

Pénzügy és számvitel, Alkalmazott közgazdaságtan, Matematika alapszak.

Vagy esetleg várjak még egy félévet?

Bár még soha nem tanultam közgazdaságtant, így gondolom hátrányból indulnék..:)

( Azt meg amúgy teljesen nem értem, hogy miért fikázzák a gazdasági szakokat, mikor közel ugyanannyian végeznek egy villamosmérnökin évente (703 fő 2017-18), mint egy pénzügy és számvitelen ( 658 fő 2017-18), ezek az adatok a diplomantulról vannak, magam is mérnök hallgató vagyok/voltam és nem egyszer megkérdeztem már évfolyamtársamtól, hogy miért kell bántani meg lenézni más szakját, ha te is bukdácsolsz össze-vissza..)

Egy kicsit eltér ez a gondolat menet, de aki esetleg tudna bármilyen tapasztalatot megosztani ezekről a szakokról azt megköszönném (tudom, hogy ezeregy ilyen kérdés volt, és olvastam is őket de a sok gyűlölködő hozzászólás miatt elmegy az ember kedve tőle, hogy végig olvassa az összes kommentet).

Köszönöm előre is a hozzászólásokat,

Üdv

#egyetem #szak #MÉRNÖK,MATEMATIKA,KÖZGAZDASÁGTAN #NAND-GATE ( WHY NOT? )
2021. jan. 16. 20:46
 1/4 A kérdező kommentje:
Azt kifelejtettem, hogy 419 pontom lett az érettségin ( matek emelt, infó közép,angol közép, magyar közép, töri közép, B2-angol). Így csak olyan szakokat néznék, ahova ezek megfelelnek.
2021. jan. 16. 20:48
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Azt azért hozzátennem, hogy mérnökként sem csak szakmai tervezés van hanem egyebek is. Kivitelezés( terepen) és értékesítés is.

Valamint ha érdekelnek a számok akkor ott a projekt menedzsment. Szakmában képben kell lenni de inkább gazdasági dolgokról szól az egész.

Költségvetések készítése, árajánlatok, ár tárgyalások, szerzödés kötések meg hasonlóak.

Persze ha nagyon nem tetszik érdemes váltani. De ha nem kifejezetten bankba mész hanem akármilyen más céghez, nem fogod megúszni, hogy képben legyél a pénzügyhöz tartozó folyamatokkal.

Persze ez az én saját véleményem.

2021. jan. 17. 09:06
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Persze villamosmérnökként még ott van az is, hogy ha a programozás és a matek tetszik akkor teljes mértékben IT irányban mész el.

Nem egy ismerősöm tette ezt. Külföldön és itthon is passzol hozzá a papírod.

2021. jan. 17. 09:09
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Én a matek szakot tudom javasolni. Ott tényleg kb csak matekos és infós tárgyak vannak, és később, 3. félév után választhatsz specializációt, ami lehet gazdasági is például, ha ez érdekel.
2021. jan. 17. 20:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!