Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Melyik egyetemet válasszam?

Melyik egyetemet válasszam?

Figyelt kérdés

Így gimnázium végén sikerült eldöntenem, hogy mit akarok. Lényegében vállalkozni egy éttermet/étterem hálózatot kiépíteni, de nem a klasszikus értelemben. Az elképzelés, ötletek megvannak, csak hogyan tovább, hogy az működjön is és ne menjen csődbe. Szóval nézegettem a CORVINUS-t meg a BGE-t, láttam itt és ott is vannak szakok, képzések, de melyik kellene vagy lenne hasznosabb ennek a kivitelezéséhez? Ha valaki jártas a témában és tud segíteni örömmel hallgatom.

*Ja és azt is hallottam, hogy a CORVINUS inkább elméleti, míg a BGE inkább gyakorlati oktatásba fektet nagyobb hangsúlyt. Ez hogy van?

2021. jan. 11. 09:59
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Az elképzeléseid várhatóan fognak még alakulni, de egy üzleti közgazdász képzés valóban segítségedre lehet. A pénzügy és számvitel alapképzési szakot tudom ajánlani, jó alapot nyújthat. A Corvinuson jelölném első helyre, második helyen pedig az ELTE vagy a BGE kb. ugyanolyan jó.
2021. jan. 11. 10:23
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! De a pénzügy és számvitelnél nem lenne jobb szak mondjuk a gazdálkodás és menedzsment szak vagy ilyesmi? Bár nem tudom, hogy hol mit tanítanak pontosan.
2021. jan. 11. 12:35
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Olyan túl nagy különbségeket ne gondolj az alapszakos közgáz diplomák közé, ezen belül is nekem volt már olyan érzésem, mintha sok munkáltató a psz-t, és a gazdment konkrétan keverné vagy egyként kezelné. Nem lesz meghatározó, hogy melyiken végeztél, de az én magánvéleményem az, hogy a leghasznosabb alapképzés a GTK-n a psz. Azt tudom még javasolni, hogy nyisd meg az adott egyetem/szak tanterét, nézd végig a tantárgyakat, keresd ki, hogy hol mely könyv a kötelező irodalom, lapozz bele, ismerkedj velük kicsit. Ez segíthet a döntésben. Az egyetemekről még annyit mondanék, hogy oktatói összevetésben szerintem nincsenek nagy eltérések, mindenhol van sok kiválóan alkalmas tanár, akik nagyon jól is ismerik a szakmát, meg nagyon jól át is tudják adni az ismereteiket. Amiben különbséget látok, az a hallgatói összetétel. Nyilván a Corvinus a #1, ezért itt van a legnagyobb a verseny a bekerülést illetően, és persze menet közben is. Emiatt az egyetem presztízse is valamivel a többi közgáz képzőhely fölött van, az itt végzett hallgatók kezdetben és átlagosan valamivel könnyebben építhetnek karriert (ők tölthetik be a legjobb pozíciókat, ők kaphatják a legmagasabb fizetést stb.), ez viszont pár év után már nem lesz igazán szempont.
2021. jan. 11. 13:01
 4/7 anonim ***** válasza:
47%
Kedves Elso! Az ELTE mar fenyevekkel jobb mint a BGE,nem is teheto egy lapra a ketto. Presztizsben egyertelmuen Corvinus-Elte a top. E kozul a ket egyetem kozul valasztanek Kerdezo a te helyedben,es a BGE-t hanyagolnam.Minden felsooktatasi rangsorban(Hvg stb..) messze a BCE es az ELTE a ket legjobb, az atlagpontszamok messze kiemelkedoen ezen a ket egyetemen a legmagasabbak( boven 400 folott),ezaltal minosegi hallgatokkal leszel korulveve. A gazdasagi szakokra jelentkezo legjobb kepessegu hallgatok a BCE-ELTE valamelyikere mennek.A BGE re meg kb barkit felvesznek,280 pontokkal is. Viszint abban egyetertek az elsovel,hogy a penzugy szamvitel a legjobb uzleti alapszak,ez eri a legtobbet.
2021. jan. 11. 13:08
 5/7 anonim ***** válasza:
80%

A 4) es válaszolóval úgy tűnik megjöttek az ELTEsek.

Ez nagyon szélsőséges vélemény, ami egy többé-kevésbé a HVG rangsoron alapul. Nem "szarozozom" a képzést, de vannak ott barátaim, és van összehasonlítási alapom. Az hogy "fényévekkel jobb",egyszerűen komolytalan állítás.

Olyan problémákat látok az ELTE-vel kapocslatban, mint:

-új kar, ennél fogva elnézést a kifejezésért, de szedett-vedett az oktatói gárda. 10 éve az volt az általános szakmai kritika és pletyka a BME gazdasági akar felé, hogy azok az oktatók mentek át, akik a Corvinuson és a BGE-n nem kaptak elég teret, ezért sértettségből és szakmai konfliktusból átmentek. Az ELTE-n azok tanítanak, akik a BMEről is távozni kényszerültek a fenti okok miatt. Ez nem jó előjel számomra.

-mivel új kar, nincsenek az egyetemnek kapcsolatai a Magyarországon működő nagyvállalatok felé. Ebben a Corvinus félelmetesen erős, de nézd meg a BME-t vagy a BGE duális képzéseit, irtózatosan jók azok is.

-mivel új kar, nincsen komoly szakkollégiumi rendszer, és bármi, ami a hallgatóknak tanterven kívüli extra tudást adna.

-a tanítás sem olyan erős az alapján hallok

Előny nyilván az "ELTE", mint név, vagy hogy nekik van szerintem a legjobb helyen a karuk, és biztosan a társaság is színvonalas, mert valóban magasak a ponthatárok.

Elsődleges célnak mindenképpen a Corvinust jelölném, de a BGE-ből is sokat ki lehet hozni.

2021. jan. 11. 13:47
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Én az első vagyok (és a harmadik). Azért kezeltem hasonlóan az ELTE-t a BGE-vel, mert ennyi kategóriát szerintem már értelmetlen képezni. Van a top, az a Corvinus. Van a "második vonal", ide tartozik az ELTE, a BGE, és az említett BME is (ezt korábban kihagytam, bocs). És van az összes többi. Nem látom be, hogy volna értelme túlzottan mélyen boncolgatni, hogy akkor most ELTE, BGE, vagy BME, mert az én eddigi tapasztalataim szerint ezek már azonos értékű diplomát adnak.
2021. jan. 11. 18:48
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
BME GTK ra járok, szóval én is gondolkoztam már ezen. Szerintem ha BME, BGE, ELTE, BGE közül mész valahova az jó lesz. Szinte lehetetlen eldönteni, hogy mi az ami nem faszméregetés már az egyetemek közt. Ezt az elméleti dolgot hallottam már én is, bár nem tudom, hogy mennyire igaz. Ha nagyon kritikus akarok lenni, akkor az ELTE GTI az túl fiatal, a BGE 280 ponttól felvesz mindenkit és nem olyan nagy név, szóval BCE/BME. Bár ettől függetlenül jól járnál szerintem bármelyikkel. Visszatérve az elméleti/gyakorlati dologra, igazából szerintem mindkettő hasznos, mármint kicsit ha elméleti az is, meg ha gyakorlati az is.
2021. jan. 11. 22:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!