Utálom, mindig is utáltam a történelmet. Esélytelen a
jogi egyetem elvégzése?
Maximum első évben veszed hasznát a töritudásnak a jogtörténeti alapozótárgyaknál, utána sehol nem jön elő érdemben.
2020. dec. 16. 15:57
12/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Mindenesetre most nagyon megijedtem, nem nézem ki magamból, hogy teljes könyveket meg tudjak tanulni szó szerint.
A könyveket természetesen nem szó szerint kell tudni, "csak" a törvényi tényállásokat, de azokat se minden tárgyból. Egyébként a legtöbben így indulnak neki a jognak, mivel kevesen dolgoztak fel több száz oldalas jogi könyveket középiskolás éveik során, de hidd el, bele fogsz jönni, ha van hozzá kellő szorgalmad. A követelmények meg folyamatosan fognak nőni, első évben például semennyi hatályos jogot nem kell még tanulnod, akkor el leszel foglalva az alapozó tárgyakkal, amik elsőre soknak fognak tűnni, de 1-2 év múlva már csak mosolyogni fogsz rajta hogy milyen nehéznek élted meg az első (két) vizsgaidőszakot, mert fokozatosan nőni fog a teherbíró képességed. Az általad írtak alapján én semmi akadályát nem látom annak, hogy elvégezd a jogi szakot, sokan (ha nem a legtöbben) úgy indulnak neki az öt évnek, hogy az elején nem tudják pontosan milyen szakterület, jogterület érdekli őket.
2020. dec. 16. 20:00
14/22 A kérdező kommentje:
Megkérdezhetem, hogy te nagyjából naponta hány órát tanulsz? Próbálom elképzelni, hogyan fogom ezt (remélem) megoldani. Nehezítő tényező, hogy segítenem kell itthon apám vállalkozásában (vegyesbolt), nem sokat, de jelezte már, hogy a "csak egyetemre járás" nekünk nem fér bele. Megkímélném magam egy keserű csalódástól, ha valamennyi munka mellett nem megoldható. Csak ezért kíváncsiskodom. Köszönöm a segítséget!
Nem ezen fog múlni, de ilyen joghallgatót nem nagyon ismertem. A magyar-, az egyetemes jogtörténet, illetve a római jog kíván történeti érdeklődést, és minden fontos jogi tárgyból mindig lesznek történeti tételek. Nem elég a jogi gondolkodást elsajátítani, ha nem érted, megbuktatnak.
2020. dec. 16. 20:39
#14 ismerek olyat aki nappali jog mellett diákmunkázik és egyelőre egyenesben halad, szóval abszolút kivitelezhető a dolog egy kevés munka mellett is. Nekem szerencsére csak a tanulás a munkám, én szorgalmi időszakban napi 1-3 órát szoktam foglalkozni a tananyaggal, azt is kidolgozás formájában (az órai anyagokat és a fontos tárgyakhoz a könyveket is kidolgozom magamnak többnyire), vizsgaidőszakban viszont orrvérzésig nyomom, a fontos tárgyakra napi 8-12 órát készülök legalább egy hétig. Viszont ez csak én vagyok, ismerek többeket akik közel ennyit se tanulnak a vizsgáikra és általában elsőre veszik is az akadályt, de nekem ez a kialakult, megszokott, jól bevált módszerem, ráadásul még anno tanulási nehézséget állapítottak meg nálam, valószínűleg emiatt is kell ennyi időt szánnom a tanulásra.
Lényeg a lényeg, hogy vizsgaidőszakban mindenképp sok időt kell fordítanod a vizsgákra való készülésre, ezt biztos édesapád is meg fogja érteni, szorgalmi időszakban meg szerintem belefér ha segítesz neki valamennyit, de persze ez a te személyes képességeidtől függ elsősorban.
2020. dec. 16. 20:57
Lehetetlen. Még ha el is tudnád végezni, egy csomó részéhez kell a töri
2020. dec. 17. 13:04
Egy nagyon speciális "töri" kell. Ha azonban fogalmi rendszerek felfogása, dogmatikai konstrukciók megértése, hosszú (jogi) szövegek befogadása nem megy, az az igazi gond. Viszont középiskolában az ilyesmi nem kideríthető, úgyhogy a puding próbája az evés. És tényleg rengeteget fejlődnek a képességek jog alatt. Büntető anyagi- és eljárásjog; anyagi magánjog és polgári eljárásjog; közigazgatási jog a lényeg. Ezekhez képest az alkotmányjog is csak bevezetés, ott érdemi (tételes) jog alig van egy Btk/Be (BV); Ptk/Pp/PNP; Ákr/Kp+ágazati közig. szabályozástömeghez képest. Minden egyéb csak variáció, ezek a dogmatikai jellegzetességek. (Az EU/EKK, NJ, NMJ, PÜJ, MUJ, AGJ stb. ilyen értelemben már nem tétel, ha valaki a három nagyjogágat ismeri/ismerné).
2020. dec. 17. 13:19
Egyáltalán nem esélytelen a jogi egyetem elvégzése, ha utálod a törit. Az első évben tanulsz jogtörténetet, oda kell VALAMENNYI töri, de nem az a töri, amit iskolában tanulsz, hanem római jogi intézmények, áprilisi törvények stb.
Általában szeretik a joghallgatók a törit, de ha te nem, nincsen semmi. Már persze, ha a jog érdekel.
Viszont nekünk még kellett emelt töri érettségi tavaly, mint követelmény.
2020. dec. 17. 21:33
19-es vagyok, ha van még kérdésed, kérdezz nyugodtan.
2020. dec. 17. 21:34
Kapcsolódó kérdések: