Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Magyarországon a felsőoktatás...

Magyarországon a felsőoktatás miért ennyire fura?

Figyelt kérdés

Azért nem azt mondom,hogy rossz, mert nem biztos,hogy az, csak olyan furák a metódusok.

Én a BSC-t Szlovákiában végeztem, a mesterképzést pedig egy tiroli intézményben.

Szlovákiában minden egyetem maga dönt a felvételi követelményekről.Én úgy felvételiztem alapszakra,hogy elküldtem az érettségimet az egyetemnek, meg kitöltöttem a jelentkezési lapot és ennyi.Utána meg szóltak,hogy felvettek, menjek beiratkozni, ennyi.

Magyarországon meg ez a fura pontrendszer van, amit nem is igazán értek, mire jó.

Tirolban, ahova jártam, ott is hasonlóan működik a felvétel az alapszakoknál.Regisztrálsz, van több szaknál felvételi teszt, azokat a képességeket tesztelik, amik passzolnak a szakhoz.Van felvételi elbeszélgetés is, vagy motivációs interjú,ahogy nevezik.Ezeket pontozzák.

A pályázok jelentős többsége felvételt nyer.

Ami nekem nagyon furcsa,hogy Magyarországon nyelvvizsgához kötik a diplomát.Ilyen sem Szlovákiában, sem Ausztriában nincs.

Szlovákiában az első félévtől az utolsóig,minden félévben kötelező szakmai nyelvet hallgatni, én esetemben gazdaságit.

Persze, nekem kellett C1 ÖSD nyelvvizsga, mert, aki nem német nyelvű alapképzésben végzett, nekik kell nyelvvizsga, mert anélkül nincs felvételi az osztrák felsőoktatásba.

De, alapból nem kell nyelvvizsga.

Ami még furcsa,hogy a tandíjak Magyarországon nagyon különböznek.

Ausztriában a Fachhochschuleken, amire én is jártam, egységes országosan a tandíj, ami mellesleg EU állampolgároknak cirka 400 euro volt félévente.

Magyarországon meg 1000-1400 eurós képzések is vannak állami egyetemeken.Elképesztő.

Mi az oka,hogy Magyarországon ennyire más az oktatási rendszer még a környékbeli (Ausztria, Szlovákia) országokhoz képest is?

2020. nov. 28. 16:02
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

De, egy adott képzés díja mindenhol ugyanannyi.

Igen, hadd menjen jogásznak. A saját pénzén, ha nem teljesíti a követelményeket. Nyilván nem a két szép szeméért fizetik ki egy random embernek a tandíját. Mi nem érthető ezen?

2020. nov. 29. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!