Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Más is van itt,aki régi OKJ-t...

Más is van itt,aki régi OKJ-t végzett és ráépülést szeretne,de nem ismeri az új rendszert,ezt a választ kaptam az illetékestől?

Figyelt kérdés

Elvégeztem egészségügyi területen egy 2 éves felsőfokú szakot felnőttoktatásban. Erre jönne rá a szakaszisztensi, ami a régi szerint 8 hónapos lenne. Azt az egyszerű kérdést nem sikerült egy illetékestől sem megtudnom (NSZFH,IKK), hogy az új rendszerben hány éves lenne a képzés a szakaszisztensihez, mennyibe kerülne stb. Ezt egy egyetem esetében lehet tudni, de itt nem.

Ezt a választ kaptam:

"A szakképzési rendszer teljes átalakulása érintette az egészségügyi szakmákat is, ennek megfelelően a hatályos jogszabályok alapján 2020. szeptemberétől már csak az új típusú képzések indíthatóak az iskolák számára. A képzésre való jelentkezésével egyidejűleg lehetősége van kérelmezni az előtanulmányai (elmélet, gyakorlat) beszámítását, amivel az oktatás ideje rövidíthető.

Az előzetes tanulmányok és az azokkal megegyező tartalmú követelmények teljesítésének egyidejű igazolásával a beszámítás iránti kérelmet minden esetben a szakképző iskola vezetőjéhez kell benyújtani. A beszámítható előzetes tanulmányokról és teljesített követelményekről a szakképző iskola vezetője határozattal dönt majd."

Tehát ezek szerint majd az iskola eldönti, hogy beszámítja-e vagy sem. Így is meg úgy is dönthet. Ez csak nekem tűnik szánalmasnak?

2020. nov. 27. 11:29
 1/2 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is gondolkodtam, hogy írjak-e az IKK-nak vagy az NSZFH-nak, de úgy látszik nem igazán tudnak még informálni.

Én is hasonló helyzetben vagyok.

PLC programozó szakmát Decemberben fogom kezdeni még a régi rendszer szerint fizetősön. Szeptembertől egyetem, addigra pont végzek vele.

Utána azonban meglátnám, hogy egyetem mellé még belefér-e, és ha igen, folytatnám a ráépülést. Azt azonban már ingyenes képzésben csinálnám. Régi rendszer szerint a modulokat (2db) beszámítanák, de az újban ez jó kérdés.

A szakma amire mennék, Automatikai technikus, mely a régiben benne volt és az újban is megmarad. Azonban a PLC programozó már nincsen benne. Én úgy gondolom, hogy ha a régi rendszerben beszámították, akkor az újban is be kell majd, mert a ráépülő szakma neve ugyan az marad.

Szerintem a beszámítást úgy fogják eldönteni, ahogy azt eddig is tették. Az én esetemben például minden iskolában be kellene számítaniuk a PLC programozóit legyen az fizetős vagy állami.

De szerintem rájuk fogok írni még ma én is, hátha kapunk valamilyen érdemleges infót. Gondolom náluk sincsen még minden tisztázva, például hogy milyen módon kell majd eljárni ilyen esetben.

A keresztféléves új iskolarendszerű képzések hamarosan meg lesznek hirdetve elvileg.

Felnőttképzésben (azaz nem iskolarendszerű OKJ, fizetős) is biztosan fognak indulni az új rendszer szakmái, mert a szakmai jegyzékben fel van tüntetve a rövidebb képzési idő, azaz ha már valaki rendelkezik érettségivel.

Úgy látom OKJ-val kapcsolatban eléggé informált vagy. Lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban, lehet tudod rá a választ.

Nekem már van egy Informatikai rendszergazda OKJ-m, amit 5. éven tettem le a sulimban. Ha jól tudom, az az első ingyenes szakmának számított, a második pedig most ez a PLC programozó + Automatikai technikus lenne. A kérdésem, hogy az utóbbit azt külön nézik, vagy egyben? PLC-t azt fizetősön csinálom, a ráépülést azonban ingyen szeretném majd egyetem mellett. Ha a PLC-t magában nézik második szakmának, akkor a harmadik már mindenképp fizetős lenne? Csak mert akkor a másodikért fizettem. Első két ingyenes szakmát nem úgy értik, hogy az két szakma, amit az állam fizet? És ha például van már 2 szakmám amiért fizettem, utána még kettőt szeretnék ingyenesen, akkor a 3. és 4. ingyenes lesz?

Előre is ksözi!

2020. dec. 1. 05:22
 2/2 A kérdező kommentje:

Szia!

Szerintem kérdezd meg tőlük itt: szff@aeek.hu

Nekem másnap már válaszoltak, igaz odaírtam a megjegyzésbe, hogy sürgős, mert lehet jelentkeznék utolsó lehetőségként a régire. Meg is tettem, de lehet hogy már nem is indítják, mert kevesen jelentkeztek. Nekem még azzal van bajom, hogy majd az iskola eldönti hogy hogyan számítja bele az előtanulmányokat, aztán szaladozhatok a gyakorlati papírjaimért mindenhova, hogy elfogadtassam. :( 2 évet nem dobnék ki ha lehet.

2020. dec. 1. 12:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!