Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Melyik legyen? Orvosi, gyógysz...

Melyik legyen? Orvosi, gyógyszerész? A többi lent:)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az igazság az, hogy régebben nagyon orvos akartam lenni. De így 12.-ben érzem azt, hogy engem a biokémia, az, ami nagyon, nagyon vonz. Nem is feltétlenül az emberi test részei annyira, hanem kémiai működésük pl. De a kémiában pedig ipari/vegyészi része nekem nem igazán fekszik, szerintem, nem vagyok annyira "műszaki" beállítású. Remélem értitek:)

Így kötöttem ki ennél a kettős megoldásnál: gyógyszerész.

Igazándiból gyógyszerész, orvos hallgatókat kérdeznék ezzel kapcsolatban.

Megéri ezzel a hozzáállással orvosit választanom? Vagy váltsak gyógyszerészre?

Csak azért nem tudok egyszerűen dönteni, mert egyik képzésbe se látok bele igazán.

Köszi előre is a segítséget!

2020. nov. 24. 19:54
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az orvosi jóval összetettebb, nem elég (szerintem) a biológia/kémia szeretete, jó kommunikációs és szociális készségekkel kell rendelkezni, rengeteg akaraterő kell, hogy végig tudd vinni azt a 12 félévet, illetve tényleg kell egy ok, amiért orvos akarsz lenni, másképp a nehezebb időszakokban nem fogsz vígaszra találni. Ha annyira nem érdekel az emberi test, akkor a ezáltal a tananyagok nagy része sem, orvosin pedig tényleg rengeteget kell tanulni, és a biológia jóval fontosabb, hisz mindenhol ott van. Gondolj bele, hogy hosszú heteken át anatómiát vagy embriológiát, stb. kellesz tanulnod, aminek nagyon sok köze nem lesz a kémiához. A későbbi években meg szinte egyáltalán nem fog feljönni a kémia (amennyire én tudom). A gyógyszerészetin viszont tényleg a kémia kapja (értelemszerűen) a legnagyobb hangsúlyt, szerintem jobb döntés lenne gyógyszerészetire menni.

Most vagyok végzős, én orvosira készülök. 18/L

2020. nov. 25. 08:56
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Én másodéves gyógyszerészhallgató vagyok. Hat kémiás tárgyunk van/volt eddig, ezek közül mindegyik a vegyészi vonalat képviseli, még nem is foglalkoztunk gyógyszerekkel kifejezetten. Valóban sokkal több a kémia gyógyszerészetin, de ezek jelentős része (főleg az első két évben) az anyagok vizsgálatával foglalkozik, nem kapcsolatos az emberi szervezettel. (Első válaszolóra reagálva ez ugyanúgy problémát jelenthet, mint az orvosin a bioszos tárgyak.) A biokémia talán harmadévtől a szakmai tárgyakban lesz jelen inkább, magát a biokémiát csak egy félévig tanuljuk másodévben, de nyilvánvalóan hatástani szempontból nagyon jelentős lesz idővel.

Egyébként nekem sem maga a kémia a szívem csücske, nem is igazán élvezem ezeket az alapozótárgyakat. Jobban érdekel az emberi szervezet, de én az alapján választottam a két szak közül, hogy melyik szakmában tudom magam jobban elképzelni. Neked is azt javaslom, hogy ez alapján dönts! Az biztos, hogy a szervezet kémiájába mindkét szakon bele fogsz látni, orvosin viszont ehhez még rengeteg biológia, gyógyszerészetin pedig egyéb kémia társul.

2020. nov. 25. 12:39
 3/4 A kérdező kommentje:

Huhh, hát nem könnyítettétek meg a dolgokat, de sokat segítettek! Bármennyire is nekem kell dönteni, idegen, szubjektív vélemények nagyon sokat segítenek!

Az igazság az, orvosnak a szociális készségeim alapján az összes ismerősöm bátorít, és szerintem igazuk is van, olyan tipikus gondoskodó típus tudok lenni:D

A gyógyszerészről még nem is nagyon mertem beszélni, talán mert nem is tudom benne nagyon elképzelni magam. De lehet ez azért van, mert nem tudom, mit is csinál egy gyógyszerész, ha nem patikában dolgozik. Nem mintha azzal bajom lenne, de az nagyon nem én vagyok. Inkább az innovatív, kutató, minőségellenőrző feladatokat látom hozzám illőnek. Csak hogy ők mit csinálnak pontosan? Na például abba nem látok bele.

De gondolom más se, úgyhogy igyekszem kicsit más szemmel nézni, nyitottabb lenni.

Mindegy is.

Köszönöm a válaszokat, és hogy végigolvastátok:D

2020. nov. 25. 20:44
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy nem fog tetszeni a válaszom, mert nem orvosi meg nem gyógyszerész, de ha nem fontos számodra a doktori titulus, akkor ajánlom még az orvosdiagnosztikai anailitikus szakot is. Szerintem a DE-n a legszinvonalasabb ez a képzés és itt 4 szakirány van, szerintem neked a labordiagnosztika illetve kutatólabor szakirány tetszene az elképzelésed alapján.
2020. nov. 27. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!