Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » "Kezed járjon, ne a szád"...

"Kezed járjon, ne a szád" képzések?

Figyelt kérdés
Csendes, visszahúzódó, introvertált és félénk személyiség vagyok. Nem szeretek mások előtt beszélni, nem szeretek szerepelni, nem szeretem magam produkálni stb. és egyáltalán nem is vagyok jó ezekben a dolgokban. Sőt, stresszt, frusztrációt és szorongást váltanak ki belőlem az ilyen jellegű szituációk. Mindig is ilyen voltam (már egészen pici gyerekként is), tehát nem hiszem, hogy ezen tudnék változtatni és igazából én nem is érezném ennek szükségét. Ugyanakkor nagyon sok negatív megjegyzést kaptam ezzel kapcsolatban az eddigi tanulmányaim során, illetve úgy egyáltalán az életben. Szinte mindenki ezt kifogásolja bennem, és sokan teljesen félre is értik, elkönyvelnek pl. butának, lustának, bunkónak stb. Miközben egyáltalán nem erről van szó, mert nem ilyen a hozzáállásom, a természetem és szerintem a képességeim sem rosszak. Csak a jó tulajdonságaim vagy erősségeim szimplán nem tudnak érvényesülni, mert szinte mindenhol azokra a skillekre helyeződik a hangsúly, amik nekem gyengébbek. Az egyetemen is egyértelműen ezt érzem. Én ebbe már kezdek belefáradni, kezd belőle elegem lenni és igazából a kedvem, motivációm is jelentősen csorbítja. Emiatt olyan képzési területet keresek ami ebből a szempontból is nekem való. Ahol valami kézzel fogható vagy látható eredményt hoz létre az ember, vagy a munkájának van valami egyértelmű értéke stb., amihez nem kell, hogy beszédes, extrovertált, aktív, szociális stb. legyél.
2020. nov. 16. 18:53
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Egyébként önmagában azzal sincsen problémám, ha emberekkel kell együtt dolgoznom vagy kommunikálnom kell másokkal, csak ne erre legyen kihegyezve a dolog.
2020. nov. 16. 18:55
 2/13 anonim ***** válasza:
Informatika, lektor, fordito, gyartosori munkas,
2020. nov. 16. 19:12
 3/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Az informatika sajnos egyáltalán nem érdekel. Jem tudok vele mit csinálni, ez soha nem vonzott egyáltalán és emiatt nem tudom magam elképzelni ilyen területen. A lektor, fordító stb. szerintem nem egészen ilyen terület. Mármint maga a fordítói munka stb. lehetséges, de amíg az ember eljut oda, hogy dolgozni tud... Jelenleg ilyen szakon tanulok és egyáltalán nem érzem nekem valónak (szinte csak beszélgetős óráim vannak, óráról órára prezentációt kell tartani, majdnem minden órán csoportmunka van), szinte csak negatív élményem van és szerintem ehhez bőven kellenek kapcsolatok is, hogy az ember munkát kapjon. A gyári munkánál pedig azért többre vágyom, és szerintem többre is lennék képes.

Én még a műszaki képzéseken gondolkoztam (pl. építészmérnök, formatervezés), de nem tudom, hogy ez mennyire illik bele ebbe a kategóriába.

2020. nov. 16. 19:22
 4/13 anonim ***** válasza:
Én formatervezést végeztem és én is elég visszahúzódó és introvertált vagyok, de ennyire nem éltem meg rosszul az egyetemi éveket, mint te. Viszont nekünk is sokat kellett prezentálni, minden tervezős órán konzultálni kell a tanárral, sok a csapatos feladat/közös gondolkodás. Valamint nem marketingesen túltolva, de korrekten elő kell tudnod adni a tervedet, gondolataidat ahhoz, hogy eredményes legyél. Én ezeket idővel megszoktam, meg nekem más ha a tervemről kell beszélni és tudom mit várnak el tőlem, mint ha csak úgy kell beszélni/szerepelni/jópofizni és nem igazán volt belőle hátrányom. Meg segítenek a modellek, rajzok, egyéb kézzel fogható dolgok a kommunikációban, szóval itt a kéz is jár, de a szájnak is kell értelmes keretek közt, magában nem elég csendben molyolni. Ha a rendszeres prezentációkat és csapatos beszélgetést sehogy sem szereted/bírod, akkor nem hiszem, hogy itt jobban éreznéd magad. És szerintem az építészet is hasonló. Építőmérnök, vegyészmérnök, gépész, ilyesmi talán kevesebb prezentációval és kommunikációval jár vagy legalábbis más jellegűvel.
2020. nov. 16. 20:23
 5/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Ennek nagyon örülök, hogy ilyen részletesen kifejtetted, mert eddig nem nagyon hallottam még személyesebb tapasztalatokat erről a szakról. Igazából nekem szimpatikusabbnak tűnik a leírás alapján, mint pl. a jelenlegi szakom. Viszont nyilván csak akkor derül ki, ha az ember kipróbálja vagy lehet, hogy már ott tartok, hogy kb. minden jobban tetszik... Az mindenesetre jobban hangzik, hogy legalább van egy kész terved, rajz stb., amit elkészítettél, minthogy csak úgy random beszélj valamiről. Nálunk kb. úgy néz ki egy átlag óra, hogy 90 percen keresztül beszélgetni kell egy adott témáról (mondjuk egy mű kapcsán), hogy miről mit gondolsz, milyen érzést vált ki belőled, mi a véleményed, mit érzel, mit tanultál belőle, mit emelnél ki belőle stb. és a csoportos/páros feladatok is erre épülnek (vitassátok meg, kérdezzétek ki egymást, szerepjátékok stb.). Még olyan órám is volt, ahol énekelni kellett...
2020. nov. 16. 20:38
 6/13 A kérdező kommentje:
A prezentációkat és a csoportmunkát egyébként szerintem semmilyen szakon nem úsznám meg, mert ez most már nagyjából mindenhol megjelenik. Egyáltalán nem szeretem és nem is megy jól, de megcsinálom. Az a baj, hogy nálunk tényleg minden erről szól és én sokszor azt érzem, hogy nem tudom megmutatni mire vagyok képes, folyamatosan csak a gyengeségeim kerülnek előtérbe és így nem is tudok fejlődni. Például volt olyan tanárom, aki meg akart buktatni, mert nem hitte el, hogy képes vagyok olyan vizsgát és beadandót írni, amit írtam... mert én órán nem voltam aktív és ebből arra következtetett, hogy tuti nem csináltam semmit egész félévben, nem értem, nem érdekel és akkor bizonyára csaltam/másoltam. Most ez egy példa volt, de még van jó sok. Szóval még azt is kétségbe vonják, ami a tényleges tudásomat tükrözi, a rosszabbul sikerültek (amik nagyrészt szóbeli vagy órai munka) miatt pedig szimplán leszólnak.
2020. nov. 16. 20:45
 7/13 anonim ***** válasza:

Szerintem nem nagyon fogsz olyan egyetemi képzést találni, ahol egyáltalán vagy alig kellene prezentálni vagy csoportban dolgozni (valamiért imádják ezeket a feladatokat). Munkahelyen van rá esély, hogy olyan munkakört kapsz, ahol egyedül tudsz dolgozni, de odáig valahogy el kell jutni (általában egy egyetemi képzés elvégzésével).

Én közgázra járok és énse szeretek szerepelni. Bár én nem vagyok olyan zárkózott, mint te, abszolút feltalálom magam egy teljesen új helyzetben (akár munkahelye, akár az egyetemen). Viszont nagyon utálok prezentálni... A csoportmunkát se szeretem, így a negyedik év végére. Nagyon erőltetik az egyetemen. Sokszor jártam úgy, hogy a csoporttársaim helyett dolgoztam, vagy adtam elő. Most már tudatosan nem választok csoporttársat, amikor félév elején bejelenti a tanár, hogy társuljunk egymással, mert közösen kell dolgozni. Ha egyedül is teljesíthető, akkor nem állok össze senkivel. Nem szeretek más munkaütemétől és hozzáállásától függni. Most egész jól megusztam a prezentálást az eddigi félévben. Tavasszal volt egy nagyon rossz élményem, prezentálnunk kellett és teljesen lefagytam a csoport előtt, elakadt a hangom, elfelejtettem, hogy mit akarok mondani, le vert a víz. Nagyon rossz élmény volt. Remélem utolsó félévben már békén hagynak a prezentálással.

Mimdezek ellenére, nem akarom ott hagyni a képzést. Máshol se lenne jobb.

Szóval attól függ, hanyadik féléved ez. Van egy bizonyos pont, amikor már nem érdemes ott hagyni. Egyik barátnőm jár egy ritka bölcsész képzésre, de még ott is kell prezentálni, csoportban dolgozni.

2020. nov. 17. 10:24
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Mindenképpen befejezem ezt a képzést, ez nem volt kérdés. Csak az foglalkoztat, hogy ezt követően mit tanuljak. Ahogy írtad, kb. mindenhol van prezentáció és csapatmunka, csak gondoltam esetleg lehetnek olyan szakok, ahol azért nem ez a fő vonulat. Amúgy a gazdasági képzésekről én is ezt hallottam (több barátom is tanul ilyen szakon) és ők is mindig ezt mesélik, hogy rengeteg náluk az előadás és a projektmunka. Úgyhogy a gazdasági képzéseket elvetettem, illetve igazából annyira nem is érdekelnek.

2020. nov. 17. 10:39
 9/13 anonim ***** válasza:

Ha viszont mindenképpen elvégzed ezt az alapképzést (úgy értelmeztem, ott akarod hagyni) és még utána tanulni szeretnél tovább, akkor már inkább érdemesebb lenne mesterképzésre jelentkezned. Nézz utána, milyen lehetőségeid vannak.

Szerintem mesterre már tényleg azok mennek, akiket érdekel a választott irány. Kisebb évfolyamok is vannak, szűrtebb a társaság, oktatók is máshogy állnak a hallgatókhoz és "csak" két éves a képzés.

Nem tudok neked konkrét képzést ajánlani. Mindenhol vannak prezentációk, csoportmunkák sajnos. Párom természettudományi karra jár, de ott meg rengeteg felesleges információval tömik a fejüket (az internet korában szerintem már teljesen felesleges tankönyveket fejből tudni). Sajnos sok elavult képzés és elmaradott hozzáállás van a magyar egyetemeken.

2020. nov. 17. 11:31
 10/13 A kérdező kommentje:

A mesteren is gondolkozom, de nem hiszem, hogy jó választás lenne. Nincsen sok választási lehetőségem, csak az alapszakommal megegyező vagy legalábbis hasonló szakokra tudnék menni. Nem hiszem, hogy azzal jobban járnék, mert nagyjából ugyanez menne “csak” két évig. Emiatt nem szívesen folytatnám.

A “felesleges információ” egyébként engem egyáltalán nem zavar, sőt... örülnék neki, ha olyan szakon tanulnék, ahol legalább ténylegesen tanítanak és tanulhatok is valamit. Nálunk ez maximum egy-két előadásra igaz, de a szemináriumokat még az is teljesen haszontalannak tartja, aki aktívan részt is vesz az órán. Én pedig pláne, semmi értelmeset nem szoktunk csinálni azokon az órákon.

2020. nov. 17. 12:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!