Szeptembertől újra tanítok egy egyetemen, bár nincsenek problémáim az oktatással, de azon gondolkodom, hogy szeretnék egy olyan diplomát, amely professzionálisan segíthet abban, hogy még jobb oktató legyek (didaktikailag, osztályozás stb.). De nem tudom, hogy andragógiára, vagy pedagógiára menjek-e majd, mivel a pedagógia központja a gyermek, de én már nagyobbacska "gyerekeket" tanítok. A pedagógia elismert és nehéz szak. Érdekelne, hogy ezen belül mivel foglalkoznak pl. a kutatási asszisztens szakirányra járók? Az andragógiáról nem hallani, hogy túlzottan nehéz lenne. (Úgy érzékelem, hogy talán kicsivel több, mint egy népművelő szak.)De úgy látom, ott egyik szakirány sem képezne arra, hogy hogy kell pl. pedagógiailag korrektül vizsgáztatni, vagy mire helyezzük a hangsúlyt, ha egy nehezen tanulható szakmaiság oktatása során korrekt pedagógiai hozzáállás tanúsítására szeretnők rávenni kollégáinkat (pl. egy publikáció megjelentetésével). Lehet, hogy andragógiára kéne járnom, specializálódva andragógiai pedagógiára? Van andragógia szakon pl. didaktikaoktatás? Nehezíti a dolgomat az is, hogy a pedagógia szak az ELTÉ-n nappalis munkarendű. De ez most mindegy. Főként pedagógusok, andragógusok, v. ilyen szakok valamelyikén tanul.
Köszi. De tanítanak ott... bocsánat, nem ismerem a pedagógiai szakkifejezéseket: felsőoktatás-pedagógiát? Vagy ilyenre ne számítsak? Pl. az Egyesült Királyságban az egyetemi oktatókat egy esztendeig képezik pedagógiailag. Nálunk meg a nem pedagógiai végzettséget kívánó felsőoktatási szakok oktatóival ez messze nincs így.
2010. aug. 5. 16:21
3/11 A kérdező kommentje:
Lemaradt a kérdés vége:
Főként pedagógusok, andragógusok, v. ilyen szakok valamelyikén tanulók válaszait várom.
2010. aug. 5. 16:23
4/11 A kérdező kommentje:
Arra is gondoltam, hogy a pedagógiai és az andragógiai tanszékek valamelyikén érdeklődöm szeptemberben, de könnyen lehet, hogy mindenki a saját lovát dicsérné.
2010. aug. 5. 16:33
5/11 anonim válasza:
Sántít nekem ez a kérdés, ha egyetemi tanár vagy, akkor eléggé ismerned kéne a pedagógiai szakkifejezéseket..
2010. aug. 5. 16:51
6/11 anonim válasza:
pedagógián átfogó képet kapsz mindenről, nem a középiskola áll a középpontban (az csak a tanári modulnál van), pedagógia alapszakon mindent tanítanak!
vannak ugye kötelező tanegységek, de van egy csomó választható, ott választhatsz neked megfelelőt pl ami a felsőoktatási pedagógiával kapcsolatos!
egy ELTE-s
2010. aug. 5. 17:12
7/11 anonim válasza:
Én nem hiszem, hogy egy pedagógia szak használható gyakorlati ismereteket ad a tanítási munka javítása érdekében. Abból ítélve, amilyen pedagógiai tárgyaink, pl neveléselmélet, neveléstörténet, didaktika, sőt pszichológia annak idején tanárszakon voltak, csak fölösleges teória. A tanításhoz érzék kell, odafigyelés és tapasztalat. Osztályozni meg pláne nem fognak megtanítani.
Az andragógia meg inkább közművelődés, művelődésszervezés.
2010. aug. 5. 19:07
8/11 A kérdező kommentje:
Szkeptikusnak: Egyetemen tanítok, jogi tantárgyat. (Pontosabban három félévet tanítottam, azután kutató lettem, most mellette szeptembertől újra tanítok). A joghallgatóknak nem oktatnak pedagógiát-de ez benne foglaltatik az eddig írtakban. Természetesen van egy képem a dologról, de az csak olvasmányélményeimből táplálkozik (pl. a kék színű Didaktika tankönyv).
2010. aug. 6. 00:12
9/11 A kérdező kommentje:
Nem megtanítani kell osztályozni, hanem valami fogódzót adni a nehéz döntésekhez. Mondjuk ilyen csak néhányszor volt eddig.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!