Szerinted is túl hosszú a tanári képzés?
Persze, tudom, hogy osztatlan, de akkor is nagyon hosszúnak találom, főleg bizonyos szakoknál szerintem teljesen felesleges ennyi ideig tanulni ahhoz, hogy taníthasd.
Nem járok oda, akinek van
személyes tapasztalata, az mit gondol erről, hogy érzi?
Igen. Elég volna 8 félév is bőven. Ami még rosszabb, hogy osztatlan, tehát ha nem az első félévben gondolod meg magad nehéz váltani. Ha közben rájössz, hogy ezt nem neked találták ki akkor vagy kilépsz és visszafizeted, vagy elvégzed de akkor állami féléved alig marad, abból mást már nem nagyon lehet elkezdeni. Az első félévben még nincs is nagyon iskolai gyakorlat, ami pedig sokat segítene, hogy minél hamarabb lásd bejön-e a dolog. Ilyen szempontból a 3+2-es felosztás sokkal jobb volt, ott legalább volt egy alapszak amiről más irányba is mehettél.
A java amúgy akkor jön, ha kitartasz, elvégzed és elmész tanítani, mert akkor szembesülsz vele, hogy államin mást tanulni már nem fogsz, mert elfogytak a féléveid, a fizetésed pedig 5 év tanulással és nyelvvizsgával együtt pont a garantált bérminimum, azaz annyi amit egy szakmunkás is megkap. Ha nem sikerül jó sulit kifognod akkor esetleg szembesülsz azzal is, hogy rengeteg a túlóra (szinte mindenütt)a gyerekek egy része kezelhetetlen és ennek megoldásához semmilyen segítséget sem kapsz, esetleg megfolyt a légkör.
Szeretek tanítani és jó suliban is vagyok, tehát rám csak a sok túlóra érvényes, de tény, hogy a férjem érettségivel 100ezer forinttal többet keres nálam. A fentebb leírtak miatt a saját gyerekemnek ezt az irányt már nem ajánlottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!