Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mit gondoltok arról, hogy...

Mit gondoltok arról, hogy továbbra is online lesznek megtartva az egyetemi órák?

Figyelt kérdés

Jelenleg az eltén online lesznek az óráim, most vagyok utolsó éves. Nem tudom, hogy mégis hogyan akarják pótolni a teljes egyéves kiesést. A legutóbbi intézkedések “csak” egy szemeszterre szóltak, de egy egész év, szeptemberi kezdéssel azért sokkal parábban hangzik már.

Nem oké megszokni ezt. Idén felvételizek az orvosira is, és a felkészítő csoportos kurzusok szintén online lesznek majd. Mi ebben a logika? Mégis hogy képzelik, hogy koncerteken, szórakozóhelyeken heringparti van, 300 ember lélegzi egymás testnedveit, maszk nélkül, de egy csoportos szemináriumot képtelenek realizálni úgy, hogy pl. egy hatalmas előadóteremben elférjen 20 db ember, maszkban, egymástól legalább 2 méteres távolságban?

Miféle óvintézkedések ezek? Legutóbb végig mentem a király utcán, és tömve voltak az utcák, minden romkocsmában buli volt, de a villamoson nyilván kötelező a maszk viselése. Ami egyértelmű, de akkor ilyen logikával nem sokra megyünk vele.

A másik probléma az, ha tegyük fel, egy nap 5 órám lesz, majd még üljek végig otthon egy kis telefonon, vagy notebookon keresztül nézve ismét legalább egy 4-5 órás csoportos kurzust? Mégis mikor szabadulok ki a házból? És ki lesz a felelős a látásromlásomért az egész napos netezéstől? Rohadtul egészségtelen az ülés is.

Azokról meg ne is beszéljünk, akik nehezebben tudnak tanulni amiatt, mert van egy síró kistesójuk a másik szobában.

Mindegy, a kérdés továbbra is az, hogy hol ebben a logika? És miért nem szólal fel senki annak érdekében, hogy ez nem normális, logikátlan?

2020. aug. 21. 02:21
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
73%
Én is végzős vagyok az ELTEn de nekem nem lesz online órám sajnos, mindegyik jelenléti
2020. aug. 21. 09:18
 2/16 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem meg nagyon jól teszik.

Az ELTE-nek nem 300 hallgatót kell szétosztania 20 fős csoportokba a nagy előadókba, hanem több ezret. Baromira nem mindegy, rohadt sok munka lenne eleve megcsinálni a beosztásokat, + nincs is annyi oktató sem terem, hogy ennyi órát meg tudjanak tartani. Arról nem is beszélve, hogy tavasszal azt mondták, őszre lesz oltás a korona ellen. Mindjárt ősz van, és most már azt mondják, hogy talán jövő januárra lesz. Nem lehet tudni, hogy mi fog történni. Sokkal egyszerűbb így elindítani az évet, sokkal felelősségteljesebb.

Egyébként hidd el, sokkal nagyobb érvágás lenne ha minden félévet elindítanának normálisan, aztán az első 5 hét után kényszer-szünet miatt zár minden és a félév közepén oldják meg ismét az online oktatást technikailag + minden oktató 1 hét alatt találja ki újra a tárgykövetelményeket.

Mi ebben a logika? Minden egyetem saját maga döntött arról, hogy hogy indítja a félévet ha jól tudom. Ezt az ELTE döntötte el, az ELTE nem tehet arról, hogy a szórakozóhelyeken az a 300 fő maszk nélkül tobzódhat. Ez az ELTE saját döntése, így látták jónak, a legfelelősségteljesebbnek, legbiztonságosabbnak a félév elindítását nem csak egészségügyileg, hanem szervezésügyileg is.

Szemkárosodás? Őszintén szólva a mai fiatalok nagy része amúgy is a telefonon/tableten/laptopon lóg egész nap, nem hiszem, hogy az a pár óra "közelező" képernyőbámulás tenné tönkre a szemed.

4-5 órát ülsz. Igen, és? Az egyetemen is ugyanúgy leülöd azt a 4-5 órát egy helyben. Vannak szünetek az egyetemen is, az online órák között is lesznek, ha más nem két tárgy között. Szóval ez megint nem mérvadó.

2020. aug. 21. 09:59
 3/16 anonim ***** válasza:
97%

Csak remélni tudom,hogy nem önköltségesen vagy még plusszban..

Amúgy a vicc az,hogy tényleg ilyen medence partykat (ahol úgyis kijön a 600 ember nyála a vízbe,es az a kevert nyálas víz szépen visszamegy a mindnek a szájába) megtartanak,ahol van 600 ember maszk nélkül,de buszon/vonaton meg egyetemen legyen rajtad maszk🤣 Az meg durva,ha az egész éved online lesz,pláne,hogy az útolsó,mert nem ugy volt,hogy az Elte hibridet tart?

2020. aug. 21. 10:35
 4/16 A kérdező kommentje:
Nem mindegy, hogy egyetemen ülöd le, és otthon gubbasztassz reggeltől estig egy ülőpozícióban, vagy kimozdulsz és elmész munkába, egyetemre, tanfolyamra, találkozol a barátokkal, és nem állandóan otthon vagy. Abban igazad van, hogy felelősségteljesen kell eljárni, abban viszont nem, hogy normalizáljuk a helyzetet. Ha nem az eltén fertőződnek meg az emberek, diákok, akkor a koncerteken és ugyanott vagyunk.
2020. aug. 21. 13:30
 5/16 anonim ***** válasza:
29%

Már bocs, de kicsit el vagy tévedve. :D

Jah, most már arról van szó, hogy kimozdulsz és emberekkel talákozol? Hát bocs, az egyetemnek nem az a dolga, hogy te jól érezd magad és a haverokkal lógj. Először a sok gubbasztásra csak egészségügyi okokra hivatkoztál.. amire igenis helytálló válasz az, hogy otthon is leülöd azt a 4-5 órát, és a szünetben fel tudsz állni, át tudod mozgatni magad. Ha neked a barátokkal lógást jelenti az egyetem, akkor valóban, sz*r lehet neked, ha ezen kívül nem tudsz találkozni velük csak ott...

Az egyetemnek SEMMI KÖZE AHHOZ, hogy Te a szabadidődben hova mész. Ők megtették a szükséges óvintézkedéseket a részükről, hogy ne terjedjen tovább a korona. Az már nem az ő hibájuk, ha te koncentre mész és elkapod, nem övék a felelősség, hanem a tied. Lehet utálni, de attól még ők járnak el felelősségteljesen.

Egyébként pedig igenis hozzá kéne szokni a dologhoz, elvégre a technológia csak fejlődni fog, néhány évtized múlva már totál online lesz az oktatás, ha nem is itt, de fejlettebb országokban biztosan, és szép lassan begyűrűzik majd ide is a technológiai fejlettség. Lehet, hogy addigra a mi korosztályunk már öreg lesz, de ha így állsz hozzá már most, akkor te pont olyan nyugdíjas leszel, mint azok a mai nyugdíjasok, akik képtelenek egy egyszerű okostelefont is kezelni...

2020. aug. 21. 14:14
 6/16 A kérdező kommentje:

Az elég szép jövőkép, hogy az élő kontaktust felcseréljük a virtuálisra. :) tudod (bár lehet nem), van annak egy varázsa, hogy bejársz az egyetemre, és találkozol emberekkel, szaktársakkal, együtt vagytok.

Amúgy logika: az egyetem azért tartja be az óvintézkedéseket, hogy ne növekedjen a fertőzöttek száma. DE ha koncertezni és medencepartizni elmennek az emberek, akkor nincs sok értelme, mert növekedni FOG. Nem gondolod ezt abszurdnak?

2020. aug. 21. 14:39
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha olyan szakra jársz, ami inkább elméleti jellegű és akár otthonról is (nagyjából) teljes értékű oktatásban van részed, akkor szerintem (optimistán) fél-egy évet még ki lehet bírni, mert tényleg nem a tanulmányaid rovására megy a dolog. Aztán ha elkezded az orvosit, akkor remélhetőleg már rendesen be lehet járni, mert akkor már tényleg nagyobb sz#pás lenne otthon ülni a gép előtt. Örülnék, ha megmaradna az a lehetőség, hogy minden egyetem és azon belül esetleg minden kar vezetősége eldönthesse, hogy melyik órákat szeretné megtartani és mi mehet továbbra is online. Én orvosira járok és baxottul zavarna, ha megint lenne egy kollektív döntés, hogy minden egyetemet bezárunk, aztán megint örvendene a média és az ágyból is teljes értékűen végezhető szakok hallgatói, hogy milyen jól sikerült az online oktatás. Nem kételkedem benne, hogy valakinek akár jobb is így, mint jelenléti oktatással, de baromság kollektív döntéseket hozni, mert pl egy nyelv vagy közgazdász szakon és egy orvosi, mérnök, vegyész vagy ápoló szakon oktatott, személyes jelenlétet igénylő gyakorlatok között elég nagyok a különbségek, nem oldható meg az összes online ugyanolyan minőségben (vagy egyáltalán).
2020. aug. 21. 15:10
 8/16 anonim ***** válasza:
95%
Azt még hozzáteszem, hogy tényleg idétlenek a mindenféle logikát mellőző intézkedések. Nyilván kell(ene) korlátozni a tömegek összeverődését, de ha már valahol muszáj, akkor szerintem kisebb áldozat lenne bezárni (vagy korlátozni) az olyan nem létfontosságú helyeket, mint pl a szórakozóhelyek, éttermek, mozik, strandok, mint az oktatási intézményeket, ahol elvileg a jövő szakemberei termelődnek ki (és ahová le lehet passzolni a kisebb gyerekeket, hogy a szülő tudjon menni dolgozni).
2020. aug. 21. 15:16
 9/16 A kérdező kommentje:
Pontosan!
2020. aug. 21. 15:38
 10/16 anonim ***** válasza:
31%
Nekem a Műegyetemen minden órám jelenléti lesz, viszont egyáltalán nem örülök neki.
2020. aug. 21. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!