PPKE-JÁK 1. félév tárgyfelvétel?
Sziasztok!
Első éves jogászként kellene túlesnem a tárgyfelvételen.Találtam mintatervet, viszont abban csak 28 “kreditnyi” tárgy van és félévente 30 kell.Jelenleg is tanuló jogászok, tudnátok nekem segíteni mit érdemes még felvenni?
A mintatervben szerepel:katolikus hit alapjai,jogfogalmak(bevezetés),közgazdaságtan(bevezetés),egyetemes állam és jogtörténet,informatika gyakorlat,latin gyakorlat,magyar alkotmánytörténet,római jog 1. és testnevelés :)
Előre is köszi a segítséget!
A félévenkénti 30 kredit csak ajánlás, te osztod be hogy melyik félévben hány szabvált ill. kötvált veszel fel, a lényeg hogy az öt év alatt mindkettőből elvégezd a 16 és 21 kreditet. Én speciel első félévben nem vettem fel egyet sem, így a kötelező 28-at tudtam le, a következő félévben viszont 33 kreditet vettem fel amivel máris egyensúlyba hoztam a félévenkénti 30 kredites ajánlást.
Ha már most el akarod kezdeni ledolgozni a szabválokat/kötválokat, vegyél fel olyat ami időpontban neked megfelel. Az előző évek fb. csoportjaiban pedig keresgélj rá a tárgyakra, hogy melyikről mit írtak azok akik akkor vették fel, valamint a markmyprofessoron is utána nézhetsz, melyik tanárról mit ír a többség, és ez alapján könnyebben fogsz dönteni.
Köszönöm a választ, ez a markmyprofessor nagy segítség lesz :)
Viszont, én ezt találtam a 30 kredites történetről:
“A félévente teljesítendő kreditek száma harminc. Ennek érdekében a hallgatónak az adott féléven előírt kötelező tárgyak mellett annyi kötelezően és szabadon választható tárgyat kell felvennie és teljesítenie, hogy azok összesített kreditértéke a kötelező tárgyak kreditértékével együtt elérje a harmincat.”
Én ezt a kötelező kategóriának értelmezem, de ha esetleg mégsem, akkor is szeretném biztonság kedvéért elérni a 30at.
Örülnék konkrét ötleteknek a tárgyat illetően, így első félévben mit érdemes :)
Valóban megtévesztő ez a megfogalmazás, de hidd el, nem kötelező a félévenkénti 30 kredit, a lényeg hogy nagyjából hozd évente a 60 kreditet, mert így fogod teljesíteni az 5. év végére a 300-at. Elveikben az is lehetséges, hogy az egyik félévben 20, a másik félévben 40 kreditet teljesítesz (én másik szakon csináltam hasonlót).
A tvsz.-ben írtak az irányadók egyébként, a teljesítendő kreditek kapcsán annyit ír, hogy a legelső két félév végére teljesíteni kell legalább 30 kreditet, illetve hogy két félév alatt 36-ot kell teljesíteni ahhoz hogy államin maradj (ha önköltséges vagy akkor mindegy). (18.§)
Kötválok közül az őszi félévben szerintem könnyű és a legérdekesebb a sportjog, megéri be is járni rá. Nem vészes még a világgazdaságtan, főleg ha érdekel a gazdaság. A jogászi etikai problémák is érdekes és könnyű teljesíteni, az egyébként katalógusos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!