Informatikával szeretnék forglalkozni a jövőben, de nem tudom, mely irányba kellene elmennem tanulni, specializálódni. Van valami mód arra, hogy kipróbáljam ezeket?
Az informatika fókuszú középiskolás éveim miatt van némi fogalmam a hálózatépítésről főleg SOHO-t nézve, NETACAD-on az RSA-kat tanuljuk, meg szervereket telepítünk főleg windows server 2016-ot és debiant olyan szolgáltatásokkal mint webszerver, dhcp, dns, ftp, Samba, active directory, stb... Egy alap szinten tanuljuk a webprogramozást is (html,css,javascript, php), meg a nem webprogramozást is(csak C#-ot). Foglalkozunk még az SQL-el is és azt egy linux szerveren létrehozott mysql szolgáltatáson keresztül használjuk (mármint rá SSH-zunk a szerverre és saját felhasználóval kezeljük a saját adatbázisunkat).
Ezek mind érdekelnek, mondjuk a hálózatépítés elmételi része mint az irányító protokollok, meg hogy minek mekkora a dead timere meg ilyenek már kevésbé. De az, hogy pl gépet építeni, feltelepíteni, beüzemelni, vagy egyszerűbb weblapokat csinálni, stb, azok nagyon érdekelnek és szeretem is, jó is vagyok bennük.
Tekintettel a fent írt dolgokra, milyen irányba mehetnék el, plussz milyen irányba érné meg elmenni? Iskolától függetlenül, sokkalinkább képzésekre, nevekre lennék kíváncsi (mint pl, ha valaki a programozásra hajlana rá valamiért, akkor pl programtervező infó képzés, ha másra, akkor más).
Az angol nyelvtudásom jó, de a fülem kicsit sérült és kevésbé hallok dolgokat, amit mások rendesen, azt én kicsit halkan hallom így a szóbeli beszélgetős dolog kicsit nehézkes, mert van, hogy sokszor meg kell ismételnie a partnernek amit mond, mert nem hallom ki a szavakat rendesen és nem akarok tippelgetni hogy "lehet hogy ezt hallottam".
Egyetemi szakokra gondolsz?
Mert akkor van gazdinfó, mérnökinfó és proginfó, illetve a BProf üzemmérnöki.
A nevükből szerintem lejön, melyik mit takarhat. Annyira különböző dolgokat soroltál fel, hogy a mérnökinfót ajánlottam volna, de ezt a fizika miatt ki is zártad. Proginfó az nagyon matekos és elméletes, ott nem igazán lesz szó harverekről és hálózatokról. A gazdinfó az jó lehet ha szereted a dolgokat üzleti irányból megcélozni.
Az üzemmérnöki a leggyakorlaziasabb, sokan egy butított mérnökinfónak mondják. Viszont nem mehetsz vele se mesterképzésre közvetlen, illetve sok rosszat is hallani az oda járókról/tól..
Ha nem egyetem a cél, akkor kedvedre tudsz válogatni OKJ-k közül, ezek általában egy területre specializálódnak, de sajna nem ér sokat se a papír, se a minősége az oktatásnak.
Online tanfolyamokat kereshetsz udemy-re hotdealsuk-n keresztül, ott ki tudod próbálgatni a különböző területeket. YouTube-on is van fent rengeteg anyag.
Mérnökinfón van kőkemény 2 félév fizika, ami végigmegy nagyjából a középsulis anyagok és (szerintem) rohadt könnyű, nem értem ez miért akadály ennyi embernek :D. Én is egy nagy 0 voltam fizikából, egyetemen valamennyire megtanultam, de nem kellett szenvedni vele.
BProf nemrég indult, elég botrányos volt az, hogy 330 ponttal be lehetett jutni, aztán prog1-ből valami 70%-os bukási arány lett, úgy, hogy mérnökinfón hasonló körülmények mellett ez 30% volt. Nem feltétlenül a koncepciója rossz a BProfnak, csak a dikákok színvonala nem a legmagasabb. Annak éri meg, aki mesterire nem akar menni és egy gyakorlatiasabb oktatásra vágyik, mellőzve az "alapozó" tárgyakat és a tudományos pontosság és alaposság igényét, itt nem is cél az, hogy kutató legyen belőled, az informatikát, mint tudományt megismerd és kellő matematikai háttered legyen mindenhez, hanem minél gyorsabban ki akarnak képezni piaci bevetésre kész tudással. Nem annyira "egyetemi" megközelítés ez a koncepció, sokkal inkább főiskola szerű szerintem.
Hm, ez a leírás is tetszik. Nagyon szépen, összesszedetten írtok ami manapság egyre ritkább ezen az oldalon :D Szóval köszönöm a válaszaitokat és az őszinteségeteket.
Abból amit írtatok, azt hiszem a proginfót fogom megcélozni, másodlagosnak pedig a mérnökinfót.
Köszönöm szépen mégegyszer, szép estét nektek!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!