Szeptemberi kezdettel érettségizek. Érdemes már elkezdeni a felkészülést? Emeltezek magyarból és történelemből. Szeptemberben nyelvvizsgázok. Nyilván tanulom a nyelvet a nyáron. (:
"az angol nyelvvizsgáért már nem jár pont, de egyrészt elvárás a suliban, másrészt én is kíváncsi vagyok, milyen lesz. Most nem nagy energiabefektetés, miért ne csináljam meg?"
Mármint a felsőfokú nyelvvizsgáért? Az elvárás a suliban?
Igen, a felsőfokú az elvárás.
És leírtam, mi az értelme. Olyan szakra megyek, ahol elég magas a ponthatár, számíthat az az 1-2 pont is, amivel többet kapok úgy, ha a középszintű vizsgábol számolják az érettségi átlagomat.
Bocs az off kérdésért, de én úgy tudtam, hogyha a felvételihez beszámítják az egyik emeltedet, mint 50 többletpont, akkor annak az érettséginek a százalékos eredményét kell vinned az össz számításhoz is.
Ha az angol közepedet számítják az érettségi átlaghoz, és nem az emeltet, akkor nem is kapod meg a +50-et. Nem???
Nem, nem jol tudod. Az emelt érettségit számolják be, megkapom rá a plusz 50 pontot.
Az ÉRETTSÉGI ÁTLAGOT pedig mindig abbol az 5 tárgybol számítják, ami a bizonyítványban van. Tehát, ha van középszintűm, ami jobb az emeltnél, akkor a közepet írják a bizonyítványomba. Az érettségi átlagom pedig mindig a bizonyítványomban lévő 5 tárgy eredményének átlaga lesz. Mivel várhatoan maximumot viszek az iskolai év végi eredményekből, valamint az érettségi átlagom is valoszínűleg jo lesz, ezért esélyes, hogy jobban járok majd a tanulmányi pontokkal, mint a két felvételi tárgyam eredményének duplázásával.
Tehát, az előző kérdésre válaszolva, az érettségi átlagba a középszintű számít, a felvételi pontba pedig az emelt. És igen, ezt lehet, most érettségizett a bátyám és ő is így csinálta.
Elmondanád, hogy ezt hogy kell kipécézni? :))
Próbáltam felvin beírni a tárgyakat, úgy hogy egyik tantárgyból beírtam egy közepet 100%-al és ugyanabból egy emeltet 50%-al, de akármelyikhez is írom a tanusítványt vagy bizonyítványt, mindig az emelttel számol. (mert ugye kell az 1 emelt a szakra)
Bocsánat, elírtam: az érettségi átlagba mindig azt számolja, amihez a bizonyítványt írod.
Itt a példa, beírtam a felvibe a tesom eredményeit:
mindenből 5-ös iskolai jegyek, érettségik: magyar 100, matek 90, töri 92, angol 95, német közép 96, német emelt 86. Ha a német középhez írom a bizonyítvány, az emelthez a tanúsítványt, akkor az érettségi átlaga 95, ha megfordítom, tehát a német emelt a bizonyítvány, akkor 93 pont. Arre a kb. 2 pontra hajtok én is.
Remélem, így egy konkrét példával érthetőbb.
Na, akkor pont fordítva.
Lássuk mégegyszer...
Írd be azokat az adatokat, amiket én megadtam, a tesom eredményeit.
Nyilván a pontot az emeltből számolja, csak az érettségi átlagot számolja másként. A tesom adataiban 10 pont a különbség az emelt és közép között, ezzel 2 pontot nyert a felvételin, hogy a középből számolja az érettségi átlagot. Nyilván az emeltet veszi felvételi tárgyként, hiszen kap érte plusz 50 pontot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!