Hogyan készüljek középszintű történelem érettségire?
Jövőre érettségizek és nagyon fontos lenne, hogy jó %-ot érjek el a közepeken. Inkább reál beállítottságú vagyok( biosz és kémia emeltet fogok csinálni), sajnos nem az erősségem a töri.
Eddig a Mátyus féle barna könyvet és az Érettségi mintatételek történelemből könyvet használtam a Száray-féle tankönyv mellett kiegészítésképpen.
Ha most elkezdem a tanulást, lehetséges az ötös érettségi?
Ezen két plusz könyv elegendőnek bizonyul? (Persze, tudom a Mátyus néha túlmenően részletes)
Ezeken kívül hogyan érdemes készülni?
Szívesen fogadok tapasztalatokat!
Mi a Száray Miklósos könyveket vetettek meg velünk 4 évig.
Azt tudom ajánlani, hogy nézd végig a történelem érettségi követelményeit az oktatási hivatal oldalán. Konkrétan le van írva, hogy milyen témakörök szerepelnek. Ezeket megtalálod a tankönyvben és feltudod dolgozni a saját tempódban az egészet.
Követelmény: [link]
Simán lehetsz ötös, a középszint töri érettségi többnyire forráselemzés és atlaszból való ki írogatás. Inkább szövegértés kell hozzá, hogy megtaláld a pontos megoldásokat a forrásokban.
Én nem használtam ezeket a könyveket, így nem tudom, hogy elegendőnek bizonyul. Sőt még a Száray-féle könyvből talán 9. osztály óta nem is tanultam egy szót se. A mi töri tanárunk ezelőtt a Lovassyban tanított, így mi emelt szinten tanultuk a történelmet. 4 év alatt közel 100 kis- és nagyesszét íratott velünk, emellett 11-12. osztályban 35 tételt dolgoztunk ki a jegyzetek alapján. Ebből csak 20-at kért vissza kisérettséginél 11.-ben és másik 20-at a rendes szóbelinél. (Voltak azonos tételek, de sok nem egyezett a kisérettségissel). + 20 darab tanulmányt készítettünk el 9. második félévétől 12. első félévéig. Pl a görög kultúráról, ipari forradalmakról, Budapest világváros lesz, Nemzetiségi kérdések stb..
Azt tudom ajánlani, hogy old meg az előző évi érettségis feladatokat. Értelemszerűen a 12.-es tananyagot idén még hagyhatod úgy, egyenlőre még nem kell tudnod megoldani. Emellett írd meg az előző évi kis- és nagyesszéket. Idén Károly Róbert gazdaságpolitikája, kereszténység, Náci Németország terület gyarapodása 30-as évek második felében, illetve az 56-os forradalom volt. Ebből az első kettőt meg is kell tudnod csinálni.
Tippek az esszéhez:
- Kisesszé: -12-16 sor, Nagyesszé: 26-32 sor
- 3 részre tagolva (bekezdés, tárgyalás, befejezés),
-bekezdésben mindig kell tér és idő, pl Kr.e 5. században járunk Athénban amikor ....(röviden felvezeted a témát)
-tárgyalásban a témát kifejted: az összes forrást felhasználva, szépen összefogalmazva miközben szakszavakkat is használsz.
-bejezésnek lehet saját vélemény vagy egy kis rövid összefoglaló az adott témával kapcsolatosan, pl II. Józsefes esszénél lehet a befejezés a nevezetes tollvonás leírása
Középszintű történelem érettségi feladatok 2016-ig:
Egyetemes történelem: [link]
Magyar történelem: [link]
Esszék: [link]
Középszintű történelem érettségi feladatok 2017-2019 között:
Egyetemes/magyar történelem: [link]
Esszék: [link]
Idei történelem érettségi: [link]
Szerintem a rövid feladatoknál elég az elmúlt 5 évi tavaszi és őszi érettségit megoldani a feladattípusok maitt. Viszont én azt javaslom, hogy ha nem írtatok eddig sok esszét akkor az elmúlt 7-8 év esszéit megoldanám gyakorlás képpen. Főleg, hogy ott vannak népszerű esszé témák pl Horthy-korszak, Ipari forradalom, stb..
Pár cikk a töri érettségivel kapcsolatosan:
Remélem tudtam hasznos dolgot mondani neked. Ha esetleg lenne kérdésed a válaszommal kapcsolatosan, nyugodtan írj egy üzenetet. Sok sikert az eredményes
Sok sikert az eredményes felkeszüléshez!* (Nem engedett több karakter)
Mi velünk a Száray*
Bocsi a hibákért, telefonról írtam. :)
Kedves utolsó, nagyon köszönöm a részletes leírást!
Igyekszem megfogadni ezeket a tippeket, mind nagyon hasznosnak bizonyul.
Annyi kérdésem lenne még, hogy az esszéknél van-e valami szokás, hogy melyik korból kérdeznek? Pl, hogy a hosszú esszé magyar töris? Ez esetben a rövidnél valamilyen egyetemes tèmáról kell írnom, vagy akár ott is “választhatom” a magyart? Valami olyasmit hallottam, hogy vannak 1848 előtti és utáni esszétémák, ezek a rövidre és hosszúra egyaránt vonatkoznak?
Csak érdekességképpen kérdezem, nem fogok taktikázni a tananyag rövidítésével.
Szerintem itt senki sem beszélt magolásról.
Szia!
Pont,mintha engem írtál volna le pár hónappal ezeleőtt :D Én is kémiából meg bioszból emelteztem,és én is utáltam a humán tantárgyakat,nem nagyon érdekeltek,ergo nehezebben is tanultam.
Viszont én csak áprilisban kezdtem el törit ismételni. Igazából ezt a könyvet "tanulmányoztam": [link]
Minden a középszintű követelményrendszer pontjai szerint van benne kidolgozva,és érthetően is írnak a témákról. Kihoztam belőle egy éppen 5-ös töri érettségit,úgy,hogy csak 1 hónapot tanultam. Úgyhogy biztos sikerülni fog,ha te már most elkezded :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!