Pestre miért kell majd 40 ponttal több, mint a vidéki egyetemi szakokra?
Szerintetek miért elég Szegeden,Pécsett,Debrecenben sokkal kevesebb pont mint a pesti szakon induló képzésen?
Tavalyi ponthatár 277 volt,azt emelték 317-re,vidékieknél alig emeltek,ott 276 az idei ponthatár.
Azt nem mondtad milyen szakra...
Különben a jelentkezők meglévő pontjai szabják meg a ponthatárokat. Ezek szerint a pesti egyetemekre átlagosan magasabb pontszámmal rendelkezők adják be a jelentkezésüket.
Mert régebben a fővárosi egyetemek sokkal magasabb színvonalat képviseltek és ez maradt meg a köztudatban.
Mára már oktatás terén nem Budapest-központú Magyarország, a vidéki egyetemek is elérték a pesti egyetemek színvonalát.
Ennek ellenére mégis ott motoszkál az emberek fejében, hogy "az ELTE az mégiscsak ELTE".
A másik ok amiért inkább odamennek, az az, hogy mégiscsak a fővárosban tanulhatsz és élhetsz, ott mehetsz szakmai gyakorlatra és könnyebb is elhelyezkedni.
Első: A nagyobb vidéki egyetem, mint pl az SZTE, DE, PTE is ugyanolyan jó, mint az ELTE meg a SOTE.
Egyszerűen Magyarország marhára Budapest központú..
Nagyon sok ember Budapesten akar lakni, így többen jelentkeznek a fővárosi egyetemkre, így vszínűleg több olyan ember van, akinek magsabb a pontszáma, tehát a ponthatár is nőni fog.
Pl tipikus eset a pszichológia. Tavaly néztem HVG-s ranglistát a képzés színvonaláról. Az ELTE volt a legutolsó, pedig oda magasabb a ponthatár, mint pl. az SZTE-re.
Mert a nép még mindig azt hiszi, hogy a "pesti diploma az pesti diploma", aztán, ha a gyereküket kirúgják egy félév után, akkor ég a képük...
De komolyan. Én az SZTE-re járok, biztos, hogy van olyan jó, ha a normálisabb szakok nem jobbak mint az ELTÉn, sok ELTÉs ismerősöm van, mind utál oda járni, mert olyan nagyra van a nevével a suli, aztán kb ennyi. A vidéki egyetemeken normálisabbak az emberek, segítőkészebbek, nem szarnak a fejedre, mint pesten, mert a helyedre úgyis van 100 új emberke, aki szerint is Pest jobb. Egyébként meg sztem a közlekedés miatt is sokan választják Pestet, mert tényleg Budapest-centrikus az ország, sztem röhej pl, hogy szinte nem lehet egyik városból a másikba vonatozni, csak ha átszállsz Pesten, mert úgy gyorsabb/ mert máshogy nem is lehet. Meg míg Pestre 30 percenként mennek buszok, addig a vidéki egyetemi városokba csak pl napi 3,4 ha messzebbről mennél oda, sokkal jobban is meg lehetne ezt oldani, de ez már egy másik kérdés...
Lehet, hogy vannak színvonalas képzések bizonyos szakokon vidéken is.
De aki pl. turizmus szakra akar menni (hogy egy slágerszakot mondjak) és nem Budapestre megy (azon belül is BGF, vagy BCE), az bizony hülye. Vidéken a turizmus színvonala borzalmas. Mármint az oktatás.
Az Elte meg igenis Elte. Bölcsészkaron biztosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!