Dolgozó embernek esélye sincs nappalin tanulni, igaz?
Amit kinéztem, csak nappalin indul. Van már diplomám, családom, heti 40 órás munkahelyem. Alap szak, nem mester, mert ennek több értelmét látom.
Nincs ilyen jogi lehetőség, hogy a tanulmányaim idejére fizetés nélküli szabit kérjek? :) Fel kell mondanom mindenképpen, igaz?
Hát ha minden egyes órán bent kéne lenned, akkor viszont hogyan dolgoznál? Maximum azt teheted, amit a legtöbb egyetemista: iskola mellett dolgozol (nem tévesztendő össze azzal, hogy munka mellett jársz iskolába). Viszont akkor a családodra nem igen marad majd időd, hiszen koradélutánig (jobb esetben csak addig) óráid vannak, utána meg vár a munka (már ha van).
Ha a képzés csak nappalin indul, akkor még annyit lehet megpróbálni, hogy egyéni tanrendet kérsz, de nem biztos, hogy megadják. Akkor tudsz dolgozni menni. Viszont akkor hogy tanulsz?
Köszönöm a válaszaitokat! Felvázolom a helyzetet érthetőbben, mert nagyon titokzatoskodtam eddig :)
Szóval az van, hogy a férjem arab és van egy egy éves kislányom. Eredetileg az volt a terv, hogy a már meglévő diplomámmal masterre megyek most szeptembertől levelezőre. Ezt a szülés után gyorsan elvetettük, mert a babázás nem olyan hepi, meg könnyű, mint ahogyan azt az ember gondolja :) Már régóta motoszkál az arab szak a fejemben, egyrészt, hogy rendesen megtanuljam a nyelvet (házastárstól ez lehetetlen, csak a passzív tudásom gyarapszik, de nem tudom használni), másrészt meg a kultúra is érdekel, harmadrészt hátha találnék valami jó kis állást ilyen tudással. Nem én vagyok a családfenntartó, hálaIstennek a fizetésemet tudnánk nélkülözni, csak nem szeretem az anyagi függést, meg a munkahelyem nagyon jó, sok plusz juttatással amit elveszítenék, ha felmondok. De az is igaz, hogy bár korábban azt gondoltam, a meglévő irodai melóm kielégíti a kreativitás iránti vágyam, rájöttem, hogy nekem nem életcélom negyven felett befásultan csapkodni a klaviatúrát. Meg az eszem is több, többre lennék képes :S
A munkahelyem mellett szól hogy beléptem az önkéntes pénztárba, havonta még így GYED alatt is kemény pénzeket kapok oda plusz juttatásként, meg vannak egyebek is (közüzemi számla kedvezmény).
Viszont ha úgysem ezt akarom csinálni halálomig... azt mondjátok, már meg is győztem magam?
Két megoldást utdok kérj egyéni tanrednet és akkor nme kell bejárnod mindnere...
A másik keress valakit aki oda jár és menj el vele órákra így igaz nem lesz róla diplomád de amikor teheted ott leszel.
Én két lehetőséget említenék meg neked:
1. Volt pár csoporttársam, akik nappalin voltak, és dolgoztak mellette. Olyan munkát kerestek, ami mellett heti 1-2 nap szabadok voltak, vagy csak délelőtt, csak délután dolgoztak. Nyílván nem tudtak volna minden órára bejárni, így fel sem vettek minden tárgyat, és nem végeztek időben.
2. Sokszor normálisak a tanárok is. Én nyelvszakot végeztem, és már az utolsó évben állást kapta, elég jó fizetéssel, de 200 km-re a sulitól. Ilyen esetekben lehet (ahová én jártam ott lehetett) egyéni tanrendet kérni. Elméletileg a TO-ra kellett volna kérvény leadni a Tanulmányi Bizottságnak. Előtte azonban be kellett mennem megbeszélni a tanszékvezetővel. Nyílván vittem papírt a munkahelyről, és elmondtam neki mit szeretnék. Ő írt nekem egy levelet, hogy engedélyezi az egyéni tanrendet, és mondta, hogy meg sem kell kérvényeznem, csak mutassam meg a tanszéki oktatóknak, hogy ő beleegyezett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!