Miért mondják azt, hogy rengeteg a diplomás, nem lehet elhelyezkedni, szakmunkásból pedig kevés van?
Tényleg mindenhol ezt hallani, olvasni, itt a gyakorin is, de fogalmam sincs, hogy ez a vélemény mire van alapozva.
Találtam egy oldalt, ami vélhetőleg megbízható statisztikai adatokkal tud szolgálni:
Ebből akarok elsősorban kiindulni.
Itt bármilyen munkára rá lehet keresni, és igen jó kis statisztikát lehet arról találni, hogy pl. mennyi munkanélküli van. Persze az kérdéses, hogy mennyire objektív ez az adat, gondolom ez bejelentés útján működik.
[link] /munkaeropiac/keresett_foglalkozasok.php
Kezdjük egy hiányszakmának nevezett szakkal. Ezért még ösztöndíjat is kap az ember, ha ezt tanulja:
Kőműves: Összes munkanélküli és álláskereső: 12ezer környékén mozog.
Villanyszerelő:4000
Festő mázoló: 8600
Hentes: 3000
Ács-állványozó: kb. 3000
Szakács 6700
Igaz, néhány szakmánál a munkanélküliség csökkenő tendenciát mutat.
Nézzük meg a jogászt, gondolom ezt nem kell bemutatni, gyakorlatilag mindenki a Dunás példával jön, ha erről van szó.
Összes munkanélküli és álláskereső: 2008-ban 808 fő. Láthatjuk, hogy csökkenő tendenciát mutat.
Középiskolai tanár: 1500-1600
Piackutató, reklám- és marketingtevékenységet végző: 2000 –az utóbbi években nőtt meg nagyon)
Programozó: 175
Számtech programozó: 315
Reklám- és egyéb kommunikációs tevékenységet folytató részegység vezetője: 98
Láthatjuk, hogy jóval kevesebb diplomás munkanélküli van, mint szakmunkás.
Persze az is előfordulhat, hogy sok diplomás nem jelenti be magát, nem regisztráltatja magát, és ezért ennyire alacsony.
Érdekelne a véleményetek.
"rengeteg a diplomás, nem lehet elhelyezkedni"
Ezen szerintem azt értik, hogy a szakmájukban nem tudnak elhelyezkedni. Helyette mennek Call centerbe, ügynöknek, takarítani meg ilyesmi.
Én csak a jogászt tudom neked mondani. A jogi diplomával valóban el lehet helyezkedni, csak nem jogászként, lehetsz valamiféle szervező pozícióban, tehát menedzserféle például.
Csak az a baj, hogy minek jogot magolni és szenvedni a követelmény teljesítésével, ha utána egy multi ügyfélszolgálatán irányítod a diploma nélkülieket.
Ha megszereted a jogot, akkor komoly lelki problémát okozhat, hogy nem fognak felvenni bíróságra, ügyészségre. Az ügyvéd jövedelme meg a piactól függ.
A szakmunkások is komoly bajban vannak, mi például évek óta magunk festünk hengerrel és csempézni is meg lehet tanulni. A tetőhöz hívnék csak szakembert, mert 10 méter magasból biztos, hogy leszédülnék.
Szerintem mindenki bajban van, csak mindenki másképp. Most nincs jó választás.
állítsd százalékra... lekérdezés típusa : Realtív (%)
az, hogy hány fő, az nem mond semmit, mert több tanár van szerintem az országban, mint építész. itt vannak százalékok: csak egy évet másolok be...
Kőműves 1.825
Középiskolai tanár, oktató 0.246
Jogász, jogtanácsos 0.125
Cukrász 0.263
Földmérő és térinformatikai mérnök 0.009 (hehe, ezek szerint jól választottam)
programozó: 0.027
ács-állváynozó 0.461
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!