Most akkor, hogy is van ez? Egyetem vs. OKJ
Első OKJ képzés ingyenes, ha megfelelsz a kritériumoknak.
Tök mind1, hol tanulod, az OKJ marad.
És nem 6, hanem 12 támogatott féléved van, ha alap,mester, osztatlan képzésre jársz.
Na ez ennél kicsit bonyolultabb.
Összesen 12 államilag finanszírozott féléved van.
Ezt elhasználhatod felsőoktatási intézményben OKJ-s képzésre, alap vagy mesterképzésre.
A lényeg, hogy egy alapképzésen legfeljebb 8, egy mesterképzésen legfeljebb 6 féléved lehet államilag finanszírozott. De az összes, államilag finanszírozott féléved száma nem lépheti át a 12-t.
Az OKJ-s képzéssel az a szívás, hogy ha felsőoktatási intézményben csinálod, akkor az is beleszámít a 12 államis félévbe, de ha valahol máshol, akkor nem.
És még olyan szabály is van, hogy ha alapképzésen van már abszolutóriumod (vagyis minden tárgyat elvégeztél), akkor más alapképzésen nem lehet már államilag finanszírozott féléved.
Igen, de akkor már csak 1 évet végezhetsz ingyenesen mesterképzésben. A maradék két félévért már fizetni kell, ami kb. 400 000 forint, de 5 év alatt spórolhatsz (én kicsit hasonló helyzetben vagyok, számításaim szerint az én 190 000 ft-os tandíjamat - egy félév - havi 6-7 napot végigdolgozva 1 félév alatt megkereshetem, ha napi 8 órát számolok és egy órára 5-600 ft-ot).
Szerintem inkább menj szakközépiskolába és ott végezd el az okj-t, vannak nagyon jók, az Atalantáról pl. csak jókat hallottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!