Megéri manapság mérnöknek tanulni?
csak nem mindegy hogy gürcölsz vagy egy irodában dolgozol
főleg nem mindegy ha már idősebb vagy
és azt sem lehet tudni mit hogy a jövő
Mérnöknek mindig megérte és a jövőben is mindig meg fogja érni tanulni. Persze vannak jobb és rosszabb területek ezen belül, hisz a mérnökség nagyon tág fogalom.
Az igaz hogy külföldön többet lehet keresni, de már rég elmúltak azok az évek, hogy kimész nulla szakmával és nagy pénzt szakítasz. A buta kelet-európai vendégmunkással már mindenhol csak a legalja munkákat csináltatják, amire ők nem hajlandóak. Persze itt is vannak jobbak és rosszabbak. De néhány évnél tovább általában senki nem is bírja ezeket, főleg lelkileg.
Gépész- és villamosmérnöknek meg.
A többi attól függ.
Informatikus mérnöknek meg logisztikai mérnöknek is érdemes.
De honnan tudod, hogy pl. 15-20 év múlva - amikor még neked javában dolgoznod kéne -, akkor azt a minimális energia befektetésű munkát nem automatizálják?
Ha valakinek meg van az agya, akaratereje hozzá, akkor érdemes elmenni mérnöknek, mert biztosabb jövőt ad. (Nyilván számít, hogy milyen mérnökről van szó.)
Elég sok becslés van, hogy milyen mértékű lesz a munkanélküliség, ha elkezdenek komolyabban automatizálni, és pl. a mérnöki munka az egyik, amit nagyon nehezen lehet majd automatizálni, míg a monoton, mozdulat sorok ismétlését lehet az egyik legkönnyebben.
Mit hoz a jövő... Ez nagy igazság.
Lassan az átlag kérdező számára a múlt, a gyermekkor vagy a szülőkben még kettéosztottság homályába vész a módszerváltás körüli időszak. Volt az Expressz című apróhirdetéses újság, amelyik azért volt vastag, emrt volt benne vagy 15 oldalnyi álláshirdetés. Aztán a rendszerváltás után egy-két évvel vékonyka kis lap volt, és volt benne három darab (!) álláshirdetés. Az látszott (más hirdetések miatt vettem időnként), hogy a legsúlyosabb helybenjárás idején is volt három szakmára kereslet: közgazdász, örömlány, ügyvéd. Ez a biztos. :)
Villamosmérnök, ez csak a kocsmában értelmezhető fogalom, majdnem olyan széles, mint a jármű fogalma, ahogy Imre gazda áll a lovaskocsija, és József alvilági főnök a Lamborghinije mellett, és mindketten mondják, hogy ez itt a járművem. :) Én csak az erősáramosok helyzetét ismerem közelebbről, ott valóban van most kereslet, de arra szoktam figyelmeztetni, hogy ez nem biztos, hogy hat-nyolc év múlva is lesz. Illetve inkább biztos, hogy nem. De már nem írom le magamtól a részleteket, csak, ha valakit érdekel.
És akkor itt van még a szellemi import, ami más területeket már be is töltötte a hiányok egy részét. Pár éve volt egy kis balesetem, és négyszer mentem a sebészetre összesen, a négy lapon négy különböző nemzetre jellemző név volt, mármint orvosként, igaz, ebből egy magyar név volt, csak a másik három volt ázsiai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!