Ezt egyszeruen nem ertem, tenyleg ennyit szamit a protekcio?
Hát, nyílt titok, hogy általában a sulikban van 1-2 „igazgatói/osztályfőnöki hely” az osztályokban, ahová így kerülnek be gyerekek. Egy barátom azt mesélte, neki anno „megsúgták”, hogy ha bemegy a kiszemelt (egyébként jó hírű, erős) suliba, akkor alkudozhat az igazgatóval, mennyit szán arra, hogy a gyerekét felvegyét. De ismerek olyat is, aki nem pénzért, hanem ismeretségi alapon jutott be így jó suliba… egyébként én nem irigylem, mivel okos gyerek, csak a felvételit túlstresszelte, és elszúrta.
Szerintem ez az egész felvételi rendszer úgy szar, ahogy van, mert túlajdonképpen azok is jogosulatlan előnyt élveznek benne, akiknek a szülei képben vannak, segítik a gyereket, és megengedhetik maguknak, hogy mondjuk különórákra járjon. Az alapvető cél az volna, hogy a képességek szerint szűrjön a felvételi, de nyilván jobbak az esélyei annak a gyereknek, akinek különtanárai vannak, mint annak, aki „csak” otthon gyakorol egyedül. Ezért lehetséges az, amit egy barátunk gyerekek mesélt, hogy az osztályukban eleinte mindenki a felvételi pontjaival hencegett, majd később érdekes módon a sok pontot írók legtöbbje nehezen tartja a tempót. Kicsit olyan ez, mintha doppingolnák őket a felvételi előtt, később, mikor már „nem hat a szer” pedig kijön, hogy ki az igazán tehetséges.
De szerintem ne aggódj, nem előled veszik el a helyet, hiszen a protkós helyekre nem lenne esélyed egyébként sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!