Villamosmérnök vagy Mechatronikai mérnök?
Hát a mechatronikai mérnöknek van robotika, elektronika, gépészet, informatika, dinamika, automatizálás például, szóval elég színes.
Villamosmérnök pedig elektronika, digitális technika, programozás, elektrotechnika, mikroelektronika szóval főleg elektromágnesesség alapú témák, ahogy a neve is sugallja.
Szerintem mindkettővel nagyon jól jársz, bár én személy szerint a villamosmérnököt ajánlom, ha választanom kéne.
Az érvem pedig az, mivel ez a kérdésed, hogy a villamosmérnök el tudja látni könnyebben a mechatronikai mérnök feladatait, mint fordítva így első ránézésre. A mechatronikai mérnök sokszor CAD + programozás. Plusz a villamosmérnökkel alapjáraton több a lehetőség. Mindenhova jó, ahol van elektromos áram konkrétan. (Mikro és nanoelektronika, azaz hardwer, energetikai szektor, automatizálási-vezérlés technika, autonóm rendszerek, informatika, távközlés. Ezekhez a területekhez egy villamosmérnökkel könnyebb nyúlni.)
Egyébként mindkettő érdekes és jó szak.
Villamosmernok sztem keresettebb, konnyebb vele elhelyezkedni. Egyebkent erdeklodestol fuggoen valasztanek.
Egy mechatronikai mernok
Majdnemhogy tökmindegy, ha beágyazott rendszereket nézzük mindkettő kb ugyanazt tanulja, aztán lehet, hogy amit meg nem, azt meg a munkahelyén fogja. Nekem mechatrós ismerőseim beágy jellegű szakirányon nagyjából ugyanazt tanulták, mint én villamosmérnökin (mikrokontroller-programozás, rendszerelmélet, digitális szűrők, szenzorok, stb.).
Ha villamosenergetika érdekel, akkor energetikai mérnöki. Ez távol van a mechától. Illetve ha infokom, akkor meg villany, értelemszerűen (antennáktól, kábelektől a kliens oldali programozásig azon belül is nagy a választék, illetve itt még a mérnökinfó is szóbajöhet).
Villamosmérnököket mindenhol keresnek, a Kandóról annyit tudok mondani, hogy a mikroelektronika és az energetika szakirányok nem annyira népszerűek.
Van ötféle szakirány (azon belül meg még különböző modulok): Műszer-automatika, Automatizálás, Energetika, Híradástechnika, Mikroelektronika.
A mechatronikai mérnöki sem egy rossz választás egyébként.
Üdv, egy Kandós diák
Köszönöm szépen a válaszokat!!❤️
Szerintetek ha kevésbe érdekel a programozás, de megtanulom ha kell akkor inkabb mechatronika? Plusz fizikásabb is a villamos?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!