Milyen szakra menjek át programtervező infóról? Környezetmérnöki? Valami közgáz?

Figyelt kérdés

Sziasztok. 19 éves lány vagyok, most végzem az első félévemet ELTE programtervező infón. Maga a kódolás alapjai mondhatni jól mennek, a matekot elrontottam, nem voltam elég szorgalmas (csak 1 matek alapok tárgyunk volt, következő félévtől lesz analízis, stb), a programozás elméletből ami rám ragadt, rám ragadt, de mivel nem kérték komolyan számon, nem igazán tanultam előadáson kívül. Első félév után ez még nem is lenne gáz, mert ha megerőltetem magam és szorgalmasan, folyamatosan tanulok ezután, akkor szerintem képes lennék rá, hogy felfogjam a matekot, meg talán a programozás mélyebb részét is.

Ennyi alapján én is azt mondanám magamnak, hogy ne legyek lusta dög, és csináljam tovább a szakot. Csakhogy: eleve úgy jöttem ide, hogy se emelt matekom, se emelt infóm nem volt, nem is programoztam az egyetem előtt semmit. (Jó, egyszer lediktált a tanár egy téglalap meg háromszög kerületét kiszámító kódot még nyolcadikban...) Azért jöttem erre a szakra, mert ez volt az egyetlen, ami egy picit is érdekel és érthetek hozzá, és ér valamit a diploma. Most sem érzem úgy, hogy önszorgalomból én komolyabb infós dolgokat fogok csinálni, mert annyira nem érdekel, idegennek érzem, pedig alapvetően van érzékem a technikához, ne úgy képzeljétek el, hogy keresem a bekapcsológombot... Nem érzem úgy, hogy jó/komoly informatikai szakember lehet belőlem, ha meg csak átvergődök a BSc-n és meglesz a diploma, de mégsem értek hozzá, akkor nem lesz jó állásom, jó fizetésem. Ennyi erővel mehetek egy "gyengébb" szakra is, ha azt a szakmát utána szívesen, jól csinálom. Eredetileg biológia BSc-re akartam menni, de egyrészt a kémia, másrészt a munkaerőpiacon semmitérő végzettség elriasztott.

Most eléggé afelé hajlok, hogy passziválok és dolgozom, majd szeptembertől megyek más szakra. Biosz emelt érettségim van, így az új felvételi rendszerben korlátozottak a lehetőségeim. Vagy új érettségit is kell csinálnom. A környezetmérnöki szakot néztem ki, BME-n vagy Óbudain. (Még érdekelne a természetvédelmi mérnök vagy a környezetTAN is, de ahogy néztem, azok nem sokat érnek.) A felvis statisztikák szerint ezzel még egész tűrhető a várható fizu (bruttó 240 BSc-vel, 280 MSc-vel), persze az infóhoz képest ez kevés, de ezért írtam le a történetemet, érzéseimet. Gyorsan megnéztem, és láttam is pár álláshirdetést környezetmérnöki végzettséghez, igaz, a fizetést nem jelölték meg. De itt gyakorin a legtöbb embertől azt olvasom, hogy nem éri meg elvégezni.

A közgázos szakokhoz gondolom kéne valami más emelt érettségit csinálnom, illetve sosem vonzott a gazdaság... Ami érdekel, az a biológia, főleg ökológia, környezetvédelem, műszaki dolgok és infó (de nem olyan szinten, hogy villamosmérnök vagy hasonló legyek), pszichológia mint tudomány, nem mint pszichológus állás, meteorológia.

Köszi, ha végigolvastátok és írtok valami tanácsot! Ha be akartok szólni, hajrá, olyat úgyse tudtok, amit magamra ne mondtam volna már fejben az egész tépelődés alatt (hónapok óta ezen gondolkodom, hogy mi legyen), vagy a családom ne mondta volna.

2020. jan. 10. 14:50
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Köszi a választ. :)

Hát, a matalapot én eléggé elszúrtam, nem tanultam folyamatosan, így a 3. ZH-ra már egyáltalán nem értettem az anyagot és nem is lett meg, a javító se, szóval most várom a gyakUV eredményét... Progalapon a specifikáció logikája nekem is lassan esett le, de a kódolás jól ment, ötös lett a tárgy. Igazából a matalapon kívül minden ötös, egy négyes.

Azért jól esett valakitől végre azt hallani (olvasni), hogy nem egy nagy kalap sz*r az ELTE IK, talán ismered a Flamewar fb csoportját a karnak... :D

Bár nekünk volt előadónk aki csak felolvas, pont a progalap. De összességében szerintem se olyan szörnyű, ahogy sokan beállítják, na meg nem nagyon van jobb lehetőség itthon.

Egyébként aktiváltam a félévemet, úgyhogy egyelőre maradok. Azt hiszem, lassan sikerül (újra) megtalálnom az érdeklődést a szakma felé, és rendesen fogok tanulni ettől a félévtől kezdve. (Bár mindig mindenki ezt mondja, én is, aztán ritkán történik meg... :D)

Köszi mindenkinek a választ!

Ui: a környezetmérnököt tényleg kifelejtettem a kulcsszavak közül, de talán nem is az volt a lényege a kérdésnek. :)

2020. jan. 20. 14:16
 12/14 anonim ***** válasza:

Jó, csak én a kulcsszó miatt találtam meg későn. :P

Az estin is a legtöbben szidják a szakot, pedig voltam több interjún is, ahol az IK-n tanultak segítettek. Már így az első félévben. :D

Mondjuk a lineáris algebra az nagyon nem volt könnyű... Nekünk a 2. ZH abból állt és az az, amire 4 napon pár órát tanultam. :D

A mi progalap előadónk magától magyarázott, nem felolvasta, még bele is élte magát, artikulált, grimaszolt.

Viszont unalmas volt, így asszem október második hetén voltam utoljára előadáson. Ahogy számrendből is.

Hát hajrá nekünk! :)

2020. jan. 20. 14:32
 13/14 A kérdező kommentje:

Ha esetleg olvasná valaki a kérdést... (Már el is felejtettem hogy ennyire kétségbe voltam esve, hogy még ide is kiírtam.) Ugyebár aktiváltam anno a félévemet, aztán a kezdete után pár héttel beütött a covid. Na hát az online oktatásban én teljesen elvesztettem azt a kis visszaszerzett motivációt is. Élőben előadást hallgatni, gyakorlaton részt venni számomra sokkal élvezhetőbb, effektívebb, így ehhez még annál is több akaraterő kellett volna, ami pedig nem sok volt, lévén, hogy nem igazán izgatott az egész szakma. Egyedül a webfejlesztés érdekelt, viszonylag egyszerű kis html meg css, abból megcsináltam a beadandót és ezáltal a tárgyat, meg a jogi alapok kötvált (online ingyen ötös volt), a többi tárgy online óráira be se "jártam" 1-2 alkalom után. Végérvényesen be kellett ismernem magam és kedves szüleim számára, hogy ezt a szakot nem szeretném folytatni, bár az alap a logikai gondolkodásom tényleg jónak mondható. :)

Még ötletem sem volt, hogy milyen szakhoz kezdjek a kérdésben is leírt paraméterekkel, így egy újabb rossz döntést elkerülendő, nem felvételiztem sehova (meg ugye a februári normál felvételiről le is késtem). Nyáron még az állatorvosit is egész komolyan fontolgattam, de elvetettem.

2020 szeptembertől elkezdtem dolgozni (ügyfélszolgálaton), hogy valamit kezdjek magammal. A karantén és úgy egyébként az eltelt idő alatt a februári felvételiig szép lassan kialakultak/kiforrtak új érdeklődési köreim. Új furcsa "hobbim" lett a Nébih oldalán olvasni a jó kis horrorsztorikat. Így a "valamit muszáj elkezdeni" címszóval kijelölt nemzetközi gazdálkodás szak mellett versenybe szállt a népegészségügyi ellenőr szak (gyakorlatilag nébih ellenőr képzés). Ezzel viszont feljebb lépni nemigen lehet, állami szféra, minősíthetetlenül szar fizetés. És azért testközelből, állandóan, hosszú távon ilyen undorító dolgokat nézegetni nem tett volna túl jót a lelkiállapotomnak. Aztán egy nap a felvin bemerészkedtem az agrár kategóriába... Addig azt gondoltam, kertészmérnöki, különböző állattenyésztő szakok, ehhez hasonlók úgysem érdekelnek, mit nézegessek én ott?

Na, hát mégis csak megnéztem, és megtaláltam az élelmiszermérnökit. Bingó! Most túl vagyok az első félév szorgalmi időszakán, és még mindig úgy érzem, megtaláltam a nekem való szakmát! :))) Van itt minden, matek, kémia, fizika, gépészet, és igen, ezek nehezek és sok a lemaradásom de ha van motiváció akkor meg tudom tanulni! A biosz elenyésző egyelőre (csak heti egy előadás volt), és pont abból volt förtelmes oktatónk, de legalább a többiből, amiből rámfér a tanulás, szerintem teljesen jók a tanárok és bár nagyon sokat kell tanulni, csak szorgalom kell és menni fog. Egyelőre csak alapozó tárgyaink voltak, de már izgatottan várom a szakmaibb tárgyakat.

Az egyetlen dolog ami miatt egyelőre nem érzem magam itt 100%-ban jól, hogy nem találtam még meg a baráti társaságomat az egyetemen. Pedig csak az ismerkedés elősegítése miatt mentem gólyatáborba, de azt hiszem csak rontott a helyzeten. Na mindegy... Cserébe egy az ELTÉ-n szerzett, jónak induló de hülyeség miatt félbeszakadt barátság másfél év síri csend és hullaszag után újjáéledt, olyannyira, hogy sosem volt ilyen jó baráti köröm, mint ami általa kialakult. Így végképp nem (de amúgy sem) tartom elpazaroltnak az ott töltött egy, papíron két félévet. :)

2021. dec. 24. 02:06
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
Én elolvastam, szóval nem volt felesleges begépelned.
2021. dec. 24. 09:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!