Hogyan tudnék érettségire felkészülni, otthon?
28éves vagyok.
Otthagytam a középiskolát és szakmára mentem annak idején.
Egész jól boldogultam, viszont ma már alap követelmény így érettségi kellene a munkámhoz...
Nagyon félek tőle, mert matekból és fizikából nagyon gyenge tanuló voltam.
Érdemes szeptemberben beiratkoznom 2éves esti érettségire?
Van valami tananyag amivel itthon is tudnék gyakorolni?
Vagy kezdjek keresni korrepetáló tanárt?
Szia! Megpróbálok egy hasznos választ írni. A matek középszintű érettségi abszolút nem az összeadás-kivonásról, szorzás-osztásról szól (Ráadásul számológépet, 4 jegyű fgv. táblázatot is szabad használni érettségin.), teljesen más témakörök vannak, amit igenis meg kell tanulni. Én gimi utolsó évében most készülök emelt szintű matekra, de a középpel is képben vagyok.
Édesanyám is beiratkozott tavaly erre a képzésre és igazából neki jól is megy munka mellett, ő is most érettségizik, de a többi felnőtt akik ezen a képzésen vannak vele nem nagyon veszik komolyan, lógnak tehát tényleg kell szorgalom és kitartás az elvégzéséhez, mert másképp nem sok esély van.
Középszintű matekon akkor van csak szóbeli, ha megbuktál az írásbelin és ott is az a céljuk, hogy átmenj, átrugdossanak. Tényleg segítőkészek a vizsgán is. Egyébként az írásbelin nem nehéz összehozni a kettest.
Ha ragaszkodsz az otthon tanuláshoz én tudok neked ajánlani több dolgot is, ami szerintem elég a felkészüléshez és biztos segít.
Elsősorban csinálj matek érettségi feladatokat, fent vannak a neten az előző évek feladatai.
Nem nagyon találsz megbízható oldalt neten. Viszont van egy videósorozat, ami szerintem a legjobb, mindenképp nézd végig, tanuld meg, szerintem már alapjában véve ez elég a sikerhez.
Itt tudod megnézni:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLuYHIg_0xQJt5o7peI1o0..
Ezek után csak gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás érettségi feladatokból. Illetve van egy oldal, ahol részletes megoldásokkal érettségi feladatok vannak összegyűjtve témakörök szerint.
Itt vannak az előző évi érettségik: [link]
Itt pedig a gyűjtemény témakörök szerint:
Ha ez nem lenne elég, van egy oldal, ami megbízható, fel tud készíteni, de egy része fizetős (1000 Ft. körül, tényleg nem drága). Ha viszont az a célod, hogy sikerüljön akkor megéri. Jó pár anyagot ingyen is megtalálsz az oldalon. [link]
A többi tantárgy amiből érettségizned kell, a magyar, töri és nyelv. A nyelvet azt mondtad megy.
A magyar írásbeli csak szövegértés, szövegalkotás és vers összehasonlítás vagy novellaelemzés. Erre csak úgy tudsz készülni, ha az előző évek érettségijeit gyakorlod.
A szóbelire megnézed mik lesznek a tételek neten és mindegyik tételt netről különböző oldalakról kidolgozod és megtanulod. Vannak alapból kidolgozott tételek neten csak rá kell keresni. 10 percig kell beszélni szóbelin, 20 tétel nyelvtan és 20 tétel irodalom.
A töri szóbeli ugyanaz mint a magyar és 20-25 tétel. Az írásbelire kell tanulni, de az is forráselemzésre, szövegértésre, alaptudásra és logikára épül, ami ugyanúgy gyakorlás.
Ötödik tantárgy nem kell, csak ha olyan helyre szeretnél menni ahol követelmény, ebben az esetben pedig ugyanaz mint a magyar és a töri. Itt nem kell fizikát választani, lehet infó, biosz, földrajz, (etika vagy média a legrövidebb tantárgyak, csak 1-1 évnyi anyag van, míg a többinél 2-3), kémia stb.
Ha tényleg célod, akkor ha ezeket megcsinálod biztos sikerülni fog. Csak idő, energia, önakarat, kitartás és szorgalom. Szerintem én a legkönnyebb utat írtam le neked a sikeres érettségi vizsgához. Én drukkolok.
Remélem tudtam segíteni! Ha igen kérlek jelezz vissza. :)
Nagyon köszönöm!
Ezek az oldalak nagyon hasznosak az egyik belinkelt oldalon az alapoktól kezdi a felkészítést amire szükségem van.
Mindenképpen használni fogom őket, hisz igazából ilyen feladatokat kerestem. :)
Mégegyszer köszi. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!