Hogyan alakulnak a felvételi ponthatárok?
Kicsit összezavarodtam, ahogy a statisztikákat meg adatokat olvasgattam. :)
Eddig úgy értelmeztem, hogy az előző éves ponthatárok lesznek a következő év minimumai.
Tehát ha 2019-ben 388 pontja volt az utolsónak, akit felvettek, akkor 2020-ban már esélytelen bekerülni, ha ez nincs meg? 2018-ban cirka 50 ponttal kevesebb volt, most ugrott így fel, viszont nem telített szak, tavaly összesen 20-an jelentkeztek, 5 jelölte első helyre, ebből 4 lett felvéve.
Ezek alapján ne is próbálkozzak, ha esélytelen a 388, vagy idén mehet lentebb, mert nincs köze az ideinek ahhoz, mennyi volt tavaly?
Szerintem ha így ezen a szinten állsz akkor ne menj egyetemre.
Mert ha az lenne amit írsz akkor a ponthatárok állandóan emelkednének vagyis egy idő után a leggagyibb szakra is csak nagyon magas pontszámokkal lehetne bejutni.
Bocs, hogy kérdezni mertem... Csak mert mindig mindenki az előző évi ponthatárokon sír, ezért rögzült be ez szerintem nem csak nekem.
De azért köszi a választ. :D
Most megnéztem egy telített szakot, ahol brutális többszörös túljelentkezés van, ott 2-3 évig csak felfelé ment folyamatosan.
De akkor ez a "folyton felfelé" elv csak az ilyen übermenő szakoknál működik, ahol nem jelentkeznek 5x annyian, mint a felvehetők száma, azzal nincs gond. :D
Ment mindenkinek a zöld!
Amit utoljára írtál én is hasonlóan gondolom. Viszont én pl állatorvosira jelentkezem és ott nem várok nagy változást csak a szokásos néhány pontos emelkedést ( köszönhetően a hatszoros túljelentkezésnek) és szerintem ugyan ez mondható el az orvosi egyetemekről is mivel ott eddig is kötelező volt 2emelt érettségi tehát nagyon nagy meglepetés gyakorlatilag nem éri/ érheti a jelentkezőket.
Még talán annyi, hogy az emelt érettségi miatt szerintem bizonyos szakokon ahol eddig nem volt előírva egy emelt sem, várható minimális csökkenés.
Végül hova jelentkezel egyébként kedves kérdező?:)) ( persze ha nem baj hogy megkérdeztem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!