2020-ban lejjebb fognak esni a ponthatárok?
Ugye aki eddig egy emelttel és nyelvvizsgával rendelkezett, kapott 78 többletpontot. De ez most már nem lesz.
Ezek szerint, minden szakon lejjebb fog esni a ponthatár?
Most is lehet majd többletpontokat szerezni:
2 emelttel már 50 pont; ha a két emeltből az egyik nyelv és elérte a 60%-ot, akkor automatikusan kiváltja a nyelvvizsga követelményt is; emellé még lehet nyelvvizsgákat csinálni +28 illetve +40 pontért.
Tehát 2020-ban is el lehet érni +28/+50/+40 pontot.
Illetve még ott az OKJ, OKTV és egyéb eredményekért járó pontok.
Valószínűleg fognak esni a pontok, de nem törvényszerűen.
Továbbra is lesznek előre meghatározott ponthatárok jó pár képzésen, pl.: a legtöbb gazdaságtudományi képzés(gazdmen, alkalmazott közgazdaságtan, turizmus, pénzügy, kermark, nemzetközi gazdálkodás), általános orvos, gyógyszerész, fogorvos, állatorvos vagy éppen a jogon(jogász).
Itt maradnak a 380-400-400+ körüli ponthatárok.
Nekem pl a tanári lenne a lényeg, ahol a német eleve kötelező.
Ott szerinted fog esni?
(Német-töri)
Az osztatlan tanárin(államin) évek óta 305 az előzetes ponthatár és ebből szerintem nem is fognak engedni.
Értsd = ez a minimum, ennél csak több lehet a ponthatár, egészen 500 pontig.
Egyébként megértem az aggodalmad, de semmi ok nincs rá:
Biztos nézegetted a ponthatárokat, láthattál 400-450 körülieket osztatlan tanárin, de ne aggódj, ezek azért ilyen magas ponthatárúak, mert kevesen mennek rá, kisebb a szórás esélye.
Sőt pl. ELTE-n általában egy-egy szakpárra egyetlen egy embert is felvesznek.
Ha te neked 305 pontod van és senki más nem jelentkezik mondjuk töri-németre, akkor 305 lesz a ponthatár.
Ha ugyanúgy te rólad van szó, ugyanarról a szakról és szintén nem jelentkezik rajtad kívül senki más, de 499 pontod van, akkor pedig 499 pont lesz a ponthatár.
Nézz be a felvin pl.: az ELTE-TKK idei ponthatárait.
A matek-német nemzetiségi idén 423 pont lett.
De miért is? Mert csak egyetlen ember jelentkezett rá, akit fel is vettek: az ő pontja lett a ponthatár.
De ha ugyanitt megnézed a magyar-töri osztatlant, akkor már csak 324 a ponthatár, mert 52 embert vettek fel -> nagy a szórás, kevesebb ponttal rendelkező emberek is bekerülhetnek és a legkevesebb pontú lesz a ponthatár.
Tanárira egyébként egészen mindegy, hogy mennyi ponttal mész, mert mindenki eltérő szakpárokra megy, ritka az, hogy olyan emberrel találkozol, akinek azonos tárgyai vannak.
Mondjuk angol-német o.tanári tényleg gyakori, ez az egyik sláger az osztatlan tanárisok között, mert mindkét tárgyát tudja magánban oktatni, ami jól jön a rendes fizetés mellé.
Egy a lényeg: 305 pontot érj el vagy nem vesznek fel államira!
Neked most külön megnéztem, az ELTE-n töri-német osztatlan tanári idén 352 volt, de köztük lehetnek 305 ponttal és 440 ponttal rendelkező emberek.
Nyugodtan jelentkezz, össze fog jönni neked!
Tanárin? Ott nem fognak nőni. Hiszen aki nem mazoista, az úgyse oda megy, márpedig az emberek többnyire nem azok.
Ott lenne várható növekedés, ahol eddig a jelentkezők jelentős része nem rendelkezett egyáltalán sok többletponttal, és most az emelt és a nyelvvizsga miatt jobban járnának, de hát ugye ezekért MÁR NEM JÁR többletpont. Így igazából szerintem érdemi változások szinte sehol sem lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!