Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Érdemes villamosmérnöknek Phd...

Érdemes villamosmérnöknek Phd t csinálnia?

Figyelt kérdés

Sziasztok! (Nem egyetemi tanár akarok lenni csak mostanában az msc egyre alapad dolog és sokan mondják, hogy ezzel lehetne kitűnni a tömegből.

Illetve, hogy ez menjire sok idő és mennyire nehéz, pontosan mit is kell letenni az asztalra?

2019. nov. 16. 20:09
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
80%
Természettudományokban és műszaki területen szinte lehetetlen főállású munka mellett doktorit csinálni. Gyakorlatilag annyi idő- és energiabefektetést igényel az empirikus kutatási feladatok miatt, hogy örülhetsz, ha úgy megcsinálod 4 év alatt, hogy közben semmi komoly kereső tevékenységet nem végzel. Reálisan inkább 5 év. S ha esetleg nem sikerül megfelelő publikációs tevékenységet felmutatnod az alatt az 5 év alatt, még ennél is tovább húzódhat vagy el is bukhatod az egészet. A fiatal pályakezdő éveidből ennyit kihagyni bizony erősen meggondolandó, ha nem akarsz egyetemi oktató vagy kutató lenni. Szerintem ha már ennyi időt tanulással akarsz tölteni, csinálj meg egy másik MSc-t, egy másik BSc-t vagy egy szakirányú továbbképzést levelezőn, azzal többet érsz a munkaerőpiacon.
2019. nov. 16. 22:51
 12/15 anonim ***** válasza:
92%
3-as válasszal értek egyet, rővid tàvon szívás. A PhD vége felett mind azt mondtuk hogy jól elcstük az életünk, itt vegetàlunk míg a többiek már karriert épîtettek. Nehéz ennyi évet optimistán lehúzni. Viszont utána tényleg gyorsabban mászol felfele a karrierlétrán. Meg kell találni a neked való állásokat, van ahol még háttány is hogy túlképzett leszel, ahol viszont előnyt, ott nem kell majd túl sok emberrel versenyezned és meg is becsülnek. Én tudom hogy soha nem fogom azt érezni hogy csak egy vagyok a 200 jelentkezőből, és ez nagyon jó.
2019. nov. 17. 06:47
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Az emberek többségének - érthető okok miatt - a pénz a legfontosabb, nem a tudás. Ugyanis, ha van pénz, akkor van kaja, ház, kocsi, nő, (kinek mi a legfontosabb). A tudás viszont önmagában még semmit sem ér, azt ki kell tudni használni, kamatoztatni.

Nekem pl gimiben még a kutatás volt a célom, meg az egészségügyi mérnökség. Aztán részben magam miatt, részben egészségügyi okok miatt megcsúsztam, az önálló feladatokban nem kaptam elég segítséget, megutáltam az egészet. Pedig első 4 félév után 3,8 volt az átlagom, és addig minden megvolt elsőre. (Egyszer buktam csak egy zh-t, de aztán abból a tárgyból végül 5-ös lettem.)

Aztán úgy voltam vele, ha el akarok költözni egyszer a szüleimtől muszáj minél hamarabb munkába állnom. Ezért az MSc is kérdés a számomra jelenleg még. Ezt elérte az egyetem és az élet..., hogy egy ambiciózus kamaszból egy nihilista felnőtt legyek. Ez ellen küzdök jelenleg is.

Nekem például "zöld beállítottságú emberként" nem menne egy környezetszennyező vállalatnál dolgozni, ahol a profit megelőz mindent; gyártjuk a belsőégésű motorokat vagy az azokkal működő autókhoz az alkatrészeket. Mint mérnöki feladat remek, de én akkor hozzájárulnék ahhoz, amit annyira ellenzek...

Lényeg, hogy nekem így kutatásban sokkal megfelelőbb lenne, lehet, hogy kevesebbet keresnék, de legalább el tudok számolni a lelkiismeretemmel. Szóval ez megerősít abban, hogy folytassam MSc-n, (és talán akár PhD-n is), de mindenképpen valami egészségügyi géptervezés/fejlesztés lenne a célom, és nem repülőgépek szoftvereinek az írása, vagy dohánygyári gyártósor fejlesztése. Remélem érthető. (Nyilván így az elköltözés is sokáig csak egy álom marad.)

Szóval akkor éri meg, ha nem az a fontos, hogy rövid/közép távon jobban menjen, hanem a hosszú távot nézed, illetve a saját érzéseidet.

2019. nov. 18. 11:50
 14/15 anonim ***** válasza:

#13 Előbb végezd el az egyetemet, aztán gondolkozz azon, hol NEM akarsz dolgozni :)

Hidd el, korai még ezen agyalni...

2019. nov. 18. 13:04
 15/15 A kérdező kommentje:
én egyenéőre hosszú távban gondolkozok
2019. nov. 18. 16:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!