Miért a szegényeket nyomják tanulásban felfele?
Mindkét szülőmnek van munkája, semmilyen támogatás nem jár nekünk..
Szomszédunk 1 munkanélküli 1 dolgozó ember és annyi támogatást kapnak hogy az hihetetlen.. Gyerekük az ELTE n tanul. (rengeteg + pontja lett a halmozottan hátrányos helyzetűből meg ezekből..)
Kérdésem / várom a véleményeket:
Miért a szegény, segélyen élő, 30e ft on élő szülők gyerekeit tolják felfele?
Én összeszedvedtem a pontomat igy bekerültem az ELTE re de fizetős szakra.. Szomszédom állami ingyenesen van ingyenes a koli, tankönyv...
Szerintem ennek nem igy kéne mennie.. Akinek dolgoznak a szülei rendes állásban keresnek pénzt.. azokat kéne feltolni
Én Erdélyben élek és itt sokkal jobban megoldották a dolgokat. A hátrányban levő diákok csakis pénz segélyt kapnak. A segély igényléséhez viszont szükségeltetik nemtudom mekkora média, meg, hogy nem bukott meg egy tantárgyból sem. Ezáltal van esélye tanulni a szegény embernek is. Ha sík hülye a gyerek akkor másodévben megbukik és nem kap pénzt...nincs pénz nincs nagyvárosi élet meg egyetem...mehet vissza oda ahonnan jött.
Szóval nem kap semmi előnyt a tanulásban, csakis lehetőséget, hogy kiaknázza a benne rejlő tehetséget.
Kedves utolsó!
A felvételi pontok számítása az alábbiak szerint történik:
{Az összpontszám számítása (max. 480):
Tanulmányi pontok számítása (max. 200 pont)
Érettségi pontok számítása (max. 200 pont)
Többletpontok (max. 80)
Előnyben részesítés (max. 50 pont )
(...)
• A gyermekét gondozó (GYES, GYED stb.) jelentkező minden jelentkezési helyén 50 többletpontot kap. }
Annyiban van igazad, hogy a gyermekét gondozóknak 2006 óta ANYAGI támogatás (tandíjmentesség) nem jár.
Már bocs, de relatív ez a nézőpont. Kezdjük ott, hogy mi az a szegény? Én félárva vagyok, anyukám rokkantnyugdíjas, nincs valami sok pénzünk. Nem vagyok cigány, és mindig is jó tanuló voltam, 5-ös érettségivel a város legjobb iskolájában. Akkor kérdem én, egyetemen az a hallgató, akinek anyu-apu keres többszázezret havonta miért is részesül jóval több ösztöndíjban, csak mert "nagycsaládos"? Vagy gimiben is, 3 gyerekes milliomos csaj ingyen kapta a tankönyvet, de én nem, mikor alig tudtuk kifizetni? Aztán szegényke félév közben otthagyta a sulit, mert apucinak köszönhetően mehetett Ausztráliába tanulni...
Itt a bevételt kéne meg a szociális körülményeket nézni, mert ez a mostani minden csak nem igazságos.
És ezen elmélet szerint a szegényebbek dögöljenek meg vagy menjenek utcát söpörni?
Az anyagi helyzet (értsd: ami a papíron levő bevételt jelenti mindenhol) alapján sem lehetne a gazdagokat "kizárni" a különféle szoc. támogatásokból, mert elég csak a tipikus magyar "vállalkozókra" gondolni:
Apuka (papíron) minimálbért visz haza, anyuka munkanélküli (valóságban főállású shoppingoló és műkörmös/fodrász/kozmetikus látogató) és így bármilyen szoc.támot megkapnak... A valóságban pedig havi több millió a bevétel.
Erről eszembe jutott egy történet. Az egyik ismerősömhöz kiment a jegyző környezettanulmányra(!), mert a papír szerint ez volt:
Olyan gyerek, akit kettő testvérével együtt (azaz össz. 3 gyereket) egyedül nevel az elvált, munkanélküli anya.
Sajnos, nem láttam a jegyző fejét, amikor belépett az 1000 négyzetméteres, úszómedencés házba... Mert a papíron az nem állt, hogy a nagyszülők milliárdosok (nem túlzok).
Szóval, ennyit ér a jelenlegi támogatási rendszer.
Jól mondod. Azt is ki lehetne játszani, gondolj csak arra, hogy hányan fizettek vagyonadót (amíg el nem törölték) a 100 milliótól drágább ingatlanok után...
Hát, akiknek kellett volna, azoknak a kb. a 10%-a vallotta be, de azok is "trükköztek" az összeggel (azaz, hiába fizettek vagyonadót, de nem a valós érték után; pl. az 500 milliós házat 120 milliósra becsülteti).
Szóval, a szociális helyzettel mindig is trükköztek, és nem valószínű, hogy ez a jövőben változni fog. A vége mindig az, hogy a becsületes középosztály szív...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!