Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért a szegényeket nyomják...

Miért a szegényeket nyomják tanulásban felfele?

Figyelt kérdés

Mindkét szülőmnek van munkája, semmilyen támogatás nem jár nekünk..

Szomszédunk 1 munkanélküli 1 dolgozó ember és annyi támogatást kapnak hogy az hihetetlen.. Gyerekük az ELTE n tanul. (rengeteg + pontja lett a halmozottan hátrányos helyzetűből meg ezekből..)

Kérdésem / várom a véleményeket:

Miért a szegény, segélyen élő, 30e ft on élő szülők gyerekeit tolják felfele?

Én összeszedvedtem a pontomat igy bekerültem az ELTE re de fizetős szakra.. Szomszédom állami ingyenesen van ingyenes a koli, tankönyv...

Szerintem ennek nem igy kéne mennie.. Akinek dolgoznak a szülei rendes állásban keresnek pénzt.. azokat kéne feltolni

2010. júl. 15. 19:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
77%
Arra, hogy valaki cigány vagy mert nem dolgozik az egyik szülője nem kap automatikusan pluszpontot. Akkor a mai gazdasági helyzetben a jelentkezők több mint a fele kapna arra pontot, hogy munkanélküli a szülője. Ha annyira nincs pénze valakinek (most tényleg arra gondolok, ha valaki rászorul) ne sajnáld már tőle azt, amit kap. Van aki szociális helyzetből adódó pluszpont nélkül is bejut államilag támogatottra. Mégis hogy kéne feltolni azt, akinek dolgoznak a szülei? Az kapjon plusz pontot? Az olyannak pont van pénze jobban nyelvvizsgára, mint egy szegényebbnek.
2010. júl. 15. 22:30
 12/18 anonim ***** válasza:
84%

Én Erdélyben élek és itt sokkal jobban megoldották a dolgokat. A hátrányban levő diákok csakis pénz segélyt kapnak. A segély igényléséhez viszont szükségeltetik nemtudom mekkora média, meg, hogy nem bukott meg egy tantárgyból sem. Ezáltal van esélye tanulni a szegény embernek is. Ha sík hülye a gyerek akkor másodévben megbukik és nem kap pénzt...nincs pénz nincs nagyvárosi élet meg egyetem...mehet vissza oda ahonnan jött.

Szóval nem kap semmi előnyt a tanulásban, csakis lehetőséget, hogy kiaknázza a benne rejlő tehetséget.

2010. júl. 16. 00:12
 13/18 anonim válasza:
0%
Kedves első te hol élsz ? kismamáknak rég (2006-tól nem jár támogatás)...kicsit mintha le lennél maradva..Legalább nézz utána mielőtt hülyeségeket beszélsz. Amúgy nem hiszem hogy azért vették fel államira mert a szülei nem dolgoznak hanem mert lehet hogy okos. Én a fizetés szakokat marhára lecsökkenteném, hogy anyuci kicsi fiai ne pénz alapján jussanak be a sulikba hanem ha tudnak akkor is !
2010. júl. 16. 09:37
 14/18 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó!

A felvételi pontok számítása az alábbiak szerint történik:

{Az összpontszám számítása (max. 480):

Tanulmányi pontok számítása (max. 200 pont)

Érettségi pontok számítása (max. 200 pont)

Többletpontok (max. 80)

Előnyben részesítés (max. 50 pont )

(...)

• A gyermekét gondozó (GYES, GYED stb.) jelentkező minden jelentkezési helyén 50 többletpontot kap. }

Annyiban van igazad, hogy a gyermekét gondozóknak 2006 óta ANYAGI támogatás (tandíjmentesség) nem jár.

2010. júl. 16. 12:03
 15/18 anonim ***** válasza:

Már bocs, de relatív ez a nézőpont. Kezdjük ott, hogy mi az a szegény? Én félárva vagyok, anyukám rokkantnyugdíjas, nincs valami sok pénzünk. Nem vagyok cigány, és mindig is jó tanuló voltam, 5-ös érettségivel a város legjobb iskolájában. Akkor kérdem én, egyetemen az a hallgató, akinek anyu-apu keres többszázezret havonta miért is részesül jóval több ösztöndíjban, csak mert "nagycsaládos"? Vagy gimiben is, 3 gyerekes milliomos csaj ingyen kapta a tankönyvet, de én nem, mikor alig tudtuk kifizetni? Aztán szegényke félév közben otthagyta a sulit, mert apucinak köszönhetően mehetett Ausztráliába tanulni...

Itt a bevételt kéne meg a szociális körülményeket nézni, mert ez a mostani minden csak nem igazságos.

És ezen elmélet szerint a szegényebbek dögöljenek meg vagy menjenek utcát söpörni?

2010. júl. 16. 14:17
 16/18 anonim ***** válasza:

Az anyagi helyzet (értsd: ami a papíron levő bevételt jelenti mindenhol) alapján sem lehetne a gazdagokat "kizárni" a különféle szoc. támogatásokból, mert elég csak a tipikus magyar "vállalkozókra" gondolni:

Apuka (papíron) minimálbért visz haza, anyuka munkanélküli (valóságban főállású shoppingoló és műkörmös/fodrász/kozmetikus látogató) és így bármilyen szoc.támot megkapnak... A valóságban pedig havi több millió a bevétel.

Erről eszembe jutott egy történet. Az egyik ismerősömhöz kiment a jegyző környezettanulmányra(!), mert a papír szerint ez volt:

Olyan gyerek, akit kettő testvérével együtt (azaz össz. 3 gyereket) egyedül nevel az elvált, munkanélküli anya.

Sajnos, nem láttam a jegyző fejét, amikor belépett az 1000 négyzetméteres, úszómedencés házba... Mert a papíron az nem állt, hogy a nagyszülők milliárdosok (nem túlzok).

Szóval, ennyit ér a jelenlegi támogatási rendszer.

2010. júl. 16. 16:08
 17/18 anonim ***** válasza:
Ezért kell megnézni ingatlanokat/egyéb tulajdonban levő értékeket is, és beszámítani. Bár ezt is ki lehet játszani úgy, h pl. más nevén van.
2010. júl. 16. 16:42
 18/18 anonim ***** válasza:

Jól mondod. Azt is ki lehetne játszani, gondolj csak arra, hogy hányan fizettek vagyonadót (amíg el nem törölték) a 100 milliótól drágább ingatlanok után...

Hát, akiknek kellett volna, azoknak a kb. a 10%-a vallotta be, de azok is "trükköztek" az összeggel (azaz, hiába fizettek vagyonadót, de nem a valós érték után; pl. az 500 milliós házat 120 milliósra becsülteti).

Szóval, a szociális helyzettel mindig is trükköztek, és nem valószínű, hogy ez a jövőben változni fog. A vége mindig az, hogy a becsületes középosztály szív...

2010. júl. 16. 17:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!