Önbizalom, továbbtanulás?
Alapvetoen jo tanulo vagyok, mindig az elsok kozott voltam, altalaban nem is kell orakat a fuzetem mellett tanuljak, mert a leckék nagyjat az oran megjegyzem.
Most kezdem az utolso sulis evemet, es szeretnék nyelveket tovabbtanulni. Van is lehetoseg ra az egyetemeken (angol irodalmat, talán franciaval egyutt, ezt meg nem dontottem el), de valahogy mindig attol tartok, hogy nem leszek eleg jo ahhoz, hogy bejussak es elvegezzem, mert nem tartom magam eleg jonak angolbol.
Pedig amugy vegig jo jegyeim vannak belole, a megertessel nincsenek problemaim (siman nezek filmeket, olvasok konyveket), de latom, hogy mindekozben mennyien vannak akar az en evfolyamomban, akik jobban beszelnek nalam, vagy ugy alapjaraton jobban megy nekik.
Nemreg voltam egy versenyen is, ahol nem teljesitettem tu jol, es az meginkabb levitte az onbizalmamat ezzel kapcsolatban.
Akik esetleg nyelveket tanultak tovabb, milyen szinten ment nekik a nyelv, tokeletesen beszeltek?
Bocsi, ha furan fogalmaztam, es nem ertheto, de ez most igy jott ki belolem.

Nyelvvizsgád van? Milyen?
Nyelvszak helyett átgondolnék a helyedben egy gazdasági diplomát, pl turizmus-vendéglátás, külkereskedelem, nemzetközi gazdálkodás stb. A nyelvet ott is továbbtanulhatod és használhatod, de élni is fogsz valamiből.
Vagy pedig nyelvszakos tanárképzést.

Én 11.-ben tett 72%-os angol emelttel mentem nyelvszakra. 1 év után otthagytam, mert bár nagyon szeretem az angol kultúrát és irodalmat, rájöttem, hogy ez nekem hobbi szinten megy, de amúgy az életben mást szeretnék csinálni.
Ha megtehetetitek anyagilag, akkor mondom, hogy egyre több szakot indítanak angolul is, nem kell feltétlen nyelvszakot végezni, sőt. Az csak egy nagyon szűk rétegnek igazán ideális (szemben azzal, hogy mennyien mennek nyelvszakokra, különösen anglisztikára).

Én anglisztikát tanulok. A legfontosabb tanács szerintem, hogy ne másokhoz mérd magad! Mindig lesznek olyanok, akik jobbak nálad valamiben, de ezt el kell fogadni, és nem szabad, hogy ez a te károdra menjen.
Nekem megvolt a felsőfokúm és az emelt érettségim angolból, amikor felvételiztem, de azt nem mondanám, hogy tökéletesen beszélem, sőt, szerintem ennyi idősen, átlagosan 18-19 évesen senki sem beszéli úgy. Én is nagyon keveset készültem órákra, olvastam, filmeztem, megértettem magam külföldiekkel.
Szóval az ne tartson vissza, hogy (szerinted) mások jobban beszélnek! Ha érdekel, tanuld azt! Sok sikert :)

Soha senki nem tud egy nyelvet tökéletesen beszélni. Még mi, született magyarok sem tudjuk tökéletesen beszélni a nyelvünket. Bele-belecsúszik 1-1 hiba a mondatainkba, helyesírási hibát vétünk, stb.
A nyelveknél nem az az elsődleges cél hogy perfekt, irodalmi módon műveld, hanem az, hogy tudj különféle módokon (írás, olvasás, beszéd) kommunikálni.
Természetes, hogy ez mindenkinek máshogyan megy. Most attól hogy az évfolyamtársaid közül van aki jobb még te is beszélheted azt tök jó szinten. Aktívan gyakorolni kell a nyelvet és pikk-pakk belejön az ember. Más dolog csak olvasni és filmet nézni mint írni és beszélni. A versenyszintű angol meg ismét csak más. Nem valós mindennapi használatról van ott szó.
Gondolj bele, ~17 éve tanulod a magyar nyelvet és még mindig van újat tanulni benne. Egy-egy új szó, fogalom, szófordulat. De mivel aktívan használod ezért simán megy. Minden másik külföldi nyelvvel ugyanez a helyzet.
Egyetem: anglisztikán mivel minden nap találkozol az angollal, így ha van egy erős alapod akkor 1-2 félév alatt már szinte ösztönösen fogsz tudni írni-beszélni. Nem félni kell attól hogy elég jó vagy-e hozzá, hanem odamenni és megcsinálni.
Persze mindenki fél valamennyire az ismeretlentől. Én mérnökire járok és nálam is tele volt a gatya első félév előtt. Aztán szépen belejön az ember.
Nekem könnyen mennek a nyelvek, de mivel manapság csak fogyasztom az angol médiát és nem igen kell aktívan kommunikáljak így én sem tudnék teljes sebességgel, közel hibamentesen beszélni. Kellene 1-2 hónap maximum és onnantól simán menne. Csak gyakorolni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!