Sok egyetemi kollégiumba miért csak (legnagyobb részben) szociális alapon osztogatják a kollégium helyeket?
Szerintem sokkal ferebb, ha tanulmányi alapon adják ki a helyeket (vagy legalábbis a nagyobb részét). Kezdjük ott, hogy szociális alapnál csomó tényező ér pontot, amik igazából lényegtelenek. Például ha valaki 300 km-re lakik annak ugyan úgy koli kell, mint ami csak 100-ra, mégis sokkal több pontot kapott. Ha a szülők jövedelme túl kicsi albérlethez, akkor szintén tökmindegy, hogy mennyi, nem tudnak albérletet fizetni és kész. Ezenkívül ha tanulmányi alapon osztják, akkor tényleg az kapja aki megérdemli a tanulmányai alapján. Attól, hogy valaki szoc. alapon kolit kapott, még lehet egy rém lusta rossz tanuló.
Én a Pannonra járok, itt a koli helyek 90%-át tanulmányi alapon osztják ki, elsőévesek fixen kapnak kolit, stb..
Szerintem ez sokkal ferebb megközelítés.
Mert szted ha csóró valaki, hogy az anyam kinjaba fizet ki pesten egy 130 ezres albit? Jesszus úristen... És nem csak a summa cum laudeknak jarhat koli, az sem lenne túl fair. 🙂
Es egyébként a legtobb helyen kb ugyanolyan aranyban nezik a szociálist es a tanulmanyit, van egy pontszamitasi rendszer, es ugy osztályoznak. Nincs tul nagy kulonbseg akozott aki 100 kmre vagy 300ra lakik, nem ez a fontos. Plusz ha nalatok csak tanulmanyi számít, akkor miert van ilyen nagy kínod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!