Késő 22 (már közel 23) éves lányként elkezdeni a mérnökinfó Bsc-t?
Már van egy diplomám más területről, jelenleg egy tanfolyamot csinálok (programozás) de úgy érzem ár-érték arányban inkább az egyetemet kéne válasszam, nagyon szívesen szereznék több háttérismeretet is a mezei "kódolás" mellé, mert egy ilyen bootcamp-ben csak a kötelező minimumot adják át nekünk. Ez lehet, hogy elég is egy jó melóhoz, de egy egyetemi diploma áráért.
Mit gondoltok erről? Főleg a területen tapasztaltabbak válaszát várom. Köszönöm előre is :)
ha azt mondom, hogy késő, akkor nem kezded el?
Én 37 vagyok, most kezdek új alapképzésbe teljes, 180°-os váltással.
36 vagyok, most végzek alapszakon és folytatom mesteren. 23 évesen egy másodpercet sem gondolkodnék azon, hogy öreg vagyok.
Ismerek jó programozóiskolát, ahol nem a kötelező minimumot kapod, nem gyorstalpaló, és bár drága, de legalább jó is. Bőven többet ér, mint egy diploma, főleg, hogy azt nem kérik elhelyezkedéskor. Tanulni persze sosem késő, csak érdemes megnézni hol, mit és mennyiért, és milyen kötelezettségeket vállalsz vele. 3 hónap alatt nem lehet megtanulni semmit, ezt ne feledd!
Én most felvételizek proginfó estire, 27 évesen, nőként.
Az OKJ kevés, otthon meg nem lehet annyit hozzátanulni, hogy jó legyen.
Én csak a CodeCool-t ismerem, ami hosszabb, de azt asszem nem lehet munka mellett. Nomeg én már nem akarnám elölről kezdeni, viszont az egyetemen azért mást is oktatnak.
Későnek érzem, mert kb 30 éves koromban lesz ismét életem sportra, hobbira, bármire. Viszont ez van.
Szerintem vágj bele!
Hasonló bootcampbe járok most, nem szeretném megnevezni. Sokat tanultam, de arra a konklúzióra jutottam, hogy mindenképp az egyetem az, ami nekem jobban megérné.
Köszönöm az eddigi válaszokat:)
Én tavaly szintén teljesen más területen szerzett diploma után kezdtem mérnökinfón, hasonló kételyekkel.
Nem akarlak lebeszélni, sem elvenni a kedved, csak leírom azt, ami bennem megfogalmazódott ennek kapcsán.
Szóval, teljesen más területen szereztem diplomát és úgy voltam vele, hogy azon a területen semmiképp sem szeretnék dolgozni, nekem nagyon nem tetszik, szívesebben foglalkozok gépekkel, mint kiderült és erre későn jöttem rá, így befejeztem. Elkezdtem a mérnökinfót (22 voltam) és nem is a képzéssel van bajom, hanem azzal, amit egy alapszak jelent. Egy évig (mostanáig) jártam oda, nyár elején kiiratkoztam és minden energiát abba próbálok fektetni, hogy tapasztalatom, referenciám és munkám legyen. Programozni a szak előtt nem igazán tanultam (utána sem igazán tudtam, pedig teljesítettem a tárgyakat, de begyakorolni nem volt rá időm) és az első félév végén elgondolkodtam az életemen. Ekkor ültem le az egyik ismerősömmel beszélni a témáról, aki egyértelműen azt mondta, ezt itt és most fejezzem be és kezdjek el gyakorolni, illetve munkát keresni.
Eleinte rettenetesen makacs voltam, hiszen utálok félbehagyni valamit, pláne, ha ekkora reményeket fűztem hozzá és lehetőséget egy jobb életre, így malmoztam egy sort és keresgéltem (ezen a ponton javaslom a Programozók nevű fb csoportot, sok kérdés van a papírral kapcsolatban). Végül a második félévet még végigvittem, hátha csak idő kell neki, de sajnos láttam azt érvényesülni, amit mások is mondtak. Ekkor kerestem állást keresni (fel is vettek, a legkorábban tanult nyelvvel dolgozom, ami a Python).
Nekem a sok infóból a következő a konklúzióm: ez az a szakma, ahol a referencia és a szakmai tapasztalat sokkal beszédesebb, mint a papír. És bizony, ha ezt meg akarod szerezni, a nappali képzés mellett nagyon - nagyon nem lesz könnyű. A fiatal munkavállalókkal (18-25) elnézőbbek és türelmesek, szívesebben tanítják be őket és alkalmazzák őket szakirányú végzettség nélkül is. Ez később is jól jön, hiszen sok 30 fölöttinek sincs papírja, de a tapasztalat beszél helyette is, de erre majd visszatérek. Viszont ha ott vagy 26-30 körül és igazán nincs olyan nyelv, ami kisujjból megy, emellett tapasztalatod sem, na az elég nehéz menet lesz...
Visszatérve, a papírt Magyarországon sok helyen kérik, de nem feltétlenül szakirányú diplomát. Ahogy párom fogalmazott, az "egyetemi végzettség", mint feltétel a munkaadóknál, ha nincs megjelölve, hogy milyen szakon szerzett legyen, arra szolgál, hogy a kitartásodat, a műveltségedet igazolja és azt, hogy nem vagy egy lecsúszott alak. Mivel van diplomád, ez nem lesz hátrány. Igaz, ha IT területen akarsz vezetői pozit, sok helyen nem juthatsz hozzá diploma, esetleg szakirányú diploma nélkül, legyen bármennyi tapasztalatod. Ezért is akarom megcsinálni majd akkor, ha van elég pénzem és tapasztalatom, akkor is levelezőn. De programozni nem otr tanulsz meg. Sok területre bepillantást nyersz, sok lesz a matek és igazából ennyi, de én 3 év egyetem után nagyon nem éreztem, hogy ez nekem most kell, a fenn említettek miatt is.
Amit én javaslok, hogy ha mindenáron most akarsz egyetemi képzést kezdeni, az legyen esti vagy levelező. Ha az én véleményem számít, napold el ezt pár évvel későbbre, mikor már dolgoztál a területen és egyáltalán rájöttél, hogy neked való-e, illetve addig is, kezdj el tanulni egy programozási nyelvet, nézz utána, milyen területek vannak, melyik érdekelhet, ha úgy van, melyikem tudod hasznosítani a korábbi papírodat és keress anyagot hozzá. Nagyon sok színvonalas oktatóanyag van, ingyen is, én a helyedben erre mennék rá egyelőre. Majd a munka hozza magával a kihívásokat, ha nagyon összetett feladatig jutsz, úgy is utána kell járnod a dolgoknak, papírral is akár. Majd próbálj meg állást keresni, ott nagyon - nagyon sokat tudsz tanulni szintén. Később ráérsz megcsinálni a papírt, az nem olyan sürgős szerintem.
Amit még javasolnék, nem tudom, milyen területen végeztél, de ha abból indulsz ki, lehet, könnyebben tudsz dönteni, mit akarsz. A természettudományos végzettségűek általában a mesterséges intelligencia felé mennek, esetleg a képfeldolgozáshoz közeli területeket érintik, a művészi/bölcsész beállítottságúak inkább a ux és a webdesign felé, sok gazdasági és bölcsész végzettségű a szakterülete kutatási szférájában keres jó pénzeket a programozást hasznosítva (jó opció az adatelemzés, fata science is például). Ha ezen a vonalon maradunk, leggyakrabban a python, az R és a Matlab nyelvek mennek, webes területen inkább js, java. Persze nincs semmi kőbe vésve, csak próbálok ötletet adni. Az is lehet, hogy teljesen más terület érdekel, más nyelv jobban fekszik neked, mondom, nézz körül.
De amit én tudok mondani, az az, hogy ne ugorj most bele egy alapszakba, ne is nagyon fizess egyelőre képzésekért. A bootcampek sem rosszak, de ha karrier a célod, szerintem másképp kell felépíteni és másba kell pénzt fektetni.
Sok sikert! :)
Ja és még annyi, hogy nézd meg az infós szakok tárgyait, tananyagát (például a bme-seknek szinte minden elérhető online). Onnan akár tudsz jó anyagokat is szerezni, illetve ha igényes akarsz lenni, nem csak kódolsz, hanem a clean code témakörben is elmélyedsz, ez egy fontos dolog, mivel többnyire nem egyedül dolgozol egy projekten.
Nagyon túlmisztifikálják szerintem az egyetemi képzést, emellett pedig nagyon kötött. Nem azt mondom, hogy fölösleges a papír, csak ahogy mondtam is, a tapasztalat fontosabb. Ha van papírod, nem biztos, hogy csak amiatt alkalmaznak. Ha tudást villantasz és azt, hogy értesz az adott technológiához, az meggyőzőbb. És sajnos az ismeretekhez sokat nem ad hozzá, elmélyíteni nem fogod tudni képzés közben, igaz, struktúrát ad, de az szerintem nem ér annyi időt meg pénzt, főleg ha meg is szivatnak a ráépüléssel és társaival. Ezért sem látom értelmét menni a legkeményebb nappali képzésre. Első diplomának még okés, másodiknak nem látom értelmét egyből a másik után. Utána is csak a formaság miatt, nem a tudás miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!