Melyik a legversenyképesebb gépészmérnök (msc) képzés (BME után?
A BME-sek szerint csak a BME jó. Szerintük messziről meglátszik, hogy valaki a BME-n végzett-e vagy nem.
A legjobb ötlet valószínűleg a TU Vienna gépész mesterszakja: [link]
Itthon a BME-n kívül a Miskolci Egyetemről lehet még jókat hallani.
A többi felejtős, ha itthon akarsz dolgozni; ha Németországban, akkor mindegy, mert úgysem ismerik, illetve ott, ahol a TU München az etalon, ott a BME is a futottak még kategória.
A nem BME-sekről süt a kisebbségi komplexus.
Itthon gondolom egyik egyetemen se jobb a képzés, de nem feltétlen rosszabb. Viszont a HR-esek ettől verik a farukat a földhöz.
Ja és itthon akarok tanulni és dolgozni is
Kérdezem, hogy ez hogy van ebben az iparágban: ha eleve “menő” cégnél kezdesz (Audi stb.) akkor könnyebb karriert csinálni később, nem? Mintha Pátyon valami nevesincs kft-ben.
Mert az én szakmámban (marketing/menedzsment) ez így van, és ha egyszer kisebb cégeknél kezdesz, akkor _nagyon_ nehéz később bejutni nagy cégekhez. Aki meg eleve a Nokiánál, MOL-nál stb. kezdett mint gyakornok, azt meg kézről kézre adták, képességeitől jóformán függetlenül.
Mert ha ez így van a gépészeknél is, akkor eleve előnyben van az, aki a BME-n végez, plusz az első munkahelyed még determinál is a továbbiakra nézve, és nagyon nehéz feljebb jutni, ha már az elején nem fent kezdesz. Nincs így?
Utolsó: Ezek érdekes kérdések.
Én azt hallottam hogy kis cégnél jól lehet fejlődni. Pl a 20 fős Horváth és anyja kft Bivalylöknéden felvesz egy év tapasztalattal, ott 4 másik mérnökkel kidolgozzátok a technológiát meg mindent. Az Audinál meg 100 másik ember alatt segítesz méregetni meg dokumentálni.
Az hogy ezután munkahelyváltásnál melyik az erősebb referencia, a neves cég vagy az összetett meló, azt nem tudom.
Megkérdeztem most egy abszolút bennfentest (nagyon nagy multinál gépészmérnök). Azt mondta, full kasztrendszer van, az utolsó, hogy bekerülj egy ilyen nagy céghez, kb az egyetemi állásbörze. 😂 Ha a karriered kis cégnél kezded, maradsz is kis cégeknél, a nagyok már nem vesznek át. Gondolom ez determinálja azt is, hogy a nagy egyetemek (BME, esetleg Miskolc) adnak esélyt a nagy cégekhez (Audi stb.) és a többiek meg eleve esélytelenek.
Az én szakmámban (marketing) is van ilyen, de ott azért van kitörés, de nagyon-nagyon nehéz.
Mondjuk utolsó beszélsz 1-2 dologban furákat.
Amikor pl: Az Audihoz való bekerülést emlegeted, akkor biztos, hogy legtöbbet Győrből jutnak be.
Külön tanszéket üzemeltetnek ott laborokkal együtt a suliban.
Miskolcnak pl: Ehhez nem sok köze van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!