Van igény manapság fotósokra? Két éves OKJ vagy 6 hónapos magán tanfolyam a jobb?
Nagyon el vagyok tévedve, nem találom az utamat. Fogalmam sincs, milyen szakot tudnék elvégezni, aminek értelme is van. Az egyetlen, ami érdekel, az a fotózás, de nyilván nem vagyok naiv, tudom, hogy nehéz belőle megélni, sokan másodállásban csinálják.. de ha engem nem érdekel semmi más?:( fogalmam sincs, hogy belevágjak-e, és ha igen, akkor milyen képzési formában.. esetleg tanuljak mellé majd mást is?
Nem tudom :(
szerintem a grafikával ugyanúgy rossz irányba keresgélsz, mint a fotóssal. míg a fotózáshoz kell egy drága fényképezőgép IS, meg egy drága számítógép, amin fel is dolgozod a képeket, addig a grafikushoz elég a számítógép. szóval önjelölt grafikus még fotósnál is több van, nagyobb a kínálat, ezért még annyira se akarják normálisan megfizetni. ahogy a fotózáshoz, a grafikához is komoly szakmai tudás, művészeti és egyéb előképzettség, szépérzék, jóízlés kell, amiket nem 5 perc kiefjleszteni. ezeken kívül kell a technikai tudás, ami akár iskolákban, akár autodidakta módon is fejleszthető, de az igazán komoly tudáshoz sok idő, folyamatos képzés és gyakorlás kell. viszont a piacot elárasztják azok, akik ezt-azt már tudnak, el tudják vele adni magukat és egyáltalán nem biztos, hogy tényleg képesek is az elvárásoknak megfelelni. viszont mivel sokan vannak és mind szeretnének legalább egy kis aprópénzt látni a tudásukból, ezért egymás alá igérgetnek és gombokért dolgoznak, amiből senki nem tud jól megélni.
jobban jársz, ha előbb üzleti, gazdasági tudást szerzel, amikre sokkal nagyobb igény van és jobban meg is fizetik - nem utolsó sorban jó üzleti képzettséggel a saját fotós, grafikus, akármilyen vállalkozásodat is sokkal jobban tudnád működtetni, mint azok, akiknek ez a tudás hiányzik, csak a fotózáshoz/grafikához értenek, de ahhoz nem, hogy ebből hogyan éljenek meg.
vagy persze bármilyen más hiány szakmát érdemes lehet választani, amikben kéne ember, csak nincsen, ezért kénytelenek jól megfizetni - mondjuk jobb, ha a verseny szférában nézelődsz ilyenek közt és nem az állami szekorban, meg az egészségügyben, mert ott csak hiány van, de megfizetni nem nagyon akarják a
szerintem a grafikával ugyanúgy rossz irányba keresgélsz, mint a fotóssal. míg a fotózáshoz kell egy drága fényképezőgép IS, meg egy drága számítógép, amin fel is dolgozod a képeket, addig a grafikushoz elég a számítógép. szóval önjelölt grafikus még fotósnál is több van, nagyobb a kínálat, ezért még annyira se akarják normálisan megfizetni. ahogy a fotózáshoz, a grafikához is komoly szakmai tudás, művészeti és egyéb előképzettség, szépérzék, jóízlés kell, amiket nem 5 perc kiefjleszteni. ezeken kívül kell a technikai tudás, ami akár iskolákban, akár autodidakta módon is fejleszthető, de az igazán komoly tudáshoz sok idő, folyamatos képzés és gyakorlás kell. viszont a piacot elárasztják azok, akik ezt-azt már tudnak, el tudják vele adni magukat és egyáltalán nem biztos, hogy tényleg képesek is az elvárásoknak megfelelni. viszont mivel sokan vannak és mind szeretnének legalább egy kis aprópénzt látni a tudásukból, ezért egymás alá igérgetnek és gombokért dolgoznak, amiből senki nem tud jól megélni.
SOKKAL jobban jársz, ha előbb üzleti, gazdasági tudást szerzel, amikre sokkal nagyobb igény van és jobban meg is fizetik - nem utolsó sorban jó üzleti képzettséggel a saját fotós, grafikus, akármilyen vállalkozásodat is sokkal jobban tudnád működtetni, mint azok, akiknek ez a tudás hiányzik, csak a fotózáshoz/grafikához értenek, de ahhoz nem, hogy ebből hogyan éljenek meg.
vagy persze bármilyen más hiány szakmát érdemes lehet választani, amikben kéne ember, csak nincsen, ezért kénytelenek jól megfizetni - mondjuk jobb, ha a verseny szférában nézelődsz ilyenek közt és nem az állami szekorban, meg az egészségügyben, mert ott csak hiány van, de megfizetni nem nagyon akarják/tudják a munkaerőt - ezért is akkora a hiányuk szakemberekből...
Látom, hogy nem mai kérdés, csak tapasztalatból írok, hátha segít:
Egyrészt az OKJ-vel lehetsz CSAK vállalkozó, államilag nem elismert "mesterkurzusokkal" nem vehetsz fel tevékenységi kört, ergo nem számlázhatsz munkát! A vállalkozói kiváltásakor valószínűleg el is kérik a papírt, ahogy tőlem is elkérték.
Másrészt én grafikusként kezdtem, és mivel a fotózás a hobbim volt, gyorsan kiderült, hogy a kiadványokhoz magam is tudok pl. termékfotókat készíteni, vagy a megrendelőről portrékat, stb. Ezt így ma már kapcsolt szolgáltatásként tudom eladni. A két tevékenységgel együtt havonta 600E és 1M közötti bevételeim vannak (nyilván ebből lejönnek az adók, költségek), eseti megrendeléseim egyáltalán nincsenek, hanem szerződött ügyfelek tolják folyamatosan a megrendeléseket. Szóval nem igaz, hogy nehéz megélni, sőt! Viszont nagyon sokat és keményen kell dolgozni, mert az ügyfelek "nem tudnak" egymásról, így sokszor egy időben adnak le rendeléseket, ezeket pedig tudni kell kezelni.
Ha a fotózás érdekel, akkor pont fordítva tudod csinálni. MO-on sajnos iszonyú sok a trehány fotós, ismert hazai top focicsapatnak dolgozva látom a nem ritkán borzasztó anyagaikat, így úgy gondolom, hogy van kereslet megfizethető szinten minőséget garantáló fotósokra, főleg ha picit még a grafikához is konyítasz, tuti befutó lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!