A Dániában tanulók/tanultak, mit gondolnak a dán emberekről, a dán kultúráról?
Dániában tanulok lassan 1 éve, és, hát, változó.
Az, hogy teljesen ridegek, az nem valós... de van az a mondás, hogy ha találkoztok a folyosón, akkor
1) ha látásból ismer fel se néz
2) ha dumálgattatok, rádnéz
3) ha voltatok már együtt inni, akkor fejet biccent
4) ha barátok vagytok, szól, hogy hi
5) ha a legjobb barátod a világon, kezet fog veled :D :D
Persze ez nem igaz, de például a kézfogás tényleg nem olyan, mint nálunk.
Általánosságban azt szokták mondani, hogy barátságosak, s könnyű haveri viszonyba kerülni velük, de igazán barátiba nem. Azaz ritka, hogy például felhívnak a lakásukba vagy ilyesmi. Erre mondjuk már cáfolatom is volt, mert párral 1 hónap ismeretség után már együtt ittunk nála.
Másik, ami miatt van alapja a sztereotípiának, hogy erősen kettéválasztják sokan a munka és a magánéletet. Azaz legtöbbször nem keverik a kettőt, nem mennek inni a munkatársakkal, meg ilyenek.
De ez se teljesen igaz, csak adott területre. Én pl két hét múlva megyek céges kalandtúrára.
Én pl Aalborgban élek, s ez itt egy nyitottabb rész, míg mondjuk a déli féltek talán kevésbé.
Szumma: minimális alapja van a mende-mondáknak, s az biztos, hogy kevésbé nyitottak, mint pl a magyarok, vagy a déliek, de nem vészes a helyzet egyáltalán.
Ja igen, fontos info még:
1) a dánok sosem 'cukrozzák a szart', ergó mindent kimondanak egyenesen. Ezt sokan sértőnek vehetik, pedig nem olyan szándékkal értik. Például ha csúnya a pólód, akkor megmondja, hogy "hát ez eléggé randa".
2) a dán humor erősen a szarkazmusra épül, és eléggé csípős tud lenni. Sok külföldi megsértődik ezen, pedig megint, nem szánják annak, egyszerűen ilyen a humoruk
Nagyon liberálisak mint nép, és nagyon távolságtartóak, mint egyén. Mosolygósak, ha ismernek köszönnek is : Pl. egy néni, akinek minden nap az ablaka alatt sétáltam el, pár hónap után kedves ismerősként üdvözölt, szinte várt.
A humoruk és a modoruk elég érdekes, de nem rossz emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!