A határon túli magyarok hány éves kortól tanulják hivatalosan a környező országok nyelvét? A tantárgyaik milyen nyelven vannak? Az érettségi milyen nyelven van, esetleg változik tantárgyanként?
Minden válaszra kíváncsi vagyok, elsősorban a mostani érettségi szabályozás érdekel, de kíváncsi lennék a rendszerváltás utáni állapotok változására is (már ha volt egyáltalán).
Köszönöm :)
Én a saját tapasztalataim tudom megosztani: Magyar nyelvű osztályba jártam mint általános, mint középiskolában (Szabadka). Elsőben het 4*45 perc volt a szerb óra, harmadiktól úgy emlékszem heti 3, majd felsőben 2*45 perc hetente. Középiskolában minden tantárgyat magyarul tanultam, kivéve a szerb nyelvet (heti 2*45 perc). Ott érdekes volt, mivel a tanárnő szerb nemzetiségű volt és egyáltalán nem tudott magyarul, viszont voltak többen az osztályban akik meg szerbül nem tudtak, ezért ez sokszor kínos szituáció volt. Az értettségi megint csak magyar nyelven folyt.
De például Újvidéken, vagy azokban a városokban ahol a magyarok aránya alacsonyabb, előfordul az, hogy hiába magyar tannyelvű azt osztály, ha nem találnak magyar nyelvű szaktanárt, akkor szerb anyanyelvű tanár tanít jónéhány tantárgyat. Nekem szerencsére nem volt ilyen gondom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!