El fogom felejteni a magyar nyelvet vagy lesz akcentusom?
Már kicsivel több, mint 1 hónapja külföldön élek. Nem nagyon komunikálok magyarul. 2 emberrel beszélek időnként facebookon és hetente monjuk 4-5db 5 perces telefon beszélgetés családtagokkal.
Anyanyelvi szinten beszélem az angolt (van C2es nyelvvizsgám) és az elmult időben csak angolul beszéltem és néha néha már angolul gondolkozok. Eddig is amíg Magyarországon voltam, csak külföldi tartalmakat néztem és olvastam, most már minden 100%ban egy másik nyelven történik.
Most kezdtem el az egyetet itt és nagyon furcsa, így át állni annak ellenére, hogy kéttanyelvűbe jártam Magyarországon.
Mennyi idő alatt felejtem el, a magyar nyelvet? Nem úgy értem, hogy teljesen elfelejteni, de mondjuk nehezen fogok mondatokat formálni és akcentusom lesz stb...
Persze nem akarom, hogy megtörténjen :S ...
Valakivel történt már ilyen? Mert sok története hallok, hogy külföldön élő magyarok haza jövetelük után hónapok alatt tudtak csak vissza rázódni.
Persze elfelejteni nem fogom, de egyátalán nem használom akkor egy idő után már nem leszek igazán anyanyelvi szinten.
Főleg úgy hogy már lassan angolul gondolkodok, mert azt is anyanyelvi szinten beszélem és most már többet is használom.
Vigyázz, mert az anyanyelv megtörése visszafordíthatatlan folyamat. A természetessége nem szerezhető vissza. Ilyen kifinomult nyelv esetén ez hússzorosan igaz. Nem, nem tudsz anyanyelvi szinten angolul. A C2 semmi ahhoz képest. Ne légy elégedett, ne légy önelégült. Szánalomra méltó, ha valaki feladja az anyanyelvi nyelvtudását, mert azt hiszi, az új nyelven megállja a helyét. Ez a másik elvárásain múlik. Te nem tudsz megfelelni magas elvárásoknak. Ahhoz sokkal többre van szükség. De ezt senki soha nem fogja elmondani neked, mert azt hiszik, már most is a képességeid legjavát nyújtod.
Ha feladod az anyanyelv ápolását, értelme sem lesz az "új nyelvtudásodnak". Nem tudsz majd megkétszerezni, megsokszorozni semmit. Nem tudod majd átültetni az egyik világot a másikba, a hazád és néped javára. Semmi és senki leszel.
Egyik rokonom 58-ban költözött ki Ausztráliába, ott férjhez ment, ott élnek azóta is. A nagynéném levelezik vele, csak akkor kommunikál a rokonom magyarul, de nagyon is jól megy neki, néha telefonálnak is, teljesen jól beszéli a magyart.
A barátnőm 5 éve költözött Svájcba, kb kétszer jön haza évente, neten írunk egymásnak, beszélget még pár barátjával magyarul, az égvilágon semmi akcentus, semmi változás nincs a beszédében.
"Már kicsivel több, mint 1 hónapja külföldön élek. Nem nagyon komunikálok magyarul. 2 emberrel beszélek időnként facebookon és hetente monjuk 4-5db 5 perces telefon beszélgetés családtagokkal. "
6. évemet töltöm külföldön. Nagyon ritkán beszélek Magyarul, de felejteni nem tudok. Bár néha nehezen fejezem ki magam. Olyan előfordul, hogy nem tudok valamit leforditani, de megértem.
" Mert sok története hallok, hogy külföldön élő magyarok haza jövetelük után hónapok alatt tudtak csak vissza rázódni."
Tavaly el kellett utaznom Magyarországra. Nem volt probléma a beszéddel, bár fura volt. Mentem az utcán és forgattam a fejem, hogy jéé Magyarul beszélnek... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!