Ki megy külföldre egyetemre?
Egy ideig én is oda akartam menni, de végül Hollandia mellet döntöttem :D
Nagyon várom.. már csak a szóbeli érettségimen kell túl lennem és szabad vagyok.
én Dániába mesterre :))
várom
annyira nem izgulok, dolgoztam Kanadában már majdnem egy évet, szóval nem leszek elveszve szerintem
azért Dánia, mert ingyenes, diákbarát, és top250es egyetem
s az elhagyás oka? több van
- 'kalandvágy'
- az a majdnem egy év ráébresztett, hogy máshogy is lehet élni... meg más munkamorálban, stb
- a hazai mesterszak még rosszabb mint az alapszak minősége
- s az egész hazai képzés a porosz, magolós rendszert használja, ami lassan egy évtizede elavult...
- a hazai gazdasági és politikai helyzet is eléggé elkergetős...
nincs kolbászból a kerítés, és elvárják a munkát külföldön is (sőt, talán jobban, mert ott felelsz a munkádért, nem jellemző a '8 órát pasziánszozok' meló, de nem vészes)
de több marad a zsebedbe, sokkal
nézz összehasonlítós oldalakat
bár persze torzít, de hasonlítsuk pl össze Budapestet Aalborg-al
egyik oldalon pl az ott lakók által beküldött adatokból kalkuláltan az jön ki, hogy a budepesti 250ezer forintos keresettel olyan életszínvonalon vagy, mint ha valaki Aalborgban 550ezer forintot keres;
amihez ha hozzávesszük, hogy az aalborgi átlagfizetés 650ezer forint környéki (ami az oldal szerint Pesten kb 350ezer; amiből pesten már kiskirály vagy), s a dán fizetési olló szűk (azaz viszonylag közel vannak a fizetések, nincs az, hogy a főnököd 10szer annyit kap, stb stb), észrevehető, hogy az elvégzett munkáért sokkalta többet kapsz, sokkalta többet élsz...
pontosan
én se úgy mondtam hogy ellened, csak leírtam amit tudok :D
de igen,
- dán kormány havi 45 (?) óra melóra már adja a ~200e ft-nyi dán koronás támogatást
- legrosszabb órabér amit kaphatzs diákként is 3000-4000 ft/óra
- max heti 20 órát dolgozhatsz
s így a hónap végén nem az, hogy megélsz abból, amit diákként kapsz, de még félre is tudsz rakni egy nagyobb mennyiséget
bezzeg itthon? mész mondjuk vidékről Pestre, akkor sok órás diák/gyakornoki meló + ösztöndíj, s akkor tudsz önellátó lenni, s hónap végére azért már sokszor csak vajaskenyér jut
szerintem ha több középsuliban s jobban magyaráznák a külföldi egyetem adta lehetőségeket (pl 9-10. osztályban, hogy fel tudjanak rá készülni), brutálisan durván tovább nőne a külföldön tanulók száma
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!