Tudok úgy szerezni ösztöndíjat, hogy a gimnáziumban kitűnő tanuló leszek?
Szia!
Nem tudom, hallottál-e ilyenről, de vannak olyan szervezetek, akik pár hónapost/éves cserediák- és ösztöndíjprogramokat szerveznek. Ez általában egy évre szól, de sok olyan is van, ahol két vagy több évre is kimehetsz a választott országba. Mivel ezek ösztöndíjak, nem adják oda őket bárkinek. A tanulmányi eredmény egy dolog, de mellette még millió dologban kell jeleskedned, hogy te legyél a kiválasztott. Mint az első is írta, erre nagyon jó lehetőség a sport, a tanulmányi és kulturális versenyek, a zene/színház, és nem utolsó sorban a diákéletben végzett munka (például ha DÖK elnök vagy). Ezen kívül általában elvárás egy alap nyelvtudás (angol/német), de mindig plusz, ha többet tudsz (például nyelvvizsga). Nyitottnak, elfogadónak kell lenned, aki képes kompromisszumot kötni, alkalmazkodni másokhoz.
A szervezetek többsége 15-17 éves diákokat keres, de itt is nagyok az eltérések. A szűrés általában elég komoly, sokszor többfordulós, kiesős rendszerben oldják meg. Linkelek neked pár oldalt, nézz körül rajtuk:
Ezek nagyon szép tervek, csak sikerüljön is megvalósítani! A nyelvvizsga mindig minden körülmények között jól jön, érdemes megcsinálni. Ne haragudj, hogy ezt mondom, de nem hiszem, hogy az elsős dolgaid meg a rajzpályázat annyira kiemelkedő lenne. Ami a sportot illeti, nem az okleveleidet fogják értékelni, hanem magát az eredményt. Ha valamiben jó vagy, érdemes elmenni hivatalos versenyekre, amikre esetleg többletpontot is kapsz majd az érettségin. Például egy diákolimpián az első háromban bent lenni már figyelemreméltó teljesítmény lenne. De a lényeg mindenhol az elhivatottság, ezt fogják nézni a kiválasztás során is. Ne a papírra menj!
De én azt mondom, hogy egyelőre ne ezen pörögj :) Nyár van, jó idő, pihenj egy kicsit a felvételi előtt, aztán szeptembertől meg koncentrálj csak arra! Érdemes megküzdeni egy jó gimiért, tapasztalatból mondom :)
Én egyébként Franciaországban voltam kint ösztöndíjjal :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!