Külföldön miért nem felelnek a diákok?
Külföldön... Hallottál már az Amerikai Egyesül Államokról? Egy nagy ország valahol az óceán másik oldalán. Az egész közoktatási rendszerük a projektmunkára épül. Az csoportmunkát és kiselőadást jelent. Emellett esszéket írnak sokat. Persze témazárót is biztosan, de nem az a hangsúlyos.
Emellett azért láthatunk európai filmekben is jelenetet, ahol a diákot kihívják a táblához (ha jól emlékszem, a Hangyák a gatyában német filmben is van egy emlékezetes jelenet erről). Szóval ez így nem állja meg a helyét.
Kérdésedre válaszolva: igenis hasznos volna, ha a diákok napról napra tanulnának. Persze nem teszik, de szerintem ez pontosabb képet ad, mintha csak kevés számon kérés alapján értékelnénk. Igazából egy feleltetésnél elég volna annyi tudás, amennyit a tanulómagára szed azzal, hogy az órán figyel. Nem kell ehhez meggebedni, ha normális a tanár.
Ha Te állandó rosszulléttel mentél iskolába, akkor ezzel kellett volna kezdeni valamit.
egyetértek a kérdezővel...
utálom a napról napra tanulást én is
így annyit tanulok meg, amenyivel egy gyenge négyeske megvagyok... majd érettségire ráhajtok.
Én tanultam végig középiskolában, sose volt rosszullétem emiatt. Ha egy random röpi is volt akkora is a négyes meglett ha csak figyeltem órám meg egyszer átolvastam, azért ez nem akkora kihívás, mint hogy akkor TZ előtt próbálom az egészet bevágni. Nem mentél volna állandó rosszulléttel ha nem attól tartasz hogy meglepetés doga lesz vagy kihívnak felelni és semmit se tudsz.
Amúgy egyetem válogatja. Van 2 vizsgaidőszak, de közben egy csomó ZH amiknek fix az időpontja. De nálunk van több olyan tárgy ahol hetente/kéthetente van kisZH és az az alapján lett aláírás, szóval ugyanúgy tanulni kell folyamatosan. Nem minden szak végezhető el úgy, hogy akkor vizsgaidőszakra bevágom az anyagot.
De voltam Erasmuson Dániában, ott folyamatosan projectmunkákat kellett készíteni, ami nem hagyományosan vett tanulás, de hétről hétre beszámolót kellett leadni hogy hogyan haladunk, kiselőadásokat kellett tartani, az sokkal ijesztőbb volt, mint megtanulni hétről hétre X oldalt.
Én nem tartom hülyeségnek a folyamatos számonkérést. Szerintem nagyobb hülyeség ha utolsó nap akar valaki bevágni 100 oldalt vizsgára amiből aztán semmire nem emlékszik 2 hét múlva. Nem tudom milyen szakon tanulsz, de a többség nem olyan hogy gond nélkül mindent megtanulok vizsgaidőszakra (kivétel a bölcsész szakok, habár ott is van azért húzósabb).
Tanuljon folyamatosan aki ennyire rosszul van hogy jaj felelni kell és akkor mi lesz. Külföldön se lehet ezt ilyen általánosan, skandináv országokban annyi projectmunka, kiselőadás van, hogy úgyis kénytelen megtanulni az anyagot közben (de gondolom akkor az lenne a baj, hogy mennyi plusz munka van), USAban a pop quiz elég általános, ami lényegében olyan mint itt a röpdoga, ázsiai országok nagy részében (főleg Japán, Kína, dél-korea, Thaiföld) meg annyira komolyan veszik a tanulást hogy a napról napra tanulás mellett még mindenféle plusz szakkörökre járnak, magántanárokhoz - a legkisebb bajuk hogy naponta felelnek. Szóval azt se lehet mondani hogy külföldön jaj de jó mindenhol, mikor országonként más-más a helyzet.
És akkor mi van, ha nem tudok óráról órára tanulni, mert lehetetlen?
max év elején megoldható, de amint bejön az az időszak, hogy 1 nap 2-3 doga és még lehet felelés is, ott már ha tisztességesen fel akarsz valamelyikre készülni akkor a másikra nem tudsz....
A tudasod a napi gyakorlassal novekszik. Azert "kenyszeritik a gyereket felelesre, mert az egy felelossegre vonas, aminek kovetkezmenye van. Kulfoldon legalabbis itt Kanadaban ilyen nincs. A gyerekek alig tudnak valamit. Es amikor kikerulnek az eletbe, akkor probaljak ugyanazt a flegma viselkedest, ami eddig a siluban mukodott a tanarral. Es utana kirugjak, mert a fonok nem fog vele erolkodni. Aztan mikor hetente valt munkat, akkor rajon hogy mindenki hulye es meg flegmabb lesz. Nem tisztel senkit, legfobb keppen onmagat nem tiszteli.
Az egyetemi vizsgakra pedig ugy keszulj baratom, hogy ha elmesz dolgozni, akkor csak egyszer jatszod el a tekintelyed. Utana lekezelnek es megalaznak. A munkasok mar csak ilyenek. Szoval legy esznel es tanulj, na es fejezd be a vonyitast! :) Dolgozz! Ha mar nem szulettel gazdagnak :)
Viszonylag erős középiskolában voltam, de sose volt olyan időszak, hogy minden héten napi 2-3 doga. Meg ezek csak sima dogák, TZ egy nap max. 2 lehetett, azokra kell normálisan felkészülni. De nagyon hülyének kell lenni, hogy hármast-négyest órai figyeléssel meg pár átolvasással ne lehessen elérni. A legtöbb tárgy meg olyan, hogy heti 1 vagy 2 alkalommal van óra, hétvégén is rá lehet szánni max. 2 órát. Ami meg olyan hogy heti több van magyar, töri, ott azért csak el tudod mondani hogy miről volt szó előtte nap vagy két nappal korábban, max pár évszámot/nevet kell külön megtanulni, ami fontos.
Nem hiszem, hogy lehetetlen óráról órára tanulni, valahogy nekem is sikerült, meg még jó pár osztálytársamnak. Sokan közülük jártak még külön szakkörre, nyelvtanfolyamra, de megoldották. Ha meg inkább lusta vagy és még át se olvasod (amivel ha nem is az ötöst, de hármast már garantálni lehet), akkor meg találd ki hogyan tudsz bűntudat nélkül bejárni így órára. mert a mindenféle kifogás, hogy napi 2-3 doga meg felelés meg lelki teher csak kifogás a lustaságra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!