Hol kell továbbtanulnom, ha filmeknél szeretnék dolgozni, mint fordító?
Nem épp aktuális a kérdés, még 4 évem van hátra a gimiből, de nagyon vonz a dolog. Igazából nem tudom, van-e ennek egyáltalán pontos neve (jó, gondolom, hogy van), de épp ezért kérem a segítségeteket, hátha van itt olyan, aki jártas a témában.
Főleg a mesefilmeknél való munka érdekelne, de természetesen a filmeket sem vetem meg :D
Tehát hol kéne továbbtanulnom ehhez?
Többféle nyelvtudás (angol, francia, holland + még legalább egy, de inkább két nyelv szép elsajátítása) mellett mennyi esélyem lenne egy ilyen állásra?
Például lehet, hogy hiába a másik két nyelv, ha azokra nincs szükség? (nem olyan országok, amelyek ontanák magukból a filmeket :D Na jó, végül is az egyik egész szépeket csinál, meg azért van ott... de a másiknak nincs túl nagy híre)
Tudom, hogy tudatlannak látszom a kérdéseim alapján, de tényleg, minden érdekelne, ami ezzel kapcsolatos, és bárki bármit hozzá tud fűzni, szívesen várom!
Köszönöm előre is! :)
Tehát akkor az alap, hogy nyelvszak?
Mert gondoltam a médiára is, már ha a filmről van szó.
Amit még nem nagyon értek, hogy ugye halljuk a film végén, hogy "magyar szöveg: xy".
Gondolom, ez a fordítót takarja. De ő az az ember is, aki ráírja a színészek szájára, tehát átfogalmazza a szöveget úgy, hogy passzoljon a szájmozgásra, vagy az már egy külön szakma?
Ahhoz hogy szakfordító legyél, nem szükséges nyelvszakos diploma. Akármilyen bsc diploma jó, és szakfordító képzést sem kell elvégezni, elég ha "csak" jól fordítasz. ELTE-n van vizsga, leteszed és csókolom. SZóval ha a film szak jobban érdekel, az is pont megfelelő hozzá.
Köszönöm az utóbbi két választ is!
Egyébként főképpen a szinkronhangdramaturgia érdekelne :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!