Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Két diplomával NULLA esélyem...

Két diplomával NULLA esélyem van bekerülni alkalmazott közgadaságtanra. Normális ez?

Figyelt kérdés

Van egy természetturományos és egy mérnök végzettségem és most szeretnék Alkalmazott közgazdaságtant hallgatni a BCE-n.

Ott viszont nagyon magas a ponthatár és felvinél nem számolják be a két diplomámat. Miért van az, hogy sokan (sportolók, hátrányos helyzetűek, rokkantak stb.) nem szakmai/tudás/teljesítmény alapon kaphatnak pontot/kedvezményeket, de akik már elvégeztek egy két szakot, azok semmilyet nem kapnak???

Helyzetem tovább rontja, hogy annak idején szlovákiai magyar középiskolában tettem emelt szintű érettségit, amit most már csak középfokúnak ismernek el (de tudom, ez egyéni szoc problem). Viszont talán érthető, hogy ennyi szívás után már semmi kedvem nincs ismét történelemből, magyar irodalomból stb. érettségit tenni, csak hogy minimálisan több pontom legyen (és még így sem biztos a bekerülés)..

Miért ilyen hülye a magyar szabályozás? Mit lehet tenni ez esetben? Hagyjam a francba? Menjek külföldre?

2015. dec. 16. 08:26
1 2 3
 11/21 anonim válasza:

Levelezőre, minimum pontszámokkal be lehet jutni, ha van nyelvvizsgád, ami két diploma mellett tuti, akkor bejutsz, bár fizetős. És teljesen egyetértek azzal hogy államira senki ne menjen a 3. diplomájáért. 11 támogatott félév alatt kijön 2 diploma, amúgy se jár több.

De jót is tenne egy kis alkalmazott közgazdaság tan hogy megértsd miért ilyen Magyarország ;)

2015. dec. 29. 22:41
 12/21 anonim ***** válasza:
Eleve baromság, hogy *bárki* plusz pontot kap. A magyar szabályozás azért szar, amiért az adórendszer, az egészségügy és az igazságszolgáltatás is. Mert kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.
2015. dec. 30. 01:44
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

A 12 állami félévet a 2 alapszakoddal szerintem kimerítetted. Bár utána írod, hogy milliókat fektetnél bele, szóval kicsit zűrös az egész, hogy most te akkor államira mennél vagy költségtérítésesre, mert ha költségtérítésesre akkor nem tudom mi a probléma a pluszpontokkal...

Egyébként személy szerint neked lehet, hogy szükséged van rá, de szerintem az állam inkább egy gimnáziumból kikerültnek fizesse a képzését mint neked a 3. diplomádat, inkább úgy fogalmazok, hogy nekik nagyobb szükségük van rá, mint neked.

Azt hozod fel indoklásnak, hogy 100x nagyobb a tudásod egy gimnazistánál, ez kicsit röhejes, hisz pont magad ellen beszélsz, a te logikádban is van bőven buktató.... Nem gondolod, hogy pont ezért nem a te további képezgetésedre van szükség? Szerintem a 2 diplomáddal ezt te is megérted, hogy miért nem adnak pluszpontot a meglévő diplomákra.

Menj fizetősre , ha ennyire szükséged van erre a szakra(amit amúgy nem értek, hogy minek) vagy valamilyen közgázos mesterképzésre akár levelezőn munka mellett.

2016. jan. 14. 18:37
 14/21 A kérdező kommentje:

Szép sorban a válasz mindenkinek aki kommentelt:

#8-as

Ez jó ötlet, köszönöm! Utána nézek...

#9-es

Nem 306, hanem 360, ami már pont nincs meg sajnos a fent említett okok miatt..

#10-es

'inkább feljebb kellene menni MA-ra ahova viszont beleszámít, vagy dolgozni, mint "oldalazgatni".'

-> Ezt inkább eldönteném én, oké? Dolgzom, egyáltalán nem oldalazgatok, viszont az biztos, hogy megfelelő alapozás nélkül semmi értelme nincs MSc-re menni egy új szakon..

"Másod, vagy harmaddiploma sokkal kevésbé/leginkább semennyire sem elvárás a munkaerőpiacon, mint az MA-s végzettség."

-> Ki mondta, hogy ezt munkaerőpiacra szánom? Saját magam fejlesztése az elsődleges cél, nem az, hogy még jobban tetszek XY munkáltatónak.

"Közgazdasági MA-ra pedig lehet, hogy kreditfelismerési eljárással át tudsz menni, és többet ér, mint a BA."

-> Szinte semmilyen gazdasági szemléletem nincs. Nem tudom, hogy megfelelő alapozás nélkül mennyi érne egy ilyen MSc.

#11-es

"... államira senki ne menjen a 3. diplomájáért"

-> Elárulom, hogy államin 2 MSc diplomát sem lehet szerezni, nem hogy hármat.

#12-es

Egyetértek.

#13-as

"kicsit zűrös az egész, hogy most te akkor államira mennél vagy költségtérítésesre"

-> Mivel már a 2. MSc diploma is fizetős, mit gondolsz, milyen lehet a 3-ik?

"mert ha költségtérítésesre akkor nem tudom mi a probléma a pluszpontokkal..."

-> Szerintem Te ezt nagyon nem érted.. Nekem nem ingyenpont kell, hanem az amit megérdemlek. Pl. a két emelt szinten letett érettségi tárgyamért (amiért most már nem jár plussz pont, pusztán azért mert egy idő után már nem tekintik emelt szintűnek a külföldi érettségit).

És már csak azért is jogos lenne a pont, mert már letettem valamit az asztalra, hasonlóan mint egy sportoló (csak szellemi és nem fizikai területen) és egészen biztosan többet, mint egy szerencsétlen sorsú hátrányos helyzetű, aki most került ki gimnáziumból. A teljesítményt azért lehetne értékelni, nem? Mert külföldön ezt teszik.

"Azt hozod fel indoklásnak, hogy 100x nagyobb a tudásod egy gimnazistánál, ez kicsit röhejes, hisz pont magad ellen beszélsz, a te logikádban is van bőven buktató. "

-> Egy: nem azt állítottam, hogy a tudásom nagyobb, hanem annyival több energiát tettem bele..

-> Kettő: ha ingyenes képzésre jelentkeznék, akkor TALÁN még igazad is lenne. Úgy viszont, hogy majdnem 10*400 ezerbe (azaz kb. 4 misimbe) kerülne a képzés amit hajlandó lennék kifizetni (sok olyan hallgatóval szemben, akik államira jelentkeznek és plusszpontot is megkapják, ami egyébként engem is megilletne) nem gondolod, hogy pont az a röhejes, amit te állítassz?

"Menj fizetősre"

-> Éppen ez lenne a cél, azt hittem, hogy ez az eddigi írottak alapján azért ez elég nyilvánvaló volt.

"vagy valamilyen közgázos mesterképzésre"

-> Fentebb írottak alapján egy ilyen MSc-nek nem sok értelme lenne alapok nélkül.

2016. jan. 14. 19:34
 15/21 anonim ***** válasza:

Az alapkérdésedben azt kifogásolod, hogy a diplomáidra nem kapsz pluszpontot, csupán erre írtam egy magyarázatot mint az első pár hozzászóló, csak kicsit bővebben. Az alkalmazott közgazdaságtanra meg amúgy se vennének fel, mert emelt szintű matek érettségi kötelező, szóval úgyis újra kéne érettségizned. Ehhez a szlovákiai érettségi ügyhöz meg nem igazán tud szerintem itt senki se hozzászólni, nem tapasztalta/nem hallott róla senki sem, sok mindent babráltak át a felsőoktatásban az elmúlt pár évben ami a Magyarországon érettségizőket is igen rosszul érintette, például központi ponthatárt húztak sok szaknál, van olyan szak amire a pár éve érettségizők több mint száz ponttal kevesebbért is bejuthattak és ez ugyan olyan igazságtalan mint a te érettségi ügyed.

Egyébként vannak olyan gazdasági szakok, amikkel természettudományos alapszakkal is lehet jelentkezni, ilyen például a biztosítási és pénzügyi matematika, csak más alapozótárgyaid lesznek mint akinek közgazdasági alapszakról van a diplomája. Vagy esetleg gazdinfó msc..

2016. jan. 14. 20:08
 16/21 anonim ***** válasza:

"És már csak azért is jogos lenne a pont, mert már letettem valamit az asztalra"

Teljesen irreleváns területen.

Az meg egyenesen siralmas, hogy a nagyon rossz anyagi körülmények között élőktől sajnálod a pontot és "te jobban megérdemled", akiknek nem igazán jön szóba a nyelvvizsga, vagy az önköltséges képzés, ahogy jó pár más számára alapvető lehetőség sem, amivel fel tudnának készülni.

Az "miért nem MSC" érvelésedben te magad ismerted be, hogy semmi alapod nincs a területen.

Nem lehet akármilyen érettségivel, vagy Fsz-el jelentkezni,csak relevánssal.

40 Pluszpontnak kell lennie az általad elvégzett szakok nyelvvizsga követelménye miatt.

Ha annyira nem akarsz érettségizni, akkor közgazdasági FSZ, és utána alkalmazott közgáz.

2016. jan. 14. 20:57
 17/21 A kérdező kommentje:

#15-ös

"Az alkalmazott közgazdaságtanra meg amúgy se vennének fel, mert emelt szintű matek érettségi kötelező, szóval úgyis újra kéne érettségizned"

-> Van emelt szintű matek érettségim. Mint írtam, korábbi jelentkezéseimmel ellentétben idén nem kaptam meg rá az emeltért járó pontot. Többekközt ez az ami miatt elgondolkodtam, hogy miért is nem kapok ezért pontot.. Ugyanis ha már az érettségimet nem veszik figyelembe, akkor legalább az diplomámmal kiválthatnám ugyenezeket a pontokat, aminek nem kicsit volt köze az alkalmazott matematikahoz.. Ez így NONSENSE..

"Egyébként vannak olyan gazdasági szakok, amikkel természettudományos alapszakkal is lehet jelentkezni, ilyen például a biztosítási és pénzügyi matematika"

-> Ezek sajnos pont nem érdekelnek. Alkalmazott közgazdaságtan érdekel.

"Vagy esetleg gazdinfó msc.."

BME Mérnök infó MSc-vel nem sok értelme lenne Gazdinfóra mennem.

#16-os

"Teljesen irreleváns területen."

-> Sajnos elfelejtettél gondolkodni...

1. Történetesen PONT azokon a területeken tettem le valamit, amelyekből nem kaptam meg a plusszpontjaimat és amelyekért a most érettségizők megkapják a plusszpontjaikat velem ellentétben be is jutnak vele erre a szakra...

2. Az érvelésed szerint ebből a szembpontból a gimnazisták (azok akik két emelttel bejutnak erre a szakra) nem egy teljesen irreleváns területen tesznek le valamit?

"Az meg egyenesen siralmas, hogy a nagyon rossz anyagi körülmények között élőktől sajnálod a pontot"

-> Nem megy a mondatértelmezés? Nem tőlük sajnálom a pontot, hanem azért bosszankodom, mert nekem nem jár (és szerintem jogtalanul). Én is rossz anyagi körülményekkel kerültem be egyetemre (megjegyzem: egy büdös pontot nem kaptam akkor ezért).

De ha még mindig nem értenéd arra világítottam rá, hogy velük ellentétben én már valamivel több számonkértést letudtam (belefoglalva emelt szintű érettségit is két tárgyból), amit azért pontok formájában illene valahogyan honorálni..

"Nem lehet akármilyen érettségivel, vagy Fsz-el jelentkezni,csak relevánssal. "

-> Ennek utána nézhettél volna jobban is. Alkalmazott közgazdaságtanra szinte bármilyen emelt szintű érettségi relevánsnak számít.

link: [link]

2016. jan. 14. 21:20
 18/21 anonim ***** válasza:

És miért pont az érdekel? Szerinted például egy banki kockázatelemző állás miért úgy van feltéve, hogy fizika, matek, infó, közgáz stb. szakokkal lehet jelentkezni? Egy mérnökinfó meg egy természettudományos szak után a módszertani tantárgyak szinte SEMMI újdonságot nem fognak nyújtani neked. Ugyanazokat tanultad, csak más körítéssel, a valószínűségszámítás mellé te elektrotechnikát tanultál ők meg pénzügyeket.

Egyedül a számvitel ami szerintem nem ilyen rizsa, mert ott tudni kell a szabályait/be kell magolni, ha esetleg kell a munkához, de alkalmazott közgázon pont nincs számvitel.

Ha meg az embert érdekli egy kicsit a gazdaság meg a pénzügyek(mert ugye írtad, hogy nem a munkaerőpiacra szánod), vagy ki akarja szélesíteni a látókörét akkor elvégez egy MBA-t vagy utánaolvas neten, nézi a gazdasági portálokat. Szerintem felesleges ezért elvégezni egy alapszakot.

2016. jan. 14. 21:51
 19/21 anonim ***** válasza:

"Ennek utána nézhettél volna jobban is. Alkalmazott közgazdaságtanra szinte bármilyen emelt szintű érettségi relevánsnak számít. "

Matek és Töri/alapozó szaktárgy/nyelv ez azért messze nem minden.

Gimnáziumból ez Matek + Történelem/Angol nem sok eshetőség.

"Történetesen PONT azokon a területeken tettem le valamit, amelyekből nem kaptam meg a plusszpontjaimat és amelyekért a most érettségizők megkapják a plusszpontjaikat velem ellentétben be is jutnak vele erre a szakra... "

Gondolom, hogy az az emelt szintű érettségi nem ugyanaz, mint az itteni párja.

Amúgy ha 358-360 pontot szerzel, pluszpont nélkül akkor meg lesz, és az pont ugyanaz, mint az állami központi ponthatár: 458

a plusz 100 pont nélkül

(de a nyelvvizsga 26-40 pontodnak meg kell lennie)

"2. Az érvelésed szerint ebből a szembpontból a gimnazisták (azok akik két emelttel bejutnak erre a szakra) nem egy teljesen irreleváns területen tesznek le valamit? "

Gazdaságtörténelem (az emelt történelem nagyjából az), és nyelv, vagy gazdasági szakmai alapozó, azaz nem éppen irreleváns

"Én is rossz anyagi körülményekkel kerültem be egyetemre"

Ez a nagyon nagyon rossz a "halmozottan hátrányos helyzet".

"De ha még mindig nem értenéd arra világítottam rá, hogy velük ellentétben én már valamivel több számonkértést letudtam "

Ha a tárgy most is felmerül, azt a szakon el is tudod fogadtatni.

2016. jan. 14. 22:04
 20/21 anonim ***** válasza:

Nem értem. Ha csak önmagad fejlesztése a cél és nem is kell a diploma, akkor lépj kapcsolatba valakivel, aki oda jár, kérd el a jegyzeteit és tanuld meg.

Két tárgyból újra érettségizni pedig szerintem nem

nagy szám. Ahhoz képest legalább is, hogy te már 100x többet fektettél ebbe bele, mint a középiskolások.

Igazából meg nincs is kérdésed, vagyis nincs olyan kérdésed, amire válaszolni lehetne, csak hőbörögsz.

Ja, de, megtaláltam.

Miért ilyen hülye a magyar szabályozás? - megfelelő illetékeseknek fel lehet tenni a kérdést. Kérd meg őket, hogy hozzanak új törvényeket.

Mit lehet tenni ez esetben? - újraérettségizni, nyelvvizsgát szerezni, tovább hőbörögni.

Hagyjam a francba? Menjek külföldre? -ahogy érzed.

2016. jan. 28. 18:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!