Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Teljesen tanácstalan vagyok a...

Teljesen tanácstalan vagyok a jövőmet illetően, mit tegyek?

Figyelt kérdés
Eddig Magyarországon éltem vidéken, az akkori barátaim mind elköltöztek Budapestre, mert egyetemre, főiskolára mentek. Olyan egyedül maradtam mint a kisujjam, most adódott egy lehetőség, hogy Nyugatra menjek élni és dolgozni. Az adott országban ahol most vagyok jelenleg nem beszélem annyira jól a nyelvet, de folyamatosan tanulok, kaptam munkát, szóval most elvagyok. Viszont itt kint nincsenek barátaim, egyedül töltöm a mindennapajaim, ami elég rossz. Szeretnék továbbtanulni, diplomát\szakmát szerezni minél hamarabb, mert ketyeg az idő, és minél hamarabb szeretnék azzal foglalkozni, azt tanulni, amit szeretek és érdekel. Szívem szerint Magyarországon maradnék, Pestre mennék továbbtanulni, de köztudott hogy a magyar felsőoktatás elég rossz, ráadásul alig tudnék az egyetemi éveim alatt félretenni pénzt, mert kevés a fizetés, de ott lennének a barátaim. Viszont ha külföldön maradnék lenne pénzem, jól élnék anyagilag, de nincs itt senkim és tanulni sem fogok tudni egy jópár évig, mert nincs annyira jó nyelvtudásom, ehhez pedig éveket kell halasztanom a tanulással, és kitudja mikor fogom tudni elkezdeni a sulit.
2015. aug. 11. 14:45
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha mindenképp tanulni akarsz,akkor tanulj,de ahogy a leírást olvastam te itthon akarsz főleg tanulni. Ha nem vágod annyira azt a nyelvet,amin tanulni szeretnél külföldön,úgy elég nehéz nekiállni,de sokkal jobban jársz,ha kint megcsinálod. Ez ilyen dolog,el kell döntened,hogy vagy ott maradsz és új barátokat szerzel,de viszonylag jól élsz egyetemi éveid alatt is,vagy hazajössz a barátaidhoz és nem élsz annyira jól. Én biztos kint csinálnám a kezdeti nehézségek ellenére is,mert nem mindenkinek van ilyen lehetősége és ha esetleg mégis visszavágysz Budapestre,akkor egyetem után visszajöhetsz (szívesebben fogadnának itthon egy idegen nyelven nagyon jól beszélő magyart,mint ha innen mennél ki külföldre egyetem után. Itt az a baj,hogy egyetemen nem vagy kötelezve az idegen nyelv használatára,ott meg igen).

Szóval ja,sokkal több lehetőséged lenne,ha kint csinálnád az egyetemet.

2015. aug. 11. 15:47
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Abban, hogy mit válassz hasznos tanácsot nem tudok adni (bár mondjuk én biztos kint maradnék, mert nem igazán kötődöm az országhoz, beszélem is jól másik ország nyelvét és mindig vágytam arra, hogy kiutazzam imádott kedvenc országomba, de ez csak én vagyok). Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy kicsit furcsán nyilatkozol a barátokról. Mintha ez nálad valami örökre lezárt téma lenne. Találtál barátokat itthon x idős korodig, és utána már több nem lehet, csak azokkal gazdálkodhatsz akik megvoltak. Vagy azért mert behatároltál egy kort amíg lehet barátokat szerezni, vagy azért mert behatároltál egy országot, amin kívül nem lehet. Így hangzik kívülről amit mondasz. De ez nem így van. Eleinte nincsenek barátaid mert új vagy. És? Később majd lesznek. Csak tenned kell érte. Azt ne mondd már nekem, hogy egyetlen egy ember sem akar veled barátkozni kint, ilyen nincs vagy akkor nagyon nagy gondok vannak veled. Inkább azt tudom elképzelni, hogy te nem teszel eleget.
2015. aug. 11. 16:00
 3/10 A kérdező kommentje:
Ha beszélném jól a nyelvet nem lenne gondom. Viszont mint mondom, évek, mire én eltudjak kezdeni egy egyetemet idegen nyelven. És nekem a legfőbb gondom a több évnyi iskolahalasztás.
2015. aug. 11. 16:28
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
De miből gondolod, hogy évek? Anyanyelvi környezetben nagyon könnyű tanulni. A gyerekek akiket beraknak egy más nyelvű iskolába, 1-2 év alatt tökéletesen megtanulnak a nulláról. Sok magyar fiatal megy ki úgy hogy csak a szr magyar nyelvoktatásra témaszkodhat, mégis keményen dolgozik és felveszik külföldi egyetemre. Neked sokkal könnyebb kintről megtanulni. Persze meg kell érte dolgozni. Amúgy meg nem csak nappalira járhatsz, lehet, hogy hajlandóak neked egyéni tanrandet szervezni ha tudják mi a helyzeted. És különben meg utána mi a célod? Mert ha utána visszamész külföldre, akkor bizony ki kell fizetned a tandíjat.
2015. aug. 11. 16:35
 5/10 A kérdező kommentje:
Hát azért egy gazdasági-jogi szakot idegen nyelven nem éppen a legkönnyebb elsajátítani. Ehhez majdhogynem anyanyelvi szint kell, + maga a rengeteg szakszó. Külföldön az ilyen szakokról buknak ki a legtöbben már az első évben.
2015. aug. 11. 16:40
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha hazajönnél,akkor itthon is akarnál dolgozni? Ez sem elhanyagolható kérdés...

De tényleg sok ember szeretne a helyedben lenni,csak nincs rá lehetősége mindenkinek,szóval már csak ezért is jól gondold át.

2015. aug. 11. 16:43
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Most lehet hogy lepontoztok majd, de én a helyedben maradnék. Sok magyar is kibukik magyar egyetemről, ahogy gondolom sok osztrák is az osztrák egyetemről, finn a finnről, stb. Nekem mindig az jut eszembe, hogyha egy anyanyelvi sem mindig tudja teljesíteni a követelményeket, akkor én mondjuk egy B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával hogyan tudnám elvégezni? Ráadásul a kellő szakszavakat sem tanítják meg a nyelvtanfolyamokon. Még nehezebb, hogyha tényleg annyira nem beszéled a nyelvet mint ahogy írod. Valaki írta, hogy a kisgyerekeknek csak 1 év néha elég ahhoz hogy megtanulják, de minél idősebb az ember, nyelvet annál nehezebb tanulni. csinálhatod az is, hogy itthon tanulsz, és az egyetemen szaknyelvi kurzusokat is felveszel, szaknyelvvizsgát csinálsz, és kimész később ha szeretnél még mindig.

Azzal sem értek egyet hogy a magyar felsőoktatás kifejezetten rossz lenne, épp ellenkezőleg, orvosira például rengetegen járnak a világ minden tájáról, de műszaki szakokon is jellemző hogy sok a külföldi.

Nyilván attól is függ a dolog hogy hol akarsz később dolgozni, de szerintem megfelelő szaknyelvvizsgával el tudsz helyezkedni később külföldön is.

Azt is vedd figyelembe, hogy minél többet hagysz ki, annál nehezebb újrakezdeni a tanulást. Ez sajnos mindenkinél így van, elszokik tőle az ember.

Ha szíved szerint maradnál, maradj, de ha jelenleg szükséged van a több pénzre és egy időre beáldozod érte a tanulást, meg azt a karrierirányzatot amit el akarsz végezni, akkor kinn dolgozz inkább. :)

2015. aug. 11. 17:23
 8/10 anonim ***** válasza:
Irtam neked privatot.
2015. aug. 17. 04:51
 9/10 anonim ***** válasza:

"Anyanyelvi környezetben nagyon könnyű tanulni. "

Ez részben igaz, nagyon múlik az emberen, és még mellé is kell tanulni, olvasni, hallgatni, filmet nézni.

Haverom felesége kint él, háztartásbeli, évekig tartott mire összeszedte magát ilyen téren.

2015. aug. 19. 15:13
 10/10 anonim ***** válasza:
Utolsó, hát ha az ember egész nap a házban ül és nem hajlandó kilépni és szóbaállni az ottaniakkal, akkor persze, hogy nem tanulja meg. Ebbe sok magyar beleesik. Kimegy a párja után, elszigeleti magát, aztán szenved.
2015. aug. 19. 15:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!