Erasmus Berlinben?

Figyelt kérdés

Tapasztalatokat szeretnék kérni: hogy lehet kijönni anyagilag (az egyetemi kötelező kiadásokat már megtaláltam, mint pl. a Semesterticketet), így inkább az érdekel, hogy pl. fénymásolási költésgek, jegyzetköltségek milyenek szoktak lenni.

A szállással kapcsolatban a kérdésem, hogy mekkora eséllyel indulok a szállásért? Mit néznek? Szociális rászorultságot, tanulmányi átlagot, vagy az számít főképp, hogy mennyire vagyok gyors és mennyire gyorsan tudok lecsapni egy egyetemi szállásra?

A másik a szállással kapcsolatban, hogy azt olvastam, hogy "single room"-okat adnak ki mindenhol. Ez azt jelenti ugye, hogy egyedül vagyok a szobában. Ez ott általános? Valahol olvastam, hogy Németországban a diákok, ha bérelnek lakást / apartmant, ott mindenkinek saját szobája van. Nem mintha zavarna, sőt, csak érdekel. :)

2015. aug. 2. 09:26
 1/2 anonim ***** válasza:

nem erasmussal, hanem rendes diákként berlinben élek és járok egyetemre.

melyik egyetem, melyik szak? nekem a jegyzetköltség konkrétan nulla, mindent feltöltenek a honlapra, ami kell. illetve ha nem mentem be órára, elkérem valakinek a jegyzetét és lefotózom, de kevés olyan tárgyam volt eddig, ahol a gyakorlatok megoldásait vagy a diákat nem töltötték fel. ha könyv kell, az általában az egyetem könyvtárában elérhető, nem kell külön megvenni. fénymásolás 3-5 cent/oldal.

egyetemi szállásnak kb fél év a várólistája. néznek mindenfélét amit írtál, de annyira ne kalkulálj kollégiumi hellyel, mert kicsi rá az esély. bérelhetsz saját lakást egyedül, de ez egyrészt nagyon drága, másrészt rengeteg olyan dokumentum kell hozzá, amid ideköltöző külföldiként még nem lesz (pl schufa igazolás, ajánlás az előző főbérlődtől, 3 hónap fizetési igazolása), és ezek nélkül nem adnak ki lakást. szobát könnyebb bérelni, wg-nek hívják itt (wohngemeinschaft) és valóban azt jelenti, hogy egy nagyobb lakást több ember bérel, saját szobád van, a konyha és a fürdő közös.

ha van még kérdésed, írj nyugodtan!

2015. aug. 4. 18:58
 2/2 anonim ***** válasza:
En ugy tudom cserediakoknak soron kivul ad szallast a Studentenwerk, es az egyetemnél kell erdeklodni, ahova mennel. Kb 200 eurot kernek egy szobaert, amiben egyedul vagy csak a konyha meg a furdo kozos, de ha hajlando vagy tobbet fizetni, akkor kaphatsz olyan szobat is amihez jar kulon furdo meg konyha.
2015. aug. 6. 20:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!